3
Załaduj zdjęcie
Załaduj zdjęcie
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Greckie klopsiki w sosie pomidorowym i ryżem (soutzoukakia)


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

Greckie Klopsiki (soutzoukakia)

  • 2 ząbki czosnku
  • 80 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 60 g bułki tartej
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • pół - 1 łyżeczka papryki ostrej, mielonej
  • 50 g białego wytrawnego wina
  • 500 g mięsa wołowego, mielonego, podzielonego na kawałki

Sos Pomidorowy i Ryż

  • 50 g oliwy z oliwek
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki, z zalewą
  • 100 g białego wytrawnego wina
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka oregano, suszonego
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 400 g wody
  • 200 g białego ryżu, długoziarnistego
5

Przygotowanie

    Greckie Klopsiki (soutzoukakia)
  1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek i cebulę, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać oliwę, dusić 3 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać bułkę tartą, kmin rzymski, sól, pieprz i ostrą paprykę, rozdrobnić 10 s/obr. 7. Składniki zgarnąć ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać wino i mięso wołowe, wymieszać 15 s/Counter-clockwise operation/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  5. Sos Pomidorowy i Ryż
  6. Do naczynia miksującego wlać oliwę, dodać pomidory, wino, cukier, oregano, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz, rozdrobnić 10 s/obr. 6. Składniki zgarnąć ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  7. Dodać wodę, włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, gotować 30 min/100°C/obr. 3. W tym czasie za pomocą zwilżonych dłoni uformować ok. 14 małych, podłużnych klopsików (3 x 7 cm), ułożyć je w dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy.
  8. Nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze 10-15 min/Varoma/obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma. Ostrożnie wyjąć koszyczek za pomocą kopystki, ryż przełożyć do miski, odstawić. Klopsiki przełożyć na półmisek, następnie polać sosem pozostałym w naczyniu miksującym.
  9. Greckie klopsiki z sosem pomidorowym i ryżem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy