![Ten przepis nie posiada zdjęcia](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipe-assets/bundles/tmrcfront/images/no-recipe-image-big.png?version=9gU8msun)
- TM 31
Składniki
- 300 g ziemniaków, obranych
- 600 g filetów z piersi kurczaka
- przyprawa do kurczaka (gyros)
- olej (15 g)
- 1 MT piwa (jasne)
- Sos:
- 100 g żurawiny, ( zależy jak bardzo intensywną chcemy uzyskać, można dać więcej bądź mniej)
- woda
- 1 łyżka dżemu z czarnej porzeczki
- 2 łyżki cukru
- przyprawy (imbir, pieprz czarny, goździki, cynamon, anyż)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Kurczaka nasmarować cienka warstwą oleju, obsypać przyprawą curry, rozłożyc na Varomie.
Ziemniaki włożyć do koszyczka.
Wlać wody do 1,5 l
Parametry: temp. Varoma, obroty 1, czas 20 min.
Po 20 min wyjąć ziemniaki, wlać piwo i dusić jeszcze 5 min.
Sos:
Wrzucić żurawinę (świeżą lub mrożoną), zalać do połowy wodą. Zagotować (90 , 5 min, poz
"Mieszanie"
"Obroty wsteczne" ) - gotujemy w zalezności od porządanej konsystencji, posłodzic, zagotować 1 min
Dodać przyprawy.
"Mieszanie"
"Obroty wsteczne" 15 sek
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
rewelacja
żurawina z kurczakiem smakuje wyśmienicie 😊mąż nie lubi żurawiny a tym razem... 😊 pochwalił 😊
Bardzo dobry przepis
Aha 😝dostosowałam się do uwag 😝
a i jeszcze: ziemniaki są całkowicie niesłone
Przepis jest bardzo "apetyczny", więc dziś zrobiłam, ale okazało się, że autorka wpisała go bardzo niedokładnie i niekonsekwentnie: np. w składnikach podała przyprawę gyros, a następnie należy posypać kurczaka curry (?), w treści jest: "wyjąć ziemniaki, wlać piwo i dusić jeszcze 5 minut" - tylko, że w naczyniu jest nadal ponad litr wody od ziemniaków i jeśli doleje się do tego TM piwa, to ileż smaku to da kurczakowi? Dalej jest: "wrzucić żurawinę, zalać do połowy wodą..." do połowy czego? żurawiny, czy naczynia? Trzeba się domyślać - ja się domyśliłam: użyłam wyłącznie gyros, wylałam wodę po ziemniakach i dopiero wlałam piwo oraz wlałam troszkę wody do żurawiny - wyszło pysznie. Z mojej strony dodałabym tylko, że warto przed podaniem pokroić piersi w grube plastry - jest wówczas bardziej elegancko.
My mrozimy sobie na zimę, ale myślę że z suszoną bedzie nawet lepsze, o ile ktos woli słodszy sos. Sos też świetnie smakuje z pulpetami, nawet lepiej niż z kurczakiem![tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/smile.png)
Brzmi świetnie! A żurawina ma być suszona, czy np. w konfiturze?
Are you sure to delete this comment ?