 
                                            
                                    Czas przygotowania
                                0min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                0min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     -- 
                                     -- 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            Składniki
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Składniki: 
 - 1 duża, wydrążona dynia,
 - miąższ z wydrążonej dyni lub 200 g gotowego pure z dyni,
 - sok z 1 limonki,
 - ok. 10 kostek lodu,
 - 600 g soku ananasowego,
 - 800 g soku pomarańczowego.
 Jeśli robimy wersję z alkoholem dodatkowo:
 - 350 g rumu lub butelka białego wina musującego wytrawnego lub półwytrawnego (np. prosecco).
 Dekoracja:
 - 1 pomarańcza,
 - goździki,
 - cienkie, długie, czarne lub czerwone żelki.
 Dynię wydrążyć, oczyścić z pestek. Miąższ obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Do naczynia miksującego wlać 1 miarkę wody (1 miarka wody na 800 g miąższu z dyni), dodać pokrojoną dynię – gotować 15 minut/Varoma/obroty 2. Na koniec zblendować 10 sekund/obroty 5-6. Pure wystudzić. Jeśli pure wyjdzie więcej możemy przełożyć do słoiczków i zapasteryzować lub do pojemniczków i zamrozić.
 Do naczynia miksującego włożyć lód, dodać sok z limonki – kruszyć 5 sekund/obroty 5. Dodać 200 g pure z dyni – blendować 5 sekund/obroty 5. Dodać soki – wymieszać 10 sekund/obroty 4.
 Poncz wlać do wydrążonej dyni.
 Jeśli robimy wersję alkoholową dodać schłodzony alkohol (rum lub wino) i wymieszać. Udekorować plastrami pomarańczy z goździkami. Ułożyć żelki na brzegach dyni.
 SMACZNEGO !
 Link do przepisu video: https://youtu.be/T5VvVxP5prw
 Facebook: https://www.facebook.com/thermomaniak/
 Instagram: https://www.instagram.com/thermomaniak/
Upiorny poncz w wydrążonej dyni :)
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 5Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
 W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                         
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze