Witam. Od dwóch tygodni używam TM . Dziś chciałam zrobić ciasto drożdżowe. Niestety na ostanim etapie właczjac interwał pojawia se komunikat , że temperatura powinna być niż niż 60 stopni. Ale niestety temp. nie schodzi właczając i wylaczajac TM od razu świecą sie czerwone światła. Co robić , czy to jest jakaś usterka?
Forum nie schodzi temperatura
Witaj. Temperatura jest mierzona przez czujnik misy z nożami. Jezeli temperatura produktu nie spadnie samoczynnie, nie mozna dale pracowac. Najlepiej wyciagnac mise z produktem w chlodne miejscs a nastepnie spowrotem do TM.
Pozdrawiam
No wlasnie i to jest wkurzajace w TM. Co z tego ze zrobie zupe w 15 minut skoro pozniej jesli chce ja zmiksowac musze wyjac mise, postawic ja w chlodniejsze miejsce i czekac kolejne 15-20 minut az temperatura spadnie do tych 60C zeby zupe zmiksowac ? Mozna oczywiscie przelac zupe do garnka i miksowac innym urzadzeniem ale tu przeciez chodzi o oszczednosc czasu (nie trzeba myc dodatkowych naczyn) i pieniedzy, czyz nie?
Kasiula, ograniczenia temperatury dotyczą tylko wyrabiania przy pomocy INTERWAŁU. Zupę można miksowac od razu (ja tak robię). Trzeba tylko pamietać o założeniu miarki na naczynie i zaczynać zwiększać obroty stopniowo, od najniższych do maksymalnych. Wtedy nic się nie wychlapie i nie oparzy. Tutaj temperatura nie ma żadnego znaczenia.
Tak sobie czytam - weron04 - wydaje mi się, że nie powinnaś mieć w żadnym momencie przy robieniu ciasta drożdżowego temp. 60 stopni, bo zabijesz drożdże