Czas przygotowania
                                20min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                20min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     6 
                                     porcja/porcje/porcji 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            
                            
                            Przepis jest testowany
                        
                                                            - TM 31
 
opublikowany: 17/11/10
                            
                zmieniono dnia: 02/05/22
                    Składniki
- 200 g śmietany 30%, schłodzonej
 - 1 laska wanilii
 - 3 żółtka
 - 100 g cukru pudru
 - 250 g sera mascarpone
 - 200 g kawy, mocnej, ostudzonej
 - 3 łyżki amaretto, lub rumu
 - 12 biszkoptów, podłużnych
 - 40 g kakao, gorzkiego
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Motylek - 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Na noże w naczyniu miksującym założyć motylek. 
 - Wlać śmietanę, ubić 40 s/obr. 3, przełożyć do innego naczynia. 
 - Rozciąć laskę wanilii wzdłuż, wydrążyć nasiona. Nasiona włożyć do naczynia miksującego. 
 - Dodać żółtka, cukier i ser mascarpone, utrzeć 1 min/obr. 4. 
 - Dodać bitą śmietanę, wymieszać 30 s/obr. 2. 
 - Kawę wymieszać z amaretto. Biszkopty namoczyć w kawie, wyłożyć nimi dno prostokątnego naczynia (15x20 cm), wyłożyć połowę kremu, na wierzchu ułożyć kolejną warstwę biszkoptów, wyłożyć resztę kremu. 
 - Wstawić do lodówki na 4-5 godzin. 
 - Przed podaniem wierzch deseru posypać kakao. 
 
- Na noże w naczyniu miksującym założyć motylek. 
 
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 31
 
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                        
                    
                    
                                    
                        
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
Wczoraj postanowiłam zrobić znowu teramisu z tego przepisu. Bo może udało mi się wcześniej przez przypadek? Może przesadziłam z tym zachwytem?
Nie! To jest naprawdę najlepszy przepis!!! Polecam dostosować się do rad i: użyć 500g mascarpone i więcej biszkoptów. Wyszła mi blaszka kwadratowa 20/20cm
Bardzo smaczne ciasto. Polecam wszystkim niezdecydowanym
            
Przepyszne, polecam! Robię wszystko wg przepisu i wychodzi. Nie trzeba nic modyfikować
            
Najlepszy kroi się idealnie. Dodatkowo 250 g sera mascarpone i 2 opakowania biszkoptow więcej cukier Waniliowy. Polecam
Smaczne. Ulubiony deser moich chłopaków.
wsmaku dobre ale wyszlo troche plynna
A ja robiłam 2 razy za pierwszym wszystko super za drugim inna śmietana i lipa więc na moje to wina śmietany i teraz daje 36% i super
monia5745: Mnie również nie stężała pomimo podwójnej porcji serka. Myślę, że może to być wina motylka, którego nie zdjęłam po ubiciu śmietany.
Zrobione ! Teraz czekam . Opierając się na opiniach o pyszności postanowiłam zrobić z podwójnej porcji na dużej blaszce. Tak jak radzono na jedną porcję dałam 2 serki mascarpone. Nic się nie lało.Masa wyszła super. Już się nie mogę doczekać kiedy spróbuje. Dziękuję za przepis i porady
            
W tym przepisie caly czas jest motylek czy tylko do smietany?