Przejdź do treści

Forum Budyń, kaszka manna, kisiel...czyli wszystko z użyciem motylka

Rozszerz wyszukiwanie
Filtry

  • Aktywność
  • Data

Anuluj
Wyników na stronę:

WItam, tmrc_emoticons.smile

Już raz dodawałam ten temat , ale gdzieś zaginał w sieci tmrc_emoticons.aw  A ja bardzo prosiłabym o poradę! tmrc_emoticons.cooking_1

Mam dość spory problem z przygotowaniem deserów z użyciem motylka. Postępując zgodnie z przepisem, przygotowując,

- budyń czekoladowy,

-budyń waniliowy

- kaszkę mannę

- kisiel

otrzymuję smaczny deser, ale strasznie ... gumiasty, trzęsacy się jak galaretka. A przecież przynajmniej budyń i kaszka ( która nie zawiera przeciez mąki ziemniaczanej) powinny być bardziej kremowe. U kolezanki również posiadającej thermomix robiliśy identycznie tak samo budyń czekoladowy ( byc może marka mąki ziemniczanej była inna) i wyszło pięknie kremowo. Trochę mnie już to martwi, bo już z 4-5 razy robiłam i nie chce wyjśc ładnie.. Niee wiem czy to motylek jest jakiś wadliwy ( ale pianę z białek ubija....), czy dałam za dużo- górną wg przepisu granicę mąki ziemniaczanej  lub kaszki manny, czy obroty są zbyt duże???

 Będę bardzo wdzieczna za wszelkie sugestie.  Z tego co czytałam to wszyscy z budyniów są zadowoleni...a u mnie to jedna z nielicznych potraw , które się nie udają.


Rzeczywiście, troche to dziwne. Kaszka manna gumiasta? To nie do wiary, tam zupelnie nie ma mąki ziemnaczanej. Sądzę, że to jednak kwestia mąki ziemniaczanej. a dla próby weź od tej koleżanki jej mąkę i zrób u siebie ten budyń. W  ten sposób sprawdzisz  co jest za przyczyna. motylek tutajnie powinien miec żadnego wpływu. Obroty - jeśli w/g książki to też powinno być dobrze.  Może już ktoś ma inne spostrzeżenia. Ja najczęściej robię kaszkę mannę i jest świetna. tmrc_emoticons.bigsmile


AnnMarie7 problemem może być waga, która, np. przy zabrudzonych nóżkach (stopkach) moze wskazywać nieprawidłowe ilości produktów. Tym samym za każdym razem możesz dodawać większe niż podane w przepisie ilości.

Wymienione przepisy były wielokrotnie testowane i nie zgłaszano nam podobnych uwag.


 

Gabi - jak tylko koleżanka wróci z wakcji to wypróbuję z jej mąki. Wyczytałam tez, żeby uzyć pół na pół mąki pszennej i ziemniaczanej. Kaszk amanna pozostaje dla mnie zagadką.

Mixi...własnie dlatego takie to dziwne.Wszysyc zadowoleni...a ja - generalnie super zadowolona ze wszytskiego co robię w Thermomixie - nie...( ale jak mówię tylko z potraw "motylkowych")

Waga chyba działa dobrze....pół tabliczki czekolady to 50g, a i dla porównania wazyłam coś ostatnio i na Thermomixie i na wadze kuchennej. Ponadto ostatnio zaliczyłam przeprowadzkę i Thermomix stał w dwóch różnych miejscach a gumiasty efekt się powtórzył. Spróbuję zrobić z mniejszą ilością kaszki.


tmrc_emoticons.love Witaj AnnMarie tmrc_emoticons.love

Miarka z Termosia waży 25g i ja zawsze sprawdzam, czy moja waga waży prawidłowo kładąc miarkę na pokrywę tmrc_emoticons.smile Zdarzyło mi się ,że kabel nie leżał lużno i waga żle ważyła tmrc_emoticons.smile

Pozdrawiam serdecznie tmrc_emoticons.love


tmrc_emoticons.smileDzień dobry Pani Grażyno

spróbowałam uzyć mniej kaszki manny - i wyszła wreszcie bardzo smaczna i kremowa (gotowałam  z porcji na pół litra mleka, a kaszki wsypałam 45g a nie 50g).

W najbliższych dniach będę kombinować z budyniem tmrc_emoticons.smile

Wydaje mi sie, że waga Thermomixa działa dobrze, ale będe jeszcze sprawdzac za każdym razem.


tmrc_emoticons.love AnnMarie, cieszę się, że ugotowałaś pyszną kaszkę  tmrc_emoticons.smile Polecam budyń czekoladowy, mi zawsze wychodzi tmrc_emoticons.smile Pozdrawiami życzę powodzenia tmrc_emoticons.love

 

 



Dziękuję tmrc_emoticons.smile na pewno wypróbuję tmrc_emoticons.smile