Przejdź do treści

Forum Bułeczki maślane- klejące ciasto?

Rozszerz wyszukiwanie
Filtry

  • Aktywność
  • Data

Anuluj
Wyników na stronę:

Witam,

Mam takie pytanie - piekłam wczoraj bułeczki maślane z przepisu z książki Radość Gotowania i wyszło mi baaaardzo lepkie ciasto. Strasznie się lepiło do rąk w związku z czym ciężko mi było je odkleić od palców aby włożyć do miseczki no i oczywiście wydobycie ciasta z naczynia to była zajmująca sprawa tmrc_emoticons.wink

Efekt jest super bo bułeczki wyszły pyszne, tylko zastanawiam się czy tak ma być bo to wszystko zniechęciło mnie do tego przepisu... Czy powinnam dodać na przykład nieco mąki? Czy będzie ciasto bardziej zwarte? Macie jakieś doświadczenia z tym przepisem?

Jestem Nowym użytkownikiem, a to mój pierwszy wpis więc mam nadzieję, że umieściłam go w dobrym miejscu i że nie dubluję tematu, ale nie znalazłam nic na ten temat.

Pozdrawiam!


tmrc_emoticons.love Witaj Maksia tmrc_emoticons.love Metodą prób i błędów dojdziesz do "perfekcji" tmrc_emoticons.wink Jeżeli ciasto jest lużne można dosypać nieco mąki, ale rownież bułeczki formuję mokrymi rękoma tmrc_emoticons.smile do miseczki nalewam ciepłą wodę i moczę ręce, w ten sposób formuję rownież klopsiki z mięska tmrc_emoticons.love  

Pozdrawiam bardzo serdecznie Grażyna ze Szczecina tmrc_emoticons.love


Dzięki Grażyna, spróbuję następnym razem pomoczyć ręce tmrc_emoticons.smile

Jestem początkująca, ale chętna eksperymentować więc każda wskazówka mile widziana  tmrc_emoticons.lol

Pozdrawiam Cię serdecznie!


Dzięki Grażyna, spróbuję następnym razem pomoczyć ręce tmrc_emoticons.smile

Jestem początkująca, ale chętna eksperymentować więc każda wskazówka mile widziana  tmrc_emoticons.lol

Pozdrawiam Cię serdecznie!


tmrc_emoticons.love Maksiu pytaj śmiało tmrc_emoticons.bigsmile w miarę swoich możliwości pomogę i nie tylko ja tmrc_emoticons.love Zakręcone Pozytynie Termomaniaczki rownież pomogą tmrc_emoticons.bigsmile   tmrc_emoticons.cooking_10 tmrc_emoticons.cooking_4 tmrc_emoticons.cooking_9 tmrc_emoticons.cooking_2


Tak dokładnie, zawsze pomozemy tmrc_emoticons.smile


Maksiu, dobrze też jest na dłonie wylać troszkę oliwy i wtedy ciasto się nie klei. Podobnie robimy z miską., do której  przekładamy ciasto, żeby rosło. Też wystarczy ją "naoliwić"przy użyciu pędzelka  i ciasto lekko "odejdzie " po wyrośnięciu


Witaj Maksiu, podobnie, jak Gabrysia formuję bułeczki dłońmi na które wcześniej wyleję troszkę oliwy.  tmrc_emoticons.lol  Te bułeczki maślane o które pytasz zwykle wychodzą dość rzadkie ale po upieczeniu są przez to pysznie mięciutkie  tmrc_emoticons.smile  Ja często je robię. Resztę ciasta, które trudniej jest "wyciągnąć" z naczynia łatwiej jest zebrać kopystką ze ścianek. Wcześniej trzeba naczynie z resztką ciasta unieścić w urządzeniu, zamknąć pokrywę i ustawić pokrętło na obrotach np.7 przez kilka sekund. Siła odśrodkowa spowoduje, że cisto odklei się od noży i wyląduje na ściankach  tmrc_emoticons.lol

Pozdrawiam serdecznie i nie zrażaj się  tmrc_emoticons.smile   Po kilku różnych próbach odkryjesz najlepszy sposób (bo swój własny) na pyszne mięciutkie bułeczki  tmrc_emoticons.smile

Ela z Mazowsza 


Wow Dziewczyny tmrc_emoticons.smile dziękuję za pomocne rady. Niestety nie mogłam tu wcześniej zajrzeć, ale już nadrabiam.

 

Wypróbuję Wasze rady na pewno i już wiem, że dużo przyjemniej będzie mi się te bułeczki piekło tmrc_emoticons.smile

 

Mam jeszcze pytanko odnośnie mycia TM - po mącznych przepisach wlewamy zimną wodę, a po tłustych ciepłą, a co gdy tak jak tutaj mam i mąkę i masło? Dałam ciepłej ale przy nożach się trochę bawiłam z czyszczeniem tmrc_emoticons.aw macie w tej kwestii jakieś sprytne rady?

 

Dzięki raz jeszcze, fajne miejsce tyle pomocnych kobitek tmrc_emoticons.smile


Maksiu, poczytaj sobie wątek S.O.S n dla Nowicjuszy. Tam jest bardzo dużo przydatnych porad dla nowych |Użytkowników TM.  W kwestii mycia po wyrabianiu ciast: ja po wyrobieniu ciasta wlewam do naczynia ciepłą wodę i zostawiam na chwilę. Ciasto fajnie odchodzi z zakątków, a potem myję szczoteczką na długiej rączce. Jednak polecam też wyjęcie noży ( jeżeli są bardzo oklejone) i wymycie porządne. Czy przedstawiciel pokazywał Ci jak to się robi? Jeśli nie, to poczytaj też w Instrukcji obsługi.


witam termomaniaczki tmrc_emoticons.smile a ja nie w temacie poda ktoras linka na te bułeczki maślane? Pozdrawiam


tmrc_emoticons.love Witaj Agnieszko tmrc_emoticons.love

Na pierwszej stronie w wyszukarce przepisów wpisz "bułeczki maślane" i ukaże się 8 przepisów, masz w czym wybierać tmrc_emoticons.wink

Pozdrawiam Grażyna tmrc_emoticons.love


gabi49 wrote:

Maksiu, poczytaj sobie wątek S.O.S n dla Nowicjuszy. Tam jest bardzo dużo przydatnych porad dla nowych |Użytkowników TM.  W kwestii mycia po wyrabianiu ciast: ja po wyrobieniu ciasta wlewam do naczynia ciepłą wodę i zostawiam na chwilę. Ciasto fajnie odchodzi z zakątków, a potem myję szczoteczką na długiej rączce. Jednak polecam też wyjęcie noży ( jeżeli są bardzo oklejone) i wymycie porządne. Czy przedstawiciel pokazywał Ci jak to się robi? Jeśli nie, to poczytaj też w Instrukcji obsługi.

witaj, 

poniewaz jestem nowicjuszem(żółtodziobem)    chcialabym znalezc ten watek o ktorym wspominasz, jednak nie umiem go odnalezc, pomozesz prosze?

 


tmrc_emoticons.love Witaj Magdo tmrc_emoticons.love spróbuję Ci pomóc tmrc_emoticons.love

Na pierwszej stronie u góry masz napisy przepisy  forum itd. najedż myszką na słowo forum i kliknij myszką po prawej stronie masz słowo wskazówki kliknij  i wejdziesz w następny temat wskazówki jeszcze raz kliknij i zobaczysz rożne wątki między innymi ten którego szukasz tmrc_emoticons.smile Daj znać jak "poszło" szukanie tmrc_emoticons.wink Pozdrawiam tmrc_emoticons.party

Grażyna tmrc_emoticons.love

 

 

 

 


Znalazłam ,dzieki za pomoc a teraz lece tam poszperac tinymce_custom_buttons.locked"tinymce_custom_buttons.locked" tmrc_emoticons.wink   a jeszcze sie pochwale ze ugotowalam dzisiaj pierwsza zupke z ksiazkowego tmrc_emoticons.smile  przepisu tyle ze nie z zielonego ogórka a z brokuła.....