thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
25min
Czas całkowity
25min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 17/07/11
zmieniono dnia: 29/04/22

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego
  • 500 g białej kapusty, pokrojonej na kawałki
  • 100 g marchewki, obranej, pokrojonej na kawałki
  • 120 g cebuli, pokrojonej na połówki
  • 700 g wody
  • 30 g masła
  • 1 torebka ugotowanego ryżu
  • 1 jajko
  • 4-5 łyżek bułki tartej
  • Sos pomidorowy:
  • 80 g cebuli, pokrojonej na połówki
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • 30 g masła
  • 600 gświeżych pomidorów lub z puszki (bez skórki)
  • lub 500 gbulionu drobiowego i 100 g koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki cukru

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Do naczynia miksującego włożyć marchewkę i cebulę. poszatkować 5s/ obr.5. dusić 4 min./Varoma/obr.1.

    2. Dodać kapustę i poszatkować 10-12 s/obr.4.

    3. Dodać mięso mielone, ugotowany ryż, sól, pieprz, jajko, bułkę tartą. Wymieszać przy pomocy kopystki 30s./Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr 3-4.

    4. Z gotowej masy formować kotleciki i układać na Varomie.

    5. Do naczynia miksującego wlać 700 g wody, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze ok 40 min./Varoma/obr.1. Zdjąć przystawkę Varoma i opróżnić naczynie miksujące.

    Sos pomidorowy:

    6. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 4s./ obr.5. Kopystką zgarnąć resztki ze ścianek naczynia miksującego. Dodać masło, dusić 3 min/Varoma/obr.1.

    7. Dodać pomidory, zmiksować 30s./obr.9

    lub

    7. Dodać 500g bulionu drobiowego i przecier pomidorowy, przyprawy, mąkę i cukier. Gotować 12 min./100 C/obr.2, 

    Gotowe gołąbki podawać polane sosem pomidorowym.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Gołąbki bez zawijania

Wydrukuj:

Komentarze

  • kwietnia 22, 2024 at 17:21

    punkt 1.

    Do naczynia miksującego włożyć marchewkę i cebulę. poszatkować 5s/ obr.5. dusić 4 min./Varoma/obr.1

    czy muszę dać wodę albo olej albo cokolwiek aby dusić albo mają być tylko marchewka i cebula ?

    PS. chcę zrobić na TM6

  • września 1, 2022 at 11:47

    U mnie 40 min minęło i gołąbki dalej zimne, daje jeszcze 30min zobaczymy czy będzie lepiej na razie lipa🙈

  • stycznia 6, 2021 at 16:00

    ja zmieniłam kolejność wykonania. Gotuję ryż, pózniej robię sos, a na koniec robie gołąbki

  • listopada 14, 2020 at 09:53

    Gołąbki pyszne, delikatne w smaku.
    sos zrobiłam z pomidorów w puszce 400g (okazało się ze są z dodatkiem ostrej papryki co wyszło na duży plus) + woda pozostała z gotowania gołąbków. Dodałam jeszcze od siebie koperek (skrobi ziemniaczanej dodałam jedynie 1/2 łyżeczki) i wyszło rewelacyjnie!

  • listopada 8, 2020 at 11:46

    Jedyna rzecz która nie jest jasna to wykonanie sosu . W przepisie podana jest Opcja albo świeże pomidory albo bulion + przecier pomidorowy. Natomiast przy wykonywaniu wydaje się że daje się i jedno i drugie. Mam pytanie jak faktycznie robi się ten sos ?? Przepis wydaje się świetne

  • sierpnia 7, 2020 at 11:06

    Rewelacyjne Smile

  • grudnia 12, 2019 at 15:59

    Bardzo pyszne gołąbki i sos. Rewelacja Lol

  • lipca 2, 2019 at 20:25

    Super przepis, polecam. Ja do sosu zawsze dodaję trochę posiekanego koperku.

  • czerwca 8, 2019 at 06:21
    5.0

    Polecam. Fajna szybka wersja golabkow. Sos - rewelacja 👍

  • lutego 24, 2019 at 19:12

    Rewelacja.
    Trochę roboty z tym jest ale córka niejadek nakładała sobie dwa razy. Mnie też smakowały bardzo.
    Soczyste, delikatne.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: