 
    
            Składniki
- 3 jajka
- 150 gpszennej maki (polecem typ 55)
- 1/3 opakowania suchych drozdzy
- 100 ml oleju slonecznikowego
- 125 ml cieplego, pelnego mleka
- 100 g sera gruyere
- 200 gkoziego, twardego sera
- 50 g orzechow wloskich
- 50 g rodzynek
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Nagrzej piekarnik do temp 180°C. - Rodzynki namocz w miseczce z ciepla woda. - Kozi ser pokroj w drobna kostke (srednica ok. 0,5 cm), odstaw do lodowki - Do naczynia miksujacego wloz orzechy, zmiel 1 s/obr.5, odstaw do innego naczynia. - Do naczynia miksujacego wloz ser Gruyère, zmiel 8 s/obr.7, odstaw do innego naczynia. - Odcedz rodzynki. - Do naczynia miksujacego wloz jajka, make, drozdze, sol, pieprz, mleko, olej, wymieszaj 30 s/ obr.4. - Po tym czasie dodaj Gruyère, wymieszaj 7 s/obr.4. - Dodaj rodzynki i orzechy, wymieszaj 5 s/obr.3. - Dodaj kozi ser, wymieszaj 10 s/obr.1,5. - Przeloz wszystko do formy dla keksow i piecz 45 minut. - Nadaje sie swietnie jako przekaska do piwa lub innego alkoholu. SMACZNEGO! 
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
 
                     
                     
                                     
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
Forma do keksu nie musi byc wysmarowana tluszczem...chyba ze ktos lubi tlusto .
 . 
Dodatki czyli kozi ser, rodzynki i orzechy wloskie mozna zastapic innymi, wedlug uznania, np. zeby zrobic keks z trzema gatunkami sera wystarczy dodac 100 g sera bleu d'Auvergne i 100 g sera mimolette. Albo wedzony losos i szczypiorek. Reszta skladnikow pozostaje taka sama.
Szalejcie jak chcecie!
Pozdrawiam!