Przejdź do treści

Forum Zbyt luźne ciasto na chleb

Rozszerz wyszukiwanie
Filtry

  • Aktywność
  • Data

Anuluj
Wyników na stronę:

Ja zawsze piekę chleby w foremce- keksówce dł. 35-40 cm. Wtedy sa kształtne. Ciasto jest rzeczywiście rzadkie i nie nadaje się na pieczenie bez foremki. Bardziej gęste wychodzi ciasto na chleb żytni, żytnio-pszenny.


Dziękuję za poradę tmrc_emoticons.smile

Pozdrawiam również. Gonia.


Gonia28b,

Chleb można upiec w formie wysmarowanej masłem (lub silikonowej bez smarowania) albo złożyć go kilka razy jak kopertę. Nie powinien się wtedy rozlać na boki. tmrc_emoticons.smile


Witam serdecznie.

Upiekłam ostatnio chleb wiejski z ABC kulinarnego. To moje pierwsze podejście. Ciasto wyrabiałam w termomiksie dokładnie według przepisu. Jedyna różnica, to taka, że zamiast ekstraktu słodowego w proszku (bo nie wiedziałam gdzie tego szukać w sklepach) dodałam płaską łyżeczkę cukru. Wydaje mi się, że konsystencja tego ciasta wychodzi zbyt rzadka. Z trudem uformowałam bochenek, a w ogóle to ten bochenek się "rozlazł". Zrobił się płaski. Chlebuś upiekł się bardzo dobrze. W smaku jest świetny! Pycha! tmrc_emoticons.love Jedyny problem, to bardzo trudno kroi się go na kromki, a te kromki są po prostu wąskie, a długie... tmrc_emoticons.bigsmile tmrc_emoticons.bigsmile tmrc_emoticons.bigsmile

Co zrobić następnym razem? Dodać trochę więcej mąki? Czy może upiec go w foremce? A Państwu jakie te ciasta wychodzą w konsystencji?