Cześć. Zamieszczam przepis na Chleb bezglutenowy z mixu mąk bezglutenowych firmy schaer. :
-Pół kg mąki jak na zdjęciu
-pół litra wody
-30 g drożdży świeżych
-3 łyżki oliwy z oliwek
-Sól himalajska lub morska
-Pieprz
-1 łyżeczka cukru
-nasiona chia, ziarna słonecznika, pestki dyni (lub inne nasiona, może być sezam, mak-co tylko chcecie)
Drożdże mieszam z cukrem, 2 łyżkami mąki, odrobiną letniej wody i odstawiam pod ściereczką na 10 minut. Mąkę mieszam z pozostałą wodą, nasionami, ziarnami i oliwą oraz przyprawami,po czym dodaję rozczyn drożdżowy i wszystko dalej mieszam do połączenia się składników. Smaruję blaszkę masłem lub oliwą, obsypuję odrobiną mąki i układam ładnie w niej ciasto. Odstawiam na nie dłużej niż 40minut do wyrośnięcia. Po 30 minutach nastawiam piekarnik do 190stopni Góra dół, *opcjonalnie :Smaruję roztrzepanym jajkiem lub wodą, sypię ziarna na chleb. Piekę przez 40minut. Jest mega dobry, mięciutki, z chrupiącą skórką.
https://pieprzyczfantazja.pl/2021/07/codzienny-chleb-bezglutenowy/
Więcej informacji na temat chlebów bezglutenowych znajdziecie na tej stronie.