- TM 31
 
Składniki
- 1000 g wody do ugotowania ryżu
 - 2 całe surowe jajka
 - 15 oliwy z oliwek
 - 30 g cebuli
 - 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej, [Vegeta, Kucharek lub wykonany w TM]
 - 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
 - 6 jajek ugotowanych na twardo
 - 4 łyżeczki łyżka posiekanego koperku, [świeży lub suszony]
 - 270 g paprykarzu szczecińskiego, [1 opakowanie]
 - olej do smażenia
 - bułka tarta
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Koszyczek - 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do miski przełożyć paprykarz szczeciński, dodać koper, przyprawę uniwersalną i pieprz. Odstawić.
2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i posiekać - 4-5 sek. / obr. 4. Za pomocą kopystki zgarnąć cebulę ze ścianek na dno naczynia. Dodać oliwę z oliwek i podgrzać - 2 min. / Varoma / obr. 1. Dodać do miski z paprykarzem i całość dokładnie wymieszać.
3. Do naczynia miksującego (bez mycia) wlać 1000 g wody, założyć koszyczek i wsypać 100 g opłukanego wcześniej ryżu. Gotować przez 20 min / 100°C / obr. 1.
4. Gdy ryż się ugotuje, dodać go do miski z mieszanką paprykarzu, cebuli i przypraw. Wymieszać. Z naczynia miksującego wylać wodę i osuszyć je ręcznikiem papierowym.
5. Włożyć ugotowane na twardo jaja pokrojone w połówki lub ćwiartki i posiekać - 3-4 sek. / obr. 2-3 (w zalezności od wielkości jajek). Posiekane jajka dodać do mieszanki w misce, następnie wbić surowe jajka i całość dokładnie wymieszać.
6. Z mieszanki uformować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i delikatnie umieszczać na rozgrzanej tłuszczem patelni. Smażyć z dwóch stron na złocisto-brązowy kolor.
UWAGA: Najlepiej wykonywać kotleciki po kolei, tzn. najpierw jeden uformować, obtoczyć w bułce i położyć na patelni. Dopiero potem zabrać się za drugi itd.
Porady
Kotleciki podawać z sosem Tzatziki i (opcjonalnie) z ziemniaczkami i bukietem surówek.
Można zmniejszyć proporcje o połowę, wtedy wyjdzie mniej kotlecików.
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 31
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
                    
                    
                                    
                        

                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze