Tu jesteś:
4
Składniki
6 porcja/porcje/porcji
- 20 g oleju
- 800 g wody
- 80 g grzybów, pokrojonych w cienkie plastry (2 mm)
- 300 g papryki, mieszanej (zielonej, czerwonej, żółtej), pokrojonej w cienkie paski (2 mm)
- 60 g cebuli, pokrojonej w cienkie plastry (2 mm)
- 200 g marchewki, pokrojonej w cienkie paski (2 mm)
- 250 g cienkiego makaronu chińskiego (wermiszel, ), plus zimna woda
- 30 g nasion sezamu
- 2 szczypty czarnego pieprzu
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 3 łyżeczki cukru
- 130 g sosu sojowego
- 200 g polędwicy wieprzowej, pokrojonej w paski (5 mm)
- 2 łyżeczki soli
- 30 g oleju sezamowego, prażonego
- 50 g cebulek dymek, pokrojonych w cienkie plasterki
-
6
20min
Czas całkowity 20minPieczenie / Gotowanie -
7
Trudny
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Do miski włożyć kawałki polędwicy, wlać 1 łyżeczkę sosu sojowego, 1 łyżeczkę cukru, posiekany czosnek i czarny pieprz, dokładnie wymieszać i pozostawić do zamarynowania. W innej misce makaron wermiszel zalać zimną wodą, pozostawić do namoczenia na 45 minut do 1 godziny. Do kolejnego etapu przystąpić po upływie 30 minut.
- Do naczynia miksującego włożyć nasiona sezamu , prażyć 6 min/Varoma/
"Obroty wsteczne" /obr. 1, przełożyć do innego naczynia.
- Na dolnej części przystawki Varoma ułożyć marynowaną polędwicę, marchew i cebulę, na górnej części ułożyć paprykę i grzyby. Wlać 800 g wody do naczynia miksującego, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 15 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma.
- Do naczynia miksującego dodać 20 g oleju, 50 g sosu sojowego i odcedzony makaron wermiszel (w razie potrzeby rozdzielić nitki makaronu), gotować 3min/100°C/
"Obroty wsteczne" /obr.
"Mieszanie" . W tym czasie do dużego półmiska wlać 4 łyżeczki sosu sojowego, 2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki cukru, olej sezamowy i prażone nasiona sezamu i dokładnie wymieszać. Do mieszanki sosu sojowego dodać ugotowane na parze kawałki polędwicy i warzyw oraz odcedzony makaron wermiszel. Dokładnie wymieszać, posypać zieloną cebulką, podawać na gorąco.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Komentarze
OdpowiedzPo paru modyfikacjach wyszo naprawd super Moim...
Po paru modyfikacjach wyszło naprawdę super
Moim zdaniem 15 min to zbyt mało czasu, mięso było surowe jeszcze, dlatego dodałam 10 min. Zasugerowałam się opiniami i dałam 1 łyzeczkę soli. Do warzyw dorzuciłam jeszcze groszek cukrowy. Rozumiem, że makaron gotujemy w wodzie pozostałej w naczyniu, tylko dodajemy olej i sos sojowy. Na talerzu polałam jeszcze odrobiną sosu do sajgonek. Palce lizać
Pyszne dalam tylko 3x tyle misa i 2x tyle grzybow...
Pyszne
dalam tylko 3x tyle mięsa i 2x tyle grzybow a makaronu o 50g mniej. Od włączenia TM - gotowanie 30minut . ( a i makaron ugotowałam osobno bo nie miałam czasu go moczyć ) . Wszystko wymieszałam w woku . sol tylko 1 lyżeczka. Polecam
Zrobiłam z kurczakiem i dodałam trochę...
Zrobiłam z kurczakiem i dodałam trochę brokułów, wyszło naprwedę pyszenie!Na pewno zrobię jeszcze nie raz!
P.S. Ktoś mi powie jak to się wymawia?
Dane jest faktycznie proste i zmaczne....
Dane jest faktycznie proste i zmaczne.
Trochę za duzo soli i zdecydowanie za mało mięsa.
Ja zamiast poledwiczek wieprzowych dałem cięlęcinę i też bardzo pasowała.
Mega dobre jedzonko. Ja tylko dałam więcej...
Mega dobre jedzonko. Ja tylko dałam więcej polędwiczki i zmniejszyłabym następnym razem ilość makaronu, bo nawet przy większej ilość mięsa, makaronu było za dużo.
Jakie grzyby należy użyć do
Jakie grzyby należy użyć do tego dania? Czy wchodzi w grę opcja użycia namoczonych, suszonych grzybów?
Danie jest rewelacyjne .
Danie jest rewelacyjne
. Jedyne co zmienilam to ilosc poledwiczki (zamiast 200g dalam 400g) poniewaz moj maz jest bardzo miesozerny
. Danie jest proste i przyjemne w przygotowaniu. Super!!!
Ja wcale nie dałam tych
Ja wcale nie dałam tych łyżeczk soli ,bo sos sojowy jest wystarczajacy jak dla mnie słony .
Pozdrawiam wszystkich Katarzyna
Wszystko kupiłam, ale tak
Wszystko kupiłam, ale tak czytam i zastanawiam się , czy 2 łyzeczki soli to nie będzie za dużo??? Proszę o odpowiedz...
To prawda - danie
To prawda - danie przepyszne!
Coś innego od schabowych, oklepanych spaghetti i innych tego typu potraw. Sezam jest przepyszny i daje to "coś".
To danie jest rewelacyjne i
To danie jest rewelacyjne i proste w przygotowaniu. Bardzo polecam!