Składniki
4 porcja/porcje/porcji
- 500 g mięsa mielonego
- 500 g białej kapusty, pokrojonej na kawałki
- 100 g marchewki, obranej, pokrojonej na kawałki
- 120 g cebuli, pokrojonej na połówki
- 700 g wody
- 30 g masła
- 1 torebka ugotowanego ryżu
- 1 jajko
- 4-5 łyżek bułki tartej
- Sos pomidorowy:
- 80 g cebuli, pokrojonej na połówki
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- 30 g masła
- 600 gświeżych pomidorów lub z puszki (bez skórki)
- lub 500 gbulionu drobiowego i 100 g koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki cukru
-
6
25min
Czas całkowity 25minPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
1. Do naczynia miksującego włożyć marchewkę i cebulę. poszatkować 5s/ obr.5. dusić 4 min./Varoma/obr.1.
2. Dodać kapustę i poszatkować 10-12 s/obr.4.
3. Dodać mięso mielone, ugotowany ryż, sól, pieprz, jajko, bułkę tartą. Wymieszać przy pomocy kopystki 30s./
"Obroty wsteczne" /obr 3-4.
4. Z gotowej masy formować kotleciki i układać na Varomie.
5. Do naczynia miksującego wlać 700 g wody, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze ok 40 min./Varoma/obr.1. Zdjąć przystawkę Varoma i opróżnić naczynie miksujące.
Sos pomidorowy:
6. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 4s./ obr.5. Kopystką zgarnąć resztki ze ścianek naczynia miksującego. Dodać masło, dusić 3 min/Varoma/obr.1.
7. Dodać pomidory, zmiksować 30s./obr.9
lub
7. Dodać 500g bulionu drobiowego i przecier pomidorowy, przyprawy, mąkę i cukier. Gotować 12 min./100 C/obr.2,
Gotowe gołąbki podawać polane sosem pomidorowym.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzU mnie 40 min minęło i gołąbki dalej zimne,...
U mnie 40 min minęło i gołąbki dalej zimne, daje jeszcze 30min zobaczymy czy będzie lepiej na razie lipa🙈
ja zmieniłam kolejność wykonania. Gotuję ryż,...
ja zmieniłam kolejność wykonania. Gotuję ryż, pózniej robię sos, a na koniec robie gołąbki
Gołąbki pyszne, delikatne w smaku. ...
Gołąbki pyszne, delikatne w smaku.
sos zrobiłam z pomidorów w puszce 400g (okazało się ze są z dodatkiem ostrej papryki co wyszło na duży plus) + woda pozostała z gotowania gołąbków. Dodałam jeszcze od siebie koperek (skrobi ziemniaczanej dodałam jedynie 1/2 łyżeczki) i wyszło rewelacyjnie!
Jedyna rzecz która nie jest jasna to wykonanie...
Jedyna rzecz która nie jest jasna to wykonanie sosu . W przepisie podana jest Opcja albo świeże pomidory albo bulion + przecier pomidorowy. Natomiast przy wykonywaniu wydaje się że daje się i jedno i drugie. Mam pytanie jak faktycznie robi się ten sos ?? Przepis wydaje się świetne
Rewelacyjne
Rewelacyjne
Bardzo pyszne gołąbki i sos. Rewelacja
Bardzo pyszne gołąbki i sos. Rewelacja
Super przepis, polecam. Ja do sosu zawsze dodaję...
Super przepis, polecam. Ja do sosu zawsze dodaję trochę posiekanego koperku.
Polecam. Fajna szybka wersja golabkow. Sos -...
Polecam. Fajna szybka wersja golabkow. Sos - rewelacja 👍
Rewelacja....
Rewelacja.
Trochę roboty z tym jest ale córka niejadek nakładała sobie dwa razy. Mnie też smakowały bardzo.
Soczyste, delikatne.
Czas przygotowywania jest o wiele dłuższy ale...
Czas przygotowywania jest o wiele dłuższy ale efekt jest super !!!! Polecam
Gołąbki pycha, wsyscy zachwyceni są sosem.
Gołąbki pycha, wsyscy zachwyceni są sosem.
Bardzo smaczne. Jednak ciężko było wymieszać...
Bardzo smaczne. Jednak ciężko było wymieszać wszystko razem.
Jak mało pracy przy tych gołąbkach, dziękuję...
Jak mało pracy przy tych gołąbkach, dziękuję za przepis.
Bardzo smaczne " gołąbki dla leniwych " (Y)
Bardzo smaczne " gołąbki dla leniwych " (Y)
rudoslawa
Jestem w trakcie robienia tego przepisu w TM5....
Jestem w trakcie robienia tego przepisu w TM5. Napewno czas calkowity to nie 25min. Czas przygotowywania mięsa to tak 25min +40min varoma i dodatkowe minuty na sos. Czas całkowity zatem wynosi 1h20min. Przy takiej ilosci składników trudno tez było dokładnie wymieszac całość a i z miejscem na kotleciki na Varomie był problem, bo dużo ich wyszło. Dam znać póżniej jak wyszły w smaku
Super pyszne i łatwe danie z jedną tylko...
Super pyszne i łatwe danie z jedną tylko modyfikacją, sos gotuję jednocześnie z parowaniem gołąbków na varomie. Polecam!
Pyszne
Pyszne
Bardzo udany i latwy przepis. Smacznego!
Bardzo udany i latwy przepis. Smacznego!
V
V
bardzo smaczne, dodane do kolecji, z pewnością...
bardzo smaczne, dodane do kolecji, z pewnością będę robić regularnie
kochani zrobilam,bylo dobre,ale,,,,,,,tradycyjne...
kochani zrobilam,bylo dobre,ale,,,,,,,tradycyjne smakuja nam lepiej,na kolana nie powala
MOJA CÓRKA POWIEDZIAŁA,,MAMO TAKIE GOŁĄBKI...
MOJA CÓRKA POWIEDZIAŁA,,MAMO TAKIE GOŁĄBKI MOŻESZ ROBIĆ''A TRADYCYJNYCH W KAPUŚCIE NIE LUBI
Przepis smaczny Doprawiam po swojemu i sos rwnie...
Przepis smaczny. Doprawiłam po swojemu.. i sos również zrobiłam na szybko swój. Dałam 2 łyżki bułki tartej i 2 łyżki kaszy manny.. gotowałam również 10 minut dłużej dla pewności
Wyszło mi 20 szt
Jestem zdziwiona tymi pozytywnymi opiniami bo wg...
Jestem zdziwiona tymi pozytywnymi opiniami, bo wg nas było tylko zjadliwe. Ani gołąbki, ani sos nie powala, do tradycyjnych gołąbków z sosem wiele im brakuje. Sam pomysł może i nie jest zły, ale efekt nie zadowala.
Gołabki pyszne ale sos to lepszy z przecieru bo...
Gołabki pyszne ale sos to lepszy z przecieru bo pomidory to teraz nie smakują jak pomidory
Rewelacja! Wszyscy się zajadaliśmy.
Rewelacja! Wszyscy się zajadaliśmy.
Pyszne,zrobiłam w TM5,poszatkowałam wszystko...
Pyszne,zrobiłam w TM5,poszatkowałam wszystko drobniej niż w przepisie i dałam 2łyżki kaszy manny i 2łyżki bułki tartej dzięki kaszy wyszły pulchniutkie..
pyszne!!, pulchne, idealne dla małych dzieci,...
pyszne!!, pulchne, idealne dla małych dzieci, użyłam kapusty pekińskiej, może dlatego takie mięciutkie
Gołabki wspaniałe, robiłam od razu z...
Gołabki wspaniałe, robiłam od razu z podwójnej porcji

Powiedziałabym, że jeszcze lepsze niż tradycyjne 

Serdecznie polecam spróbować, my akurat bez sosu
naprawdę super szybkie danie i do tego pyszne,...
naprawdę super szybkie danie i do tego pyszne, proponuje bardzie poszatkować kapustę, ja dałam czerwoną a sos zrobiłam z pomidorów w puszce i wywaru na którym parowały
Gołąbki bardzo dobre ale sos albo mi nie...
Gołąbki bardzo dobre ale sos albo mi nie wyszedł albo nam nie smakuje.
Gołąbki zrobiliśmy z sosem własnej roboty i były bardzo dobre.
Przepis rewelacyjny, gołąbki przepyszne ...
Przepis rewelacyjny, gołąbki przepyszne
Dodałam jednak nieco więcej ryżu, gdyż lubię kiedy to mięso jest dodatkiem do gołąbów, a nie dominującym składnikiem. Swietna alternatywa dla zabieganych, szybko, konkretnie i na temat
dobra alternatywa dla zwykłych gołąbków
Pyszne
Pyszne
bardzo smaczne przyprawy polecam dodawac po...
bardzo smaczne
przyprawy polecam dodawac po swojemu
Pyszne Szybko sie robi.
Pyszne
Szybko sie robi. Polecam 
Niestety nie zrobiły na mnie
Niestety nie zrobiły na mnie żadnego wrażenia. Chyba jestem przyzwyczajona do innej wersji.
przepyszne polecam
przepyszne
polecam
Pycha! Tylko ja mam lepszy
Pycha! Tylko ja mam lepszy sposób na sos. Do wody, na ktorej parowały się gołąbki włożylam kostkę rosołową i na tym bulionie ugotowałam potem sos.
Rewelacja! Wszystko w
Rewelacja!
Wszystko w mig zjedzone!
Sos z własnych pomidorków podkręca aromat gołąbków
Gołąbki zrobiłam w formie okrągłych kotlecików nabierając farszu pęłną garść.
Wyszło mi 12 gołąbków.
Wyłużyłam czas parowania do 1 godziny i 5 minut ze względu na wielkość, jajko i mięso wołowe.
Wyszły idealne!
Polecam
Rzekła lilia do motyla: "nikt nie patrzy, niech pan zapyla!"
Pycha, pierwsze zniknely bez
Pycha, pierwsze zniknely bez sosu. Polecam
wyszły rewelacja .
wyszły rewelacja .
Gołąbki pyszne, polecam
Gołąbki pyszne, polecam
Pyszneeeee......!!!!!!!!
Pyszneeeee......!!!!!!!!
Bardzo dobre, polecam!! Z
Bardzo dobre, polecam!! Z farszu zrobiłam kilka pulpecików, dzieci zajadały ze smakiem.
Smaczne,zrobiłam z małymi
Smaczne,zrobiłam z małymi odstępstwami od przepisu,najpierw poszatkowałam kapustę,czas "na oko",posoliłam i po godzinnie odscisnęłam sok.Do marchewki i cebuli dodałam po małym kawałku selera i pietruszki,Częśc usmażyłam w bułce tartej,resztę uparowałam jak w przepisie.Sos z 400 g pomidorów + trochę wody z parowania z bulionem z kurczaka z TM.Wyszły super,a obiadek mam na dwa dni
wczoraj testowane pyszne i
wczoraj testowane
pyszne i łatwe i szybkie w przygotowaniu
Smaczne
Smaczne
Moja wariacja na temat tego
Moja wariacja na temat tego przepisu:
http://wkrainiesmaku.pl/20395/golabki-bez-zawijania/
Farsz mi się nie zmieścił. Poza tym gotowałam sos w tym samym czasie co gołąbki. I dodałam więcej warzyw
:)