3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Mięso po Kapitańsku


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

Mięso po Kapitańsku

  • 700 g Ziemniaków obranych
  • 1,5 litra wody
  • 200 g cebuli
  • 500 g wołowiny
  • 200 g Ser żółty
  • 40 g Masla
  • 40 g mąki
  • 500 g mleka
  • sól
  • pieprz
  • 6
    1h 30min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    1. Przygotowanie ziemniaków
  1. Obrane ziemniaki, 700 gr. Włożyć do koszyczka, jeżeli sa duże i nie wchodzą, to przekroić na pol. Zalać wodą, tak zeby doszło do metki max. Dodać łyżeczkę soli. Gotowac 35min/100st/ob 0.5
  2. 2. Przygotowanie mięsa
  3. wołowinę pokroić na niewielkie filety, odbić tłuczkiem do miesa. Posolić, popieprzyć, odłożyć.

    Następnie cebule pokroić na krążki, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Rozlizyc po całej powierzchni. Następnie na gore wyłożyć nasze odbite mięso.
  4. Kiedy nasze ziemniaki juz skończyły gotowanie, wyciągamy koszyczek z dopomogą kopystki. Wylewamy wodę z naczynia. Zostawiamy na chwile misę i ziemniaki do wystygnięcia.

    Kiedy nasz tm wystygł, wrzucamy 200gr sera żółtego. Siekamy 10c/ob.5. Ser przekładamy do innego naczynia. Odstawiamy.
  5. 3. Przygotowanie sosu beszamel
  6. 40 gr masła wrzucamy do naczynia, 2min/100st/ob 1.Następnie 40 gr maki , 3 min/100st/ob.1 dodajemy mleko 6min/90st/ob 4.
  7. W czasie kiedy sie gotuje sos, kroimy ziemniaki w krążki 1 cm. Wykładamy na mięso. Kiedy sos juz gotowy, wylewamy go na nasze ziemniaki, posypujemy serem. Piec w temperaturze 200st 30-35 min do złotej skorki.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Naczynie żaroodporne 35*30 cm


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy