3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Gołąbki bez zawijania


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

  • 500 g mięsa mielonego
  • 500 g białej kapusty, pokrojonej na kawałki
  • 100 g marchewki, obranej, pokrojonej na kawałki
  • 120 g cebuli, pokrojonej na połówki
  • 700 g wody
  • 30 g masła
  • 1 torebka ugotowanego ryżu
  • 1 jajko
  • 4-5 łyżek bułki tartej
  • Sos pomidorowy:
  • 80 g cebuli, pokrojonej na połówki
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • 30 g masła
  • 600 g świeżych pomidorów lub z puszki (bez skórki)
  • lub 500 g bulionu drobiowego i 100 g koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 6
    25min
    Czas całkowity 25min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. 1. Do naczynia miksującego włożyć marchewkę i cebulę. poszatkować 5s/ obr.5. dusić 4 min./Varoma/obr.1.

    2. Dodać kapustę i poszatkować 10-12 s/obr.4.

    3. Dodać mięso mielone, ugotowany ryż, sól, pieprz, jajko, bułkę tartą. Wymieszać przy pomocy kopystki 30s./Counter-clockwise operation/obr 3-4.

    4. Z gotowej masy formować kotleciki i układać na Varomie.

    5. Do naczynia miksującego wlać 700 g wody, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze ok 40 min./Varoma/obr.1. Zdjąć przystawkę Varoma i opróżnić naczynie miksujące.

    Sos pomidorowy:

    6. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 4s./ obr.5. Kopystką zgarnąć resztki ze ścianek naczynia miksującego. Dodać masło, dusić 3 min/Varoma/obr.1.

    7. Dodać pomidory, zmiksować 30s./obr.9

    lub

    7. Dodać 500g bulionu drobiowego i przecier pomidorowy, przyprawy, mąkę i cukier. Gotować 12 min./100 C/obr.2, 

    Gotowe gołąbki podawać polane sosem pomidorowym.

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • MOJA CÓRKA POWIEDZIAŁA,,MAMO TAKIE GOŁĄBKI...

    Zgłoszony przez dziunia 1983 na września 19, 2017 at 12:25.

    MOJA CÓRKA POWIEDZIAŁA,,MAMO TAKIE GOŁĄBKI MOŻESZ ROBIĆ''A TRADYCYJNYCH W KAPUŚCIE NIE LUBItmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis smaczny Doprawiam po swojemu i sos rwnie...

    Zgłoszony przez anneetta17 na lipca 3, 2017 at 17:27.

    Przepis smaczny. Doprawiłam po swojemu.. i sos również zrobiłam na szybko swój. Dałam 2 łyżki bułki tartej i 2 łyżki kaszy manny.. gotowałam również 10 minut dłużej dla pewności tmrc_emoticons.-) Wyszło mi 20 szt

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jestem zdziwiona tymi pozytywnymi opiniami bo wg...

    Zgłoszony przez mirka85r na maja 26, 2017 at 09:02.

    Jestem zdziwiona tymi pozytywnymi opiniami, bo wg nas było tylko zjadliwe. Ani gołąbki, ani sos nie powala, do tradycyjnych gołąbków z sosem wiele im brakuje. Sam pomysł może i nie jest zły, ale efekt nie zadowala.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gołabki pyszne ale sos to lepszy z przecieru bo...

    Zgłoszony przez madziulka.nec na lutego 16, 2017 at 10:45.

    Gołabki pyszne ale sos to lepszy z przecieru bo pomidory to teraz nie smakują jak pomidory Tongue

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja! Wszyscy się zajadaliśmy.

    Zgłoszony przez KUZIELEK na lutego 4, 2017 at 20:49.

    Rewelacja! Wszyscy się zajadaliśmy.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne,zrobiłam w TM5,poszatkowałam wszystko...

    Zgłoszony przez izka2 na lutego 4, 2017 at 17:26.

    Pyszne,zrobiłam w TM5,poszatkowałam wszystko drobniej niż w przepisie i dałam 2łyżki kaszy manny i 2łyżki bułki tartej dzięki kaszy wyszły pulchniutkie..

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pyszne!!, pulchne, idealne dla małych dzieci,...

    Zgłoszony przez madziacho na stycznia 31, 2017 at 15:38.

    pyszne!!, pulchne, idealne dla małych dzieci, użyłam kapusty pekińskiej, może dlatego takie mięciutkie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gołabki wspaniałe, robiłam od razu z...

    Zgłoszony przez Paulina0909 na stycznia 31, 2017 at 10:09.

    Gołabki wspaniałe, robiłam od razu z podwójnej porcji tmrc_emoticons.)tmrc_emoticons.)tmrc_emoticons.) Powiedziałabym, że jeszcze lepsze niż tradycyjne tmrc_emoticons.)tmrc_emoticons.)tmrc_emoticons.) Serdecznie polecam spróbować, my akurat bez sosu tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • naprawdę super szybkie danie i do tego pyszne,...

    Zgłoszony przez BarbaraT27 na stycznia 11, 2017 at 18:09.

    naprawdę super szybkie danie i do tego pyszne, proponuje bardzie poszatkować kapustę, ja dałam czerwoną a sos zrobiłam z pomidorów w puszce i wywaru na którym parowały Lol

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gołąbki bardzo dobre ale sos albo mi nie...

    Zgłoszony przez Hadzia86 na grudnia 30, 2016 at 22:59.

    Gołąbki bardzo dobre ale sos albo mi nie wyszedł albo nam nie smakuje.

    Gołąbki zrobiliśmy z sosem własnej roboty i były bardzo dobre.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis rewelacyjny, gołąbki przepyszne ...

    Zgłoszony przez Nika666 na grudnia 7, 2016 at 18:28.

    Przepis rewelacyjny, gołąbki przepyszne tmrc_emoticons.) Dodałam jednak nieco więcej ryżu, gdyż lubię kiedy to mięso jest dodatkiem do gołąbów, a nie dominującym składnikiem. Swietna alternatywa dla zabieganych, szybko, konkretnie i na temat tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dobra alternatywa dla zwykłych gołąbków

    Zgłoszony przez MartaKas na listopada 15, 2016 at 08:41.

    Cooking 6 dobra alternatywa dla zwykłych gołąbków

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne

    Zgłoszony przez Holmark na listopada 9, 2016 at 19:24.

    Pyszne tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bardzo smaczne przyprawy polecam dodawac po...

    Zgłoszony przez MartaKas na października 25, 2016 at 11:07.

    bardzo smaczne tmrc_emoticons.) przyprawy polecam dodawac po swojemu Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne Szybko sie robi.

    Zgłoszony przez kasiuk2 na października 17, 2016 at 20:16.

    Pyszne tmrc_emoticons.) Szybko sie robi. Polecam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Niestety nie zrobiły na mnie

    Zgłoszony przez Alicantina na października 17, 2016 at 14:20.

    Niestety nie zrobiły na mnie żadnego wrażenia. Chyba jestem przyzwyczajona do innej wersji. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • przepyszne polecam

    Zgłoszony przez efunia79 na października 13, 2016 at 15:56.

    przepyszne tmrc_emoticons.) polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pycha! Tylko ja mam lepszy

    Zgłoszony przez Loona83 na października 10, 2016 at 23:29.

    Pycha! Tylko ja mam lepszy sposób na sos. Do wody, na ktorej parowały się gołąbki włożylam kostkę rosołową i na tym bulionie ugotowałam potem sos. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja! Wszystko w

    Zgłoszony przez kasia.kaha na października 8, 2016 at 03:21.

    Rewelacja!

    Wszystko w mig zjedzone!

    Sos z własnych pomidorków podkręca aromat gołąbków  Love

    Gołąbki zrobiłam w formie okrągłych kotlecików nabierając farszu pęłną garść.

    Wyszło mi 12 gołąbków.

    Wyłużyłam czas parowania do 1 godziny i 5 minut ze względu na wielkość, jajko i mięso wołowe.

    Wyszły idealne!

     

    Polecam  Cooking 7

    Rzekła lilia do motyla: "nikt nie patrzy, niech pan zapyla!" 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pycha, pierwsze zniknely bez

    Zgłoszony przez ja-jola na października 6, 2016 at 21:11.

    Pycha, pierwsze zniknely bez sosu. Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wyszły rewelacja . 

    Zgłoszony przez elwira85@vp.pl na października 2, 2016 at 11:24.

    wyszły rewelacja . 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gołąbki pyszne, polecam

    Zgłoszony przez Marzena_7777 na sierpnia 27, 2016 at 19:44.

    Gołąbki pyszne, polecam Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszneeeee......!!!!!!!!  

    Zgłoszony przez Ryśka na sierpnia 25, 2016 at 14:24.

    Pyszneeeee......!!!!!!!!

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre, polecam!! Z

    Zgłoszony przez Duśka0680 na sierpnia 22, 2016 at 10:40.

    Bardzo dobre, polecam!! Z farszu zrobiłam kilka pulpecików, dzieci zajadały ze smakiem.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Smaczne,zrobiłam z małymi

    Zgłoszony przez Mac na sierpnia 16, 2016 at 20:13.

    Smaczne,zrobiłam z małymi odstępstwami od przepisu,najpierw poszatkowałam kapustę,czas "na oko",posoliłam i po godzinnie odscisnęłam sok.Do marchewki i cebuli dodałam po małym kawałku selera i pietruszki,Częśc usmażyłam w bułce tartej,resztę uparowałam jak w przepisie.Sos z 400 g pomidorów + trochę wody z parowania z bulionem z kurczaka z TM.Wyszły super,a obiadek mam na dwa dni tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wczoraj testowane pyszne i

    Zgłoszony przez Retka na lipca 19, 2016 at 12:01.

    wczoraj testowane tmrc_emoticons.)

    pyszne i łatwe i szybkie w przygotowaniu tmrc_emoticons.)

    tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Smaczne

    Zgłoszony przez Teufelchen07 na lipca 2, 2016 at 17:58.

    Smaczne tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Moja wariacja na temat tego

    Zgłoszony przez wKrainieSmaku.pl na czerwca 21, 2016 at 05:24.

    Moja wariacja na temat tego przepisu:

    http://wkrainiesmaku.pl/20395/golabki-bez-zawijania/

    Farsz mi się nie zmieścił. Poza tym gotowałam sos w tym samym czasie co gołąbki. I dodałam więcej warzyw tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :) 

    Zgłoszony przez Magda341 na czerwca 15, 2016 at 12:35.

    tmrc_emoticons.) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam z młodą kapustą i

    Zgłoszony przez Duśka0680 na maja 21, 2016 at 16:14.

    Zrobiłam z młodą kapustą i wyszło pysznie!! Do sosu dodałam 2 listki brazylii i koperek, mniam. Przepis super!

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre! :D 

    Zgłoszony przez kama26 na maja 18, 2016 at 14:49.

    Bardzo dobre! tmrc_emoticons.D 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre tylko wyłożyłam

    Zgłoszony przez Chanelka na maja 7, 2016 at 09:15.

    Bardzo dobre tylko wyłożyłam do miski i wyrobiłam ręcznie - za dużo i TM nie dał rady tmrc_emoticons.-) ale to szczegół

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja

    Zgłoszony przez Kawiarenka na marca 12, 2016 at 14:19.

    Rewelacja tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre gołąbki.

    Zgłoszony przez agniesia528 na marca 2, 2016 at 15:48.

    Bardzo dobre gołąbki. Polecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam dzisiaj wyższy

    Zgłoszony przez weronika1607 na lutego 27, 2016 at 19:58.

    Robiłam dzisiaj wyższy przepysznie trochę było za dużo farszu więc ręcznie wymieszałam ale były idealne!!!tmrc_emoticons.)tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nigdy nie chce mi się bawić w

    Zgłoszony przez Liskova na lutego 26, 2016 at 11:58.

    Nigdy nie chce mi się bawić w zawijanie gołabków, bo to sporo roboty.Ten przepis jest idealny dla nas, szybko, łatwo, a smak gołąbków zachowany tmrc_emoticons.)Polecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetne, naprawdę świetne

    Zgłoszony przez kicia123kicia na lutego 16, 2016 at 22:29.

    Świetne, naprawdę świetne tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzisiaj zagoscily u mnie na

    Zgłoszony przez olpa1985 na stycznia 28, 2016 at 21:09.

    Dzisiaj zagoscily u mnie na stole i ...sie zakochalam.Uwielbiam golabki w kazdej postaci a jeszcze takie przy ktorych nie trzeba sie napracowac to juz rewelacja.  Cooking 4

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzisiaj robiłam. Bardzo

    Zgłoszony przez Dorota1000 na stycznia 20, 2016 at 16:58.

    Dzisiaj robiłam. Bardzo dobre. Dałam kapustę pekińską i kaszę mazurską. Ale wymieszałam wszystko ręcznie. Cooking 9 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pyszne z sosem ..fajny pomysł

    Zgłoszony przez zanet188 na stycznia 19, 2016 at 12:43.

    pyszne z sosem ..fajny pomysł dzieci nie lubia kapusty na zewnatrz

    Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacyjne:)) nawet mój syn-

    Zgłoszony przez mojamama na stycznia 12, 2016 at 17:30.

    Rewelacyjnetmrc_emoticons.)) nawet mój syn- niejadek  zjadł jednego gołąbka☺. Kapusty były ciut za duże kawałki, następnym razem pokroję,  jak do surówki, drobno. Do sosu dodałam pokruszone, suszone grzyby, ziele i listek i obroty wsteczne. Następnym razem zrobię z większej porcji, na dwa parowania, bo są tak wyśmienite, że znikają w tempie zawrotnym☺

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • jak dla mnie pycha, jednak

    Zgłoszony przez M.Niemiec na stycznia 9, 2016 at 17:00.

    jak dla mnie pycha, jednak musialam troche zmodyfikowac i dodac torebke kaszy i ryzu, robilam na dwa razy, ale pycha, oplacalosie, a sosik zastapilam pieczarkowym Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jak duże maja być te

    Zgłoszony przez Liskova na października 23, 2015 at 14:48.

    Jak duże maja być te kotleciki? Coś jak małe pulpety (małe, okrągłe kulki), czy bardziej jak gołąbki (większe, podłużne)?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczne i szybkie w

    Zgłoszony przez marta6000 na października 5, 2015 at 15:08.

    Bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu tmrc_emoticons.)  Warto wypróbować. Ja z pewnością będę wracała do tego przepisu. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo fajny przepis. Szybko,

    Zgłoszony przez ajaniszewska na września 5, 2015 at 12:18.

    Bardzo fajny przepis. Szybko, miło i zdrowiej niż klasyczne gołąbki tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • prosty przepis, szybko się

    Zgłoszony przez Ataeblig na sierpnia 31, 2015 at 00:16.

    prosty przepis, szybko się robi i wychodzi bardzo smaczne. Sos zrobiła ze świeżych pomidorów............palce lizać  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gołąbki po prostu wspaniałe

    Zgłoszony przez ezj na lipca 17, 2015 at 08:28.

    Gołąbki po prostu wspaniałe tmrc_emoticons.) Mało używam waromy, ale widzę , że warto to zmienić bo mięso ma zupełnie inny smak. Troche zmodyfikowałam przepis bo dałam kapuste pekińską i farsz wyszedł luźniejszy, ale dodałam jeszcze jedno jako i więcej bułki i było ok. Robiłam sos z koncentratu, nie miałam bulionu więc wykorzystałam wodę z gotowania na Varomie i dodałam bulionetkę. Sosik pyszny chiciaż warto dodać, żeby go zmiksować na obr.8 bo inaczej zostaja kawałki cebulki. Zgadzam się z poprzednikami , że do mieszania lepiej podzielic na 2 partie. Ale to takie drobne uwagi bo ogólnie przepis na 5+ tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • gołąbki samkwoały ale

    Zgłoszony przez justyna85 na czerwca 19, 2015 at 20:58.

    gołąbki samkwoały ale następnym razem zrobię bez cebuli tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • właśnie się "parują" moje

    Zgłoszony przez justyna85 na czerwca 19, 2015 at 14:54.

    właśnie się "parują" moje gołąbki i mam nadzieję, że będą smakowały tak jak piszecie ,bo innego pomysłu na obiad nie mam :P

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dodam, że brakowało mi

    Zgłoszony przez gufo na lutego 22, 2015 at 13:23.

    Dodam, że brakowało mi aromatu listka laurowego. Dzisiaj dodałam po kilka listków do przystawki i gołąbki pachną tak, jak lubię.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •