3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Kurczak duszony w piwie z sosem żurawinowym


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

  • 300 g ziemniaków, obranych
  • 600 g filetów z piersi kurczaka
  • przyprawa do kurczaka (gyros)
  • olej (15 g)
  • 1 MT piwa (jasne)
  • Sos:
  • 100 g żurawiny, ( zależy jak bardzo intensywną chcemy uzyskać, można dać więcej bądź mniej)
  • woda
  • 1 łyżka dżemu z czarnej porzeczki
  • 2 łyżki cukru
  • przyprawy (imbir, pieprz czarny, goździki, cynamon, anyż)
  • 6
    25min
    Czas całkowity 25min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Kurczaka nasmarować cienka warstwą oleju, obsypać przyprawą curry, rozłożyc na Varomie.

    Ziemniaki włożyć do koszyczka.

    Wlać wody do 1,5 l

    Parametry: temp. Varoma, obroty 1, czas 20 min.

    Po 20 min wyjąć  ziemniaki, wlać piwo i dusić jeszcze 5 min.

    Sos:

    Wrzucić żurawinę (świeżą lub mrożoną), zalać do połowy wodą. Zagotować (90 , 5 min, poz Gentle stir setting Counter-clockwise operation) - gotujemy w zalezności od porządanej konsystencji, posłodzic, zagotować 1 min

    Dodać przyprawy.Gentle stir settingCounter-clockwise operation 15 sek

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • rewelacja ...

    Zgłoszony przez wgpw2004 na stycznia 15, 2017 at 13:06.

    rewelacja

    Bardzo dobry przepis Loveżurawina z kurczakiem smakuje wyśmienicie 😊mąż nie lubi żurawiny a tym razem... 😊 pochwalił 😊

    Aha 😝dostosowałam się do uwag 😝

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • a i jeszcze: ziemniaki są

    Zgłoszony przez Marta_Sek na listopada 11, 2011 at 18:45.

    a i jeszcze: ziemniaki są całkowicie niesłonetmrc_emoticons.(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis jest bardzo

    Zgłoszony przez Marta_Sek na listopada 11, 2011 at 18:44.

    Przepis jest bardzo "apetyczny", więc dziś zrobiłam, ale okazało się, że autorka wpisała go bardzo niedokładnie i niekonsekwentnie: np.  w składnikach podała przyprawę gyros, a następnie należy posypać kurczaka curry (?), w treści jest: "wyjąć ziemniaki, wlać piwo i dusić jeszcze 5 minut" - tylko, że w naczyniu jest nadal ponad litr wody od ziemniaków i jeśli doleje się do tego TM piwa, to ileż smaku to da kurczakowi? Dalej jest: "wrzucić żurawinę, zalać do połowy wodą..." do połowy czego? żurawiny, czy naczynia? Trzeba się domyślać - ja się domyśliłam: użyłam wyłącznie gyros, wylałam wodę po ziemniakach i dopiero wlałam piwo oraz wlałam troszkę wody do żurawiny - wyszło pysznie. Z mojej strony dodałabym tylko, że warto przed podaniem pokroić piersi w grube plastry - jest wówczas bardziej elegancko.

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • romaym napisał: Brzmi

    Zgłoszony przez agaslodka na grudnia 15, 2010 at 10:51.

    romaym

    Brzmi świetnie! A żurawina ma być suszona, czy np. w konfiturze?

    My mrozimy sobie na zimę, ale myślę że z suszoną bedzie nawet lepsze, o ile ktos woli słodszy sos. Sos też świetnie smakuje z pulpetami, nawet lepiej niż z kurczakiemtmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Brzmi świetnie! A żurawina ma

    Zgłoszony przez romaym na grudnia 2, 2010 at 09:00.

    Brzmi świetnie! A żurawina ma być suszona, czy np. w konfiturze?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze