Przejdź do treści

Forum BUŁKI PSZENNE

Rozszerz wyszukiwanie
Filtry

  • Aktywność
  • Data

Anuluj
Wyników na stronę:

WITAM  

Właśnie kupiłam thermomix   , pierwsza  próba bułek  pszennych nie powiodła dlaczego ???   w środku były nie dopieczone  tmrc_emoticons.aw  tmrc_emoticons.aw  tmrc_emoticons.aw   napiszcie proszę jak pieczecie   ,w jakim miejscu stawiacie w piekarniku  , czy dajecie termo obieg ??? góra  i dól ?  prosze o pomoc  bede wdzieczna  aha  zakładacie motylek do wyrobienia  ciasta ?


Witam, ja piekłam bułki pszenne juz 3 razy (mam TM od tygodnia dopiero) i nie zakładałam motylka do wyrabiania ciasta. Robiłam wszystko według książki.Może przytrzymaj je dłużej w piekarniku.Osobiście nie korzystałam z termoobiegu a bułki miałam rozłożone na całej blasze więc w miare równo. Dziś piekłam bulki według przepisu z książki Miodowy tydzień z TM i muszę przyznać, że sa dużo lepsze-ale to może dlatego, że trzymałam je dlużej w piekarniku i fajnie się zarumieniły.


Bardzo Ci dziękuje za rady  , muszę znaleść ten przepis o którym mówisz  chyba że sie podzielisz tmrc_emoticons.smile tmrc_emoticons.smile tmrc_emoticons.smile ja  niestety mam dwie lewe do pieczenia między innymi , dlatego  kupiłam Thermomix  muszę próbować nie poddam się tmrc_emoticons.cooking_10


Nie poddawaj się! Czasami ma się poprostu gorszy dzień  tmrc_emoticons.cooking_9


Świetnie, że się nie poddajesz tmrc_emoticons.smile

Bułki mogą się w środku nie dopiec, jeśli jest zbyt wysoka temperatura (wierzch się spieka, prawie przypala, a w środku ciasto nie zdąży "dojść"). Wykorzystując termoobieg trzeba ustawić niższą temperaturę niż w przepisie (o jakieś 20 stopni mniej), bo termoobieg to nic innego jak obieg gorącego powietrza, który szybciej spieka skórkę.  Pochwal się, jak upieczesz kolejne bułeczki, na pewno się uda! tmrc_emoticons.smile


Od 3 lat piekę bułki prawie co drugi dzień  tmrc_emoticons.smile Już nie pamiętam jakie były początki ale teraz zawsze wychodzą rumiane z wierzchu i dopieczone, mięciutkie  w środku. Mam nadzieję, że Ty, Vertum też do tego dojdziesz, bo to naprawdę nic trudnego  tmrc_emoticons.wink

Moje dzieci lubią miękkie bułeczki, więc wypracowałam sobie metody pieczenia takich miękkich. Przede wszystkim czekam cierpliwie aż ciasto dobrze wyrośnie - dwa razy. Pierwszy raz wyjęte z urządzenia, uformowane w kulę rośnie przykryte ściereczką. Gdy podwoi objętość formuję z niego bułeczki, układam na blaszce wyłożonej pergaminem, smaruję roztrzepanym jajkiem, posypuję ziarenkami i spryskuję obficie wodą. Do spryskiwania bułek i chleba używam zwykłego spryskiwacza do kwiatków tmrc_emoticons.smile  Odstawiam do wyrośnięcia, a gdy wyrosną, spryskuję je jeszcze raz wodą i dopiero wtedy wkładam do nagrzanego piekarnika (175*C z termoobiegiem) na 15-20 minut w zależności od ich wielkości. po upieczeniu nie zostawiam ich w piekarniku tylko wyjmuję, układam na kratce i przykrywam lnianą ściereczką. Gdy ostygną są mięciutkie i mają pysznie chrupiącą skórkę.


tmrc_emoticons.love Elu dziękuję za szczegółowy opis pieczenia bułek już wiem gdzie ja robię błąd tmrc_emoticons.aw czy z ciastem na  chleb też w ten sposób postępujesz? tmrc_emoticons.love


Mnie rady Eli już "weszły w krew".  Jeszcze jedna moja rada: pod koniec  pieczenia chleba czy bułeczek (5-10min), przełączam piekarnik na pieczenie tylko "dół". Właściwie to termoobiegiem tylko nagrzewam piekarnik, a podczas pieczenia  stosuję grzania "góra-dół". Termoobieg wysusza i w/g mnie nie nadaje się do pieczenia bułeczek, chleba, ciasta na pizzę. Może się mylę, Elu- skomentuj, Ty jesteś dla mnie ekspertem. tmrc_emoticons.cooking_7 tmrc_emoticons.bigsmile


Pieczenie przy opcji góra-dół jest bardzo dobrym wyborem gabi49 tmrc_emoticons.smile


Grażynko z ciastem na chleb postępuję podobnie.

Gabi, cieszę się, że moje rady przydały Ci się. A jeśli chodzi o pieczenie, to przy dłuższym pieczeniu (ciasta, chleby...) najczęściej używam funkcji termoobieg  do nagrzewania piekarnika a później przełączam na góra-dół; a jeśli piekę bułki, drobne ciasteczka... (tak 12-20 min) to piekarnik cały czas jest włączony na termoobieg a ja tylko zmieniam blachy co kilkanaście minut  tmrc_emoticons.smile 


Dzięki Elu, znów nowe dobre rady! A ja się bałam, że termoobieg wysuszy mi bułeczki. Będę tak praktykować w/g Twoich rad bo są doskonałe! tmrc_emoticons.love


Ja też się przyłączam do podziękowań. Mam kilka takich przepisów na bułki, które mi nie wychodziły, może spróbuję jeszcze raz.


tmrc_emoticons.lol i ja  przyłączam sie do podziękowań za dobre rady Eli tmrc_emoticons.party tmrc_emoticons.love  mi również nie wychodziły bułki i chleb za każdym razem upiekł się inaczej tmrc_emoticons.aw ale mnie uczono że mam wkładać blaszki do zimnego piekarnika tmrc_emoticons.aw Obecnie piekę w/g rady Eli i nie ma problemu tmrc_emoticons.lol Pozdrawiam tmrc_emoticons.love   tmrc_emoticons.love


Tak nasza Elunia to skarbnica dobrych przepisów i cudownych rad tmrc_emoticons.lol tmrc_emoticons.lol tmrc_emoticons.lol tmrc_emoticons.lol tmrc_emoticons.lol tmrc_emoticons.love dziękuję Elu, ze jesteś z nami tmrc_emoticons.love


Ela, chyba nie musze dodawac, co mysle o Tobie i Twoich przepisach.... Mysle, ze dobrze wiesz tmrc_emoticons.bigsmile tmrc_emoticons.bigsmile tmrc_emoticons.bigsmile   tmrc_emoticons.love tmrc_emoticons.love tmrc_emoticons.love   Niestety, nie oswiadcze Ci sie, bo jestem juz zameznatmrc_emoticons.wink tmrc_emoticons.wink tmrc_emoticons.wink tmrc_emoticons.wink  Ahahaha !!! Zartujetmrc_emoticons.wink  I dolaczam sie do podziekowan tmrc_emoticons.bigsmile tmrc_emoticons.bigsmile


Ps. Elu, tyle Cie nachwalilysmy, ze teraz musisz postawic nam kawe tmrc_emoticons.bigsmile tmrc_emoticons.bigsmile tmrc_emoticons.wink tmrc_emoticons.wink tmrc_emoticons.wink


Oj tak Eluniu, pyszna kawka i cos słodkiego - zwalimy Ci się do domku wszystkie i szybko nie wyjdziemy tmrc_emoticons.wink


Na te super dżemiki!tmrc_emoticons.lol tmrc_emoticons.lol tmrc_emoticons.party


Dziewczyny, ale mi miło  tmrc_emoticons.smile   tmrc_emoticons.smile  Tyle wpisów adresowanych do mnie  tmrc_emoticons.smile  Aż nie wiem co na to odpisać  tmrc_emoticons.puzzled  Oczywiście zapraszam Was wszystkie do siebie! Wszystkie się zmieścicie bo dom duży a dzieci dorastają i jeden po drugim się wyprowadzają... Ale by było fajnie tak razem się spotkać w realu  tmrc_emoticons.love  Dżemików cała spiżarka, kawę mogę wstawić w expresie nawet w tej chwili  tmrc_emoticons.smile   (na pewno nie będzie taka dobra jak we Włoszech... ale całkiem niezła); do kawy możemy coś wspólnie, szybko "wyczarować" w TM  tmrc_emoticons.lol   tmrc_emoticons.lol  

To kiedy mogę się Was spodziewać???  tmrc_emoticons.smile  


No dziewczyny to kiedy ustalamy termin i wpadamy do Eluni???? tmrc_emoticons.lol tmrc_emoticons.lol tmrc_emoticons.lol tmrc_emoticons.lol tmrc_emoticons.lol


Kochane, tak się nigdy nie umówimy. To Elunia,  jeżeli chce nas gościć, musi ustalic jakiś termin   i nam zaproponować. Potem która może, akceptuje i jedzie na spotkanie. Jesteśmy porozrzucane po całej Polsce i to trzeba uwzględnić. Ja ze swej strony sądzę, że najtrafniejsze na spotkania towarzyskie są soboty . Mam jednak wątpliwości, czy zbyt pochopnie nie wkręciłyśmy Eli w taką imprezę?tmrc_emoticons.wink  


Jeśli wszystkie wielbicielki talentu Eli mogą wpaść, to wpraszam się tmrc_emoticons.smile na pyszne bułeczki, dżemiki i inne cuda, które jeszcze pozostają w jej głowie (skąd Ona to wszystko wie!?!?)  posyłam gorące uściski tmrc_emoticons.party


Dziewczyny, jeśli o mnie chodzi to wolne weekendy (póki co  tmrc_emoticons.smile &nbsptmrc_emoticons.wink mam we wrześniu: 22 i 29 a potem do 9 grudnia wszystkie mam zajęte... Więc albo szybko się umówimy... albo poczekamy do ferii zimowych. A może zaczekamy na Veronikę? Co Wy na to?  tmrc_emoticons.smile  


Niusi, jeśli ustalimy jakiś termin to Ty oczywiście też do nas dołączysz  tmrc_emoticons.smile  


tmrc_emoticons.party Elu ja myślę, że we wrześniu to może niewypalić, ja już od razu mówię, że nie dam rady w tym miesiącu bo mam wekendy już obstawione, niestety, ale potem jestem za, jak już bedziesz miała czas, Vercia niech się może też określi kiedy mogłaby być w Polsce tmrc_emoticons.smile poczekamy, znajdziemy dogodny termin i sie spotkamy, przecież nie uciekniemy tmrc_emoticons.lol


Podzielam zdanie Magi, powinnyśmy poczekac na Veronikę, bo to Ona jest tutaj całym Wodzem i Ona  ożywiła tę nasza przepisownię! tmrc_emoticons.bigsmile tmrc_emoticons.love