 
                                            
                                     
                                     
                                    Składniki
sos do makaronu
- 150 g mleczka kokosowego
- 200 g pasty
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- sól do smaku
pastę ze szpinaku i ciecierzycy
- ew. 1/2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- sól do smaku (ok.1/2 łyżeczki)
- 45 g oleju / oliwy
- 70 g cebuli -1 średnia
- 2-3 ząbki czosnku
- 250 g szpinaku mrożonego, lub podwójną ilość świeżych liści
- 180 g ciecierzycy
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- * 200 g pasty umieścić w naczyniu - *.dodać mleko kokosowe, lub inne roślinne (ew. bulion warzywny) - *.dodać pieprz ziołowy i szczyptę soli - *podgrzewać 5 min / 50*C / obr.2 - *podawać ze świeżo ugotowanym makaronem z dodatkiem surówki lub warzyw gotowanych na parze. 
- Ciecierzycę zalać wodą i odstawić na noc, następnego dnia wypłukać, - 2.Ciecierzycę przełożyć do koszyczka, wstawić do naczynia, dodać 1200 g wody i gotować 50 min /90*C /obr.1, koszyczek wyjąć, wodę wylać - 3.do wypłukanego naczynia włożyć cebulę i czosnek i posiekać 5 s. / obr.5 - 4.dodać oliwę i dusić 5 min / Varoma / obr.1,5 - 5.dodać szpinak (ja dodałam mrożony) i dusić 3 min / Varoma / obr. 1,5 - 6.dodać ugotowaną ciecierzycę i resztę składników i miksować na jednolitą pastę 30-45 s. /obr.9 - 7.pastę przełożyć do pojemnika, wystudzić 
sos do makaronu:
pasty ze szpinaku i ciecierzycy
Porady
Przepis wyszukała moja koleżanka na jakimś blogu kulinarnym, niestety nie pamięta na jakim, więc nie mogę wpisać autora  Dostosowałam przepis do Thermomixa i dodałam trochę przypraw, żeby nie było mdłe
 Dostosowałam przepis do Thermomixa i dodałam trochę przypraw, żeby nie było mdłe 
Pastę warto wstawić do lodówki, żeby smaki się przegryzły, używać jako pasty do chleba. Przechowywać w zamykanym pojemniku, w lodówce. Smacznego!
Zaskoczył mnie smak tej pasty, tzn jest wyjątkowo smaczna  Smakowała nawet tym, którzy preferują mięsko
 Smakowała nawet tym, którzy preferują mięsko  
  Jestem ciekawa waszych opinii.
 Jestem ciekawa waszych opinii.
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
 
                                                                                                                     
                                                                                                                     
                                     
                     
                     
                                     
                        

 
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
Pasta super! Ale następnym razem dodam więcej przypraw i czosnku. Polecam
Grażynko, przepraszam bo jakoś umknęło mi Twoje pytanie i do tej pory na nie nie odpowiedziałam Ciecierzyca, jest  powszechnie zwana cieciorką chociaż to podobno nie do końca to samo
  Ciecierzyca, jest  powszechnie zwana cieciorką chociaż to podobno nie do końca to samo   Inna nazwa to groch włoski
  Inna nazwa to groch włoski   Robiłaś już? U nas to dosyć częsty dodatek, polecam
  Robiłaś już? U nas to dosyć częsty dodatek, polecam   
  
Bardzo ciekawy przepis, dodaję do wypróbowania
pozdrawiam!
Rzeczywiście wygląda zachęcająco. Ja również nie miałam do czynienia z ciecierzycą , a widziałam ją wielokrotnie w sklepie. Musze wypróbować! Dodaję więc do czekających w kolejce.
Pozdrawiam
Do wyprobowania ma piekny kolor i napewno jest smaczna
 ma piekny kolor i napewno jest smaczna 
Elu - dziękuję Wypróbuję i dam znać. Jak widać można do chleba i do makaronu używać węglowodanów
  Wypróbuję i dam znać. Jak widać można do chleba i do makaronu używać węglowodanów 