Przejdź do treści

Forum Brak mocy?

Rozszerz wyszukiwanie
Filtry

  • Aktywność
  • Data

Anuluj
Wyników na stronę:

Zauważyłem ostatnio dziwny objaw. Przy pracy - wyrabianie masy która była dość gęsta - noże zaczęły wyraźnie zwalniać. Wyłączyłem natychmiast, ale czy Wam się kiedyś to zdażało? Mi już któryś raz. Ostatnio noże zatrzymały się na siekaniu cebuli - wrzuciłem dwie połówki i noże stanęły. Wyglądało to jak by cebula się zaklinowała.

Mam zatem pytanie, czy cośtakiego może sięzdażyć i traktować to raczej jako wypadek przy pracy, czy może jest to objaw awarii? Brak mocy, uszkodzenie silnika? Nie wiem, ale zastanawiam się czy coś takiego nie może spowodować przegrzania się silnika?


tmrc_emoticons.wink Cinek, przy wyrabianiu ciężkich i gęstych ciast (produktów) noże mogą zwalniać i wtedy powinno sie wykorzystac pomoc kopystki, wkładając ją do otworu i popychając zawartość w naczyniu, w trakcie wyrabiania. Nie wiem co robiłeś, ale może w opisie było napisane "przy użyciu kopystki? Co do cebuli, to taki zwykły przypadek, mogła podejść pod  nóż. Tak się też czasem dzieje jak podejdzie np. ziarenko pieprzu. To nic groźnego, silnik się nie przegrzeje, ma odpowiednie zabezpieczenia .


 Zgadzam się z gabi49.

Zależy jakie kawałki zostały wrzucone do TM, jeżeli były one większe to mogą się zaklinować pod nożami i należy odgarnąć je kopystką i dalej miksować. 

W przypadku masy , warto byłoby sprawdzić jaki to dokładnie przepis.

 


 

Witam

Mam takie pytanie, dotyczące thermomixa

Często robię ciasto na chałkę i czasami podczas wyrabiania ciasta thermomix mi zwalnia i mam takie odczucie jakby zaraz miał całkowicie się zatrzymać i nie dawał rady uciągnąć tego ciasta

Dodam, że najczęściej dzieje się to w przypadku, kiedy robię chałkę z przepisu z książki "Radość gotowania" ze str. 260...

Czy ktoś może spotkał się już z takim problemem?

Pozdrawiam

Anka


tmrc_emoticons.bigsmile Aniu, nie martw się, poczytaj wcześniejsze posty w tym temacie.


Zgadzam sie i ja tmrc_emoticons.smile Czasem mielac nawet kawalek skòrki cytrynowej TM moze zapiszczec dziwnie. To tylko skòrka , ktòra weszla pod noze i moze sama "wylezc" tmrc_emoticons.wink tmrc_emoticons.wink  Jesli zas chodzi o ciasto, to tak jak mòwia dziewczyny. Patrzec dokladnie na przepis, czy potrzebna jest pomoc kopystki, uwazac by, zwiekszajac np. ilosc skladnikòw, czy robiac podwòjna porcje, nie przekroczyc dozwolonych. Silnik zas sie nie przegrzeje, poniewaz posiada odpowiedni system - automatyczny termostat , ktòry w razie "wysilku" zatrzyma TM, wlasnie aby nie spowodowac przegrzania tmrc_emoticons.smile


w takim wypadku trzeba wyłączyc TM czy mozna odgarniac ta lopatka i po nożach w trakcie pracy? tmrc_emoticons.cooking_4


Aga, jaką łopatką? Pomagać możemy sobie kopystką, która nie dotyka noży  w trakcie pracy.  tmrc_emoticons.bigsmile Kopystka do TM tak właśnie jest skonstuowana, ma specjalny "kołnierz". który zatrzymuje ją na pokrywie i nie pozwoli dotykac noży.  Czy Ty aby rozumiesz określenie "przy pomocy kopystki"? tmrc_emoticons.puzzled


pytam kochana bo sie ucze a działać bede dopiero w poniedziałek także jesli uraziłam to przepraszam


Nareszcie przeczytałam na innym wątku, że jeszcze nie masz TM. Teraz się nie dziwię niczemu. tmrc_emoticons.wink Od poniedziałku zaczynaj ostro. Powodzenia, przedstawicielka o wszystkim Ci powinna powiedzieć. Pytaj jak czegoś nie wiesz. tmrc_emoticons.love


Aniu ,ja również z tego przepisu robię chałkę ale nie miałam z nim żadnego problemu  tmrc_emoticons.smile


tmrc_emoticons.love Agnieszko sama nie kombinuj tmrc_emoticons.wink   z thermomixem dostaniesz instrukcję i książkę "Radość gotowania" i będziesz  się uczyć gotować tmrc_emoticons.cooking_1 Powodzenia tmrc_emoticons.love