thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
3min
Czas całkowity
3min
porcja/porcje/porcji
4 słoik/słoiki/słoików
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 30/11/10
zmieniono dnia: 22/10/13

Składniki

na pyszną, domową musztardę

  • 60 ml octu jabłkowego 6%
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g ziaren gorczycy białej
  • 80 ml wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    domowej musztardy
  1. 100 g nasion gorczycy

    80 ml wody
    60 ml octu jabłkowego (6%)
    2 łyżki miodu
    1 łyżeczka soli


  2. Gorczycę przed zmiksowaniem trzymać w lodówce przez noc, wtedy konsystencja musztardy jest lepsza.

     

    Wsyp gorczycę do TM, 2 minuty poz. 10

     

    dodaj resztę składników, miksuj 1 min. poz. 6-7

     

    Tak przygotowaną musztardę zapakuj do słoiczków i trzymaj w lodówce.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Domowa Musztarda

Wydrukuj:

Komentarze

  • października 26, 2020 at 18:29

    Ostre i konsystencja kaszkowata próba nieudana i chyba nie będę drugi raz próbować

  • czerwca 15, 2020 at 18:18

    Dlaczego mi wyszła gorzka tmrc_emoticons.-(

  • października 15, 2019 at 07:24
    4.0

    ostra Smile

  • grudnia 9, 2017 at 19:41

    dodaję do przetestowania tmrc_emoticons.)

  • grudnia 22, 2016 at 18:15

    Musztardę dijon można przechowywać do ok roku czasu w warunkach chłodniczych. Nie wiem jak jest w przypadku musztard słodzonych.

  • listopada 22, 2015 at 10:14

    mam pytanie, ile mniej więcej wychodzi tej musztardy i jak długo ją trzymacie

  • lipca 7, 2015 at 10:20

    Czy można taką musztardę jakoś zakonserwować aby nie trzeba było jej przechowywać w lodówce tylko w piwnicy? Chciałabym zrobic zapas do słoiczków na zimę. Czy pasteryzacja wchodzi w grę?

  • marca 18, 2015 at 11:09

    Musztarda domowa

    Nawet nie przypuszczałam, że można domowymi sposobami zrobić musztardę!!!

    Zrobiłam i nie żałuję, wyszła super. Jedynie co, to dodałam więcej miodu, bo jak dla mnie była za ostra.

  • listopada 7, 2014 at 18:04

    ja dzisiaj zrobiłam musztardę według przepisu i musztada wyszła mi płynna tmrc_emoticons.( jak woda tmrc_emoticons.(

  • października 22, 2013 at 08:54

    Przepis jest dopracowany.

    Jedyny mankament, to jakiś chochlik, który wprowadził zamieszanie ziemniakami i marchewką, których w przepisie nie ma. 

    W sposobie przygotowania domowej musztardy od początku było wszystko idealnie napisane i tak jest do dziś.

    Musztarda zrobiona w ten sposób jest pyszna, choć ostra. Polecam spróbować zanim zgłosisz jakąś nieuzasadnioną krytykę. Bo, jak to masz w podpisie, 'co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze'.

    Serdecznie pozdrawiam.