Forum Biała fasola

Rozszerz wyszukiwanie
Filtry

  • Aktywność
  • Data

Anuluj
Wyników na stronę:

9 odpowiedzi | Ostatni wpis

Haniu, wpisałam przepis na pasztet z fasoli  Smile  Jest pyszny a z dodatkiem grzybów leśnych to już zupełnie bajka  Smile  Na urodzinach mamy nikt nie mógl uwierzyć, że tam nie ma mięsa ani jajek i wszystko się "kupy" trzyma  Bigsmile  Polecam: http://www.przepisownia.pl/przepisy/pasztet-z-bia%C5%82ej-fasoli-z-pieczarkami/465185

 

____________

Mój blog kulinarny:

http://ziolowaszuflada.blogspot.com/

Smile


Ja znalazłam przepis na ciasto ,ale się nie odważyłam sprawdzić ,natomiast kiedyś robiłam kotlety zbiałej fasoli i powiem ,że byłam pod wrażeniem :D

Hania z Łodzi:
 Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               


Haniu dziekuje za informacje. Ja fasole biala wykorzystywalam zazwyczaj do robienia fasolki po bretonsku. Ja jem ja w ograniczonej ilosci bo jak zjem duzo to mam problem wlasnie z zaparciami. Ale musze zrobic Twoja paste Haniu :D Nie lubie za to fasoli czerwonej :D   i zawsze wybieram ja z dan Smile e

Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

Dziękuję Smile


Ja własnie robiłam smarowidło i jestem pod wrażeniem ilością potraw jakie można zrobić z fasoli.Wszystkiego po troszku ,chociaż wiem ,że nie każdy może :D

Hania z Łodzi:
 Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               


Love Haniu, dzięki za cenne  informacje  Love Często fasola gościła na naszym stole pod różnymi potrawami, obecnie na jej niestety wady  Wink muszę z niej zrezygnować  :D Bigsmile :love:Pozdrawiam serdecznie  Love


Elu mówisz i masz

Fasola - wartość odżywcza i wadyJest bogata w potas, wapń i fosfor. W przeciwieństwie do grochu nie zawiera sodu. W niektórych jej gatunkach występuje żelazo (haricot), kwas foliowy (mung, pinto, z czarnym oczkiem), selen (z czarnym oczkiem) oraz dobroczynny zwłaszcza dla mężczyzn cynk (fasola czerwona, nerkowa i czarna). Fasola ma też lekkostrawną skrobię i substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych (inhibitory proteazy), a także rozpuszczalny błonnik, który pomaga usuwać z organizmu nadmiar cholesterolu. Niestety ma także wady - powoduje wzdęcia i gazy. Dlatego nie mogą jej jeść kobiety w ciąży i karmiące piersią, małe dzieci, osoby starsze i cierpiące na zaparcia.Fasola jest trzecim po soi (45 proc.) i grochu (25 proc.) źródłem białka (22 proc.). Ma go więcej niż mięso (12 - 13 proc.). Białko roślinne jest mniej wartościowe od zwierzęcego, ponieważ nie zawiera wszystkich niezbędnych aminokwasów. Jest bogatym źródłem witamin z grupy B, a szczególnie witaminy B1, czyli tiaminy, która działa przeciwdepresyjnie, poprawia pamięć i zdolność logicznego myślenia.Jesz fasolę? Jeśli nie, to zacznij. To najwartościowszy pokarm, jaki wydaje ziemia. Na całym świecie uprawia się około 400 gatunków fasoli. Jest odporna na trudne warunki klimatyczne, można ją długo przechowywać, zawiera wiele substancji odżywczych.Poszczególne gatunki fasoli różnią się wielkością i barwą, poczynając od białej (jaś, cannellino, boston), przez beżową z ciemnymi cętkami (pinto lub z czarnym oczkiem), zieloną drobną (flageolet), różową zwaną nerkową, do czarnej, najpopularniejszej w Ameryce Łacińskiej. Do fasoli suszonych zaliczają się też azjatyckie nasiona aduki i mung.Wszystkie odmiany zawierają dużo białka roślinnego. Różnią się składem pierwiastków mineralnych i wartością energetyczną. Świeżo łuskane ziarna mają witaminę A i C i są o połowę mniej kaloryczne od suszonych.Fasola - wartość odżywcza i wadyJest bogata w potas, wapń i fosfor. W przeciwieństwie do grochu nie zawiera sodu. W niektórych jej gatunkach występuje żelazo (haricot), kwas foliowy (mung, pinto, z czarnym oczkiem), selen (z czarnym oczkiem) oraz dobroczynny zwłaszcza dla mężczyzn cynk (fasola czerwona, nerkowa i czarna). Fasola ma też lekkostrawną skrobię i substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych (inhibitory proteazy), a także rozpuszczalny błonnik, który pomaga usuwać z organizmu nadmiar cholesterolu. Niestety ma także wady - powoduje wzdęcia i gazy. Dlatego nie mogą jej jeść kobiety w ciąży i karmiące piersią, małe dzieci, osoby starsze i cierpiące na zaparcia. W sezonie zrekompensują to sobie fasolką szparagową, równie zdrową, za to mniej kaloryczną i lekkostrawną.Fasola jest trzecim po soi (45 proc.) i grochu (25 proc.) źródłem białka (22 proc.). Ma go więcej niż mięso (12 - 13 proc.). Białko roślinne jest mniej wartościowe od zwierzęcego, ponieważ nie zawiera wszystkich niezbędnych aminokwasów. Jest bogatym źródłem witamin z grupy B, a szczególnie witaminy B1, czyli tiaminy, która działa przeciwdepresyjnie, poprawia pamięć i zdolność logicznego myślenia. Fasola - kiełki i strąkiKiełki fasoli wzmacniają system odpornościowy i nerwowy.Są zalecane w profilaktyce nowotworowej i w zespołach chronicznego lub wiosennego zmęczenia. Nie zawierają fazyny.Posiadacze ogródków powinni uwzględnić fasolę w planach wiosennych zasiewów. Najcenniejsze są strąki. Po opróżnieniu z dojrzałych nasion warto je ususzyć i przez cały rok zaparzać jak ziółka. To jedno z najstarszych znanych człowiekowi lekarstw dla cukrzyków, obniżające poziom cukru we krwi. Takie napary działają też moczopędnie, oczyszczają organizm z toksyn, łagodzą objawy chorób nerek i pęcherza moczowego, dolegliwości gośćcowe, zmniejszają obrzęki. Stosowane zewnętrznie pomagają na wykwity skórne.

