 
                                            
                                    - TM 5
Składniki
Karmel
- 140 g śmietany 30%
- 85 g masła
- 50 g ciemnego cukru trzcinowego
- 50 g cukru
- 50 g syropu (np. z agawy lub klonowego)
- 1/2-1 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
Mleczna masa
- 230 g mleka 3,2%
- 230 g śmietany 30%
- 6 żółtek
- 50 g cukru pudru (z laską wanilii - patrz krok 1)
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Motylek Motylek
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Do  "Blokada naczynia miksującego"  włożyć 1 laskę wanilii i wsypać 50g cukru. Zmielić 15s/obr.10, przesypać do miski, odstawić. "Blokada naczynia miksującego"  włożyć 1 laskę wanilii i wsypać 50g cukru. Zmielić 15s/obr.10, przesypać do miski, odstawić.
 KARMEL:
 2. Do "Blokada naczynia miksującego"  wsypać wszystkie składniki na karmel i gotować 12min/Varoma/obr.2. Przelać do miski, odstawić do ostygnięcia. "Blokada naczynia miksującego"  wsypać wszystkie składniki na karmel i gotować 12min/Varoma/obr.2. Przelać do miski, odstawić do ostygnięcia.
 MLECZNA MASA:
 3. Do "Blokada naczynia miksującego"  dodać wszystkie składniki mlecznej masy i gotować 8min/90*C/obr.2. "Blokada naczynia miksującego"  dodać wszystkie składniki mlecznej masy i gotować 8min/90*C/obr.2.
 4. Dodać wcześniej przygotowany karmel (trochę możecie zostawić jeśli chcecie np. polać lody po wierzchu tuż przed podaniem) i gotować 2min/90*C/obr.2.
 5. Masę przelać do silikonowej lub plastikowej foremki, ostudzić i wstawić do zamrażarki na co najmniej 10h.
 Co najmniej 10h później
 6. Do "Blokada naczynia miksującego"  włożyć połowę zamrożonej masy, zmiksować 20s/obr.6. "Blokada naczynia miksującego"  włożyć połowę zamrożonej masy, zmiksować 20s/obr.6.
 7. Założyć motylek, wymieszać 10s/obr.4, wyjąć motylek, masę przelać do pojemnika.
 8. Czynności powtórzyć z resztą zamrożonej masy.
 9. Lody wstawić do zamrażarki na co najmniej 2h (aż osiągną odpowiednią konsystencję).
Porady
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 5Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
 W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
 
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
Super, są smaczne 
            
Poezja, polecam 
            
Zrobiłem i polecam wyśmienite jedyny mankament to czas ,ale czego się nie robi dla podniebienia i zadowolenia domowników ?