Składniki
4 porcja/porcje/porcji
Sos
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka śmietanki 30%
Przyprawy
- sól
- pieprz czarny
- pieprz cayenne
- cynamon
- kardamon
- gałka muszkatołowa
- Imbir
Klopsiki
- 1/4 cebuli
- 400 gramów mięsa mielonego z wieprzowiny i wołowiny
- 2 jajka
- 1 kromka chleba, Rozdrobnionego
- 0,3 litra bulionu wołowego
-
6
40min
Czas całkowity 40minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
Do naczynia miksującego wlać resztę bulionu, doprawić solą i pieprzem. nałożyć przystawkę Varoma, gotować 20min/Varoma/obr 1.
Dodać mąkę i śmietanę, gotować 1min/100stC/obr 2.
Klopsiki podawać polane gorącym sosem, z frytkami lub puree i z dżemem z borówek.
W misce wymieszać rozdrobniony chleb z odrobiną bulionu. zostawić do namoczenia.
Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 5s/obr 7. Zagarnąć kopystką na dno naczynia miksującego.
Dodać mięso, jajka, sól i pieprz oraz przyprawy: odrobinę pieprzu cayenne, cynamonu, imbiru, kardamonu i gałki muszkatołowej. Odcisnąć nadmiar bulionu z chleba i również dodać do naczynia miksującgo. Całość wymieszać 10s/obr. 5. przełożyć do osobnego naczynia.
Dłońmi zwilżonymi wodą lub oliwą uformować małe klopsiki (ok 2cm średnicy) i ułożyć je w natłuszczonej dolnej i górnej przystawce Varoma, odstawić.
Sos
Klopsiki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Zamiast mieszanki przypraw, można dodać pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego
W oryginalnej wersji przepisu klopsiki obsmaża się na maśle, ja wolę lżejszą wersję na parze.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzŚwietnie połączenie
Świetnie połączenie smaków,zamiast bulionu wołowego zrobiłam z warzywnym i też smacznie ,łyżka bulionu rozpuszczona w 300 g wody,potem sosu już nie dosalałam,a jedynie dopieprzyłam
Super z puree i żurawinką.Jutro powtórka 
klopsy bardzo dobre, sos mi
klopsy bardzo dobre, sos mi wyszedl troche za slony musze jeszcze nad nim popracowac
Bardzo dobre.Polecam
Bardzo dobre.Polecam
Wczoraj robiłąm. Klopsiki
Wczoraj robiłąm. Klopsiki wyszły rewelacyjne. Do sosu zamiast śmietany dodałam mleko i był mniej kaloryczny ale równie smaczny.
Pozdrawiam
Rewelacyjne szczególnie ta
Rewelacyjne
szczególnie ta mniej zdrowa wersja smażona na maśle
zrobiłam dzieci mówiły, że
zrobiłam
dzieci mówiły, że lepsze niż w Ikea 
coś mi sos nie wyszedł, ale ogólnie ok
joaren