Hania z Łodzi:
 Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               


Wow, Haniu ile wiadomości, dobra robota  Smile  Teraz to bym chętnie poprosiła Alę, żeby przełożyła je na prostą informację: dla kogo jest wskazana a kto powinien ją omijać  Love  Dzięki  Smile  

____________

Mój blog kulinarny:

http://ziolowaszuflada.blogspot.com/

Smile


:)Coś o białej fasolce

Wartości odżywcze: fasola biała, gotowana z solą w 100g141kCalWęglowodany: 25.7 gBiałko: 8.9 gTłuszcze: 0.7 gCholesterol: 0.0 mgSód: 243.13 mgBłonnik: 6.5 gIndex glikemiczny: 28    Węglowodany:25.65 g    Błonnik:6.51 g    Gluten:0.00     Cholesterol:0.00 mg    Woda:64.08 g    Wapń:61.12 mg    Żelazo:2.45 mg    Magnez:56.04 mg    Fosfor:164.06 mg    Potas:371.29 mg    Sód:243.12 mg    Cynk:1.42 mg    Miedź:0.14 mg    Mangan:0.71 mg    Selen:1.30 mcg    Witamina e:0.08 mg    Witamina c:0.00 mg    Witamina b1:0.18 mg    Witamina b2:0.07 mg    Witamina b3:0.64 mg    Witamina b5:0.23 mg    Witamina b6:0.16 mg    Witamina b12:0.00 mcg    Popiół:1.62 g    Folate, total:39.04 mcg    Kwas foliowy:81.00 mcg_DFE    Indeks glikemiczny:28.00     Kalorie [kcal] :141.00 kcal    Białko:8.91 g    Tryptofan:0.10 g    Treonina:0.39 g    Izoleucyna:0.41 g    Leucyna:0.75 g    Lizyna:0.71 g    Metionina:0.10 g    Fenyloalanina:0.51 g    Walina:0.45 g    Tyrozyna:0.25 g    Histydyna:0.28 g    Arginina:0.56 g    Cystyna:0.08 g    Seryna:0.55 g    Alanina:0.41 g    Glicyna:0.37 g    Kwas glutaminowy:1.45 g    Prolina:0.35 g    Kwas asparaginowy:1.18 g    Tłuszcze:0.66 g    Kwasy tłuszczowe nasycone:0.08 g    16 :0: 0.07 g    18 :0: 0.01 g    Kwasy tłuszczowe jednonienasycone:0.05 g    Kwasy tłuszczowe omega-9:0.05     Kwas oleinowy 18:1 (n-9):0.05 g    Kwasy tłuszczowe wielonienasycone:0.38 g    18:2 niezróżnicowanych:0.14 g    18:3 niezróżnicowanych:0.24 g

Hania z Łodzi:
 Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.