Czas przygotowania
                                0min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                0min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     4 
                                     porcja/porcje/porcji 
                                
                            Poziom
                                Średni
                            
                            
                            Przepis jest testowany
                        
                                                            - TM 31
 
opublikowany: 17/11/10
                            
                zmieniono dnia: 29/11/11
                    Składniki
- Ciasto naleśnikowe:
 - 1 jajko
 - 30 g oleju
 - 0,5 łyżeczki soli
 - 250 g mąki pszennej, or wody, mineralnej, niegazowanej
 - 100 g mleka
 - Farsz szpinakowy:
 - 50 g cebuli
 - 2 ząbki czosnku
 - 30 g oliwy z oliwek
 - 500 g liści mrożonego szpinaku, lekko rozmrożonego
 - 1 łyżeczka soli
 - 0,5 łyżeczki pieprzu białego
 - 1 szczypta gałki muszkatołowej
 - 40 g śmietany 18%, UHT
 - 60 g orzeszków piniowych
 - 100 g sera owczego, pokrojonego w kostkę
 - Farsz meksykański:
 - 100 g cebuli, przekrojonej na połówki
 - 0,5 papryczki chilli, bez pestek
 - 30 g oleju
 - 400 g mielonej wołowiny
 - 700 g krojonych pomidorów, z puszki
 - 2 łyżeczki soli
 - 0,5 łyżeczki pieprzu
 - 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
 - 1 łyżeczka cukru
 - kilka kropli Tabasco
 - 140 g kukurydzy, z puszki
 - 120 g fasoli Kidney czerwonej, z puszki
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Naleśniki: Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto, wymieszać 30s/obr. 4, przelać do innego naczynia.
 - Przygotować wybrany farsz. Farsz szpinakowy:
 - Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 3 s/obr. 5.
 - Dodać oliwę, dusić 3 min/Varoma/obr. 1.
 - Dodać odciśnięty z wody szpinak, przyprawy i śmietanę, gotować 8 min/100°C/ 
"Obroty wsteczne" /obr. 1.  - W tym czasie na suchej patelni uprażyć orzeszki piniowe.
 - Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju usmażyć cztery naleśniki na złoty kolor, na każdym rozłożyć porcję szpinaku, posypać orzeszkami piniowymi i owczym serem, zwinąć i podawać. Farsz meksykański:
 - Do naczynia miksującego włożyć cebulę i papryczkę chilli, rozdrobnić 4 s/obr. 5.
 - Dodać olej, dusić 3 min/Varoma/obr. 1.
 - Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem kukurydzy i fasoli, gotować 10 min/100°C/ 
"Obroty wsteczne" /obr. 1.  - Dodać kukurydzę i fasolę, gotować 5 min/100°C/ 
"Obroty wsteczne" /obr. 2.  - Usmażyć naleśniki jak wyżej, wypełnić farszem mięsnym, zwinąć i podawać.
 
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 31
 
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                        
                    
                    
                                    
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
Zrobiłam sos meksykański z tego przepisu i zawiodłam się, bo wyszedł za rzadki. Zdecydowanie nie nadawał się do naleśników. Musiałam go odparowywać w rondelku, żeby zgęstniał