 
                                            
                                    - TM 31
Składniki
Wykonczenie
- 150 gramów startej czekolady deserowej
- 250 gramów smietany kremowki, do ubijania
Baza budyniowa
- 500 gramów mleka
- 90 gramów mąki pszennej
- 80 gramów cukru bialego
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Motylek Motylek
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do czystego i suchego  "Blokada naczynia miksującego"  wlewamy mleko, dodajemy make i cukier i gotujemy 7-9 min , temp.90° , obr.4 "Blokada naczynia miksującego"  wlewamy mleko, dodajemy make i cukier i gotujemy 7-9 min , temp.90° , obr.4- ( czas gotowania zalezy od wyjsciowej temperatury mleka a takze od jego natluszczenia, masa musi miec konsystencje budyniu, niezbyt lejaca) - Powstaly budyn przelewany do szlanego naczynia, przykrywamy folia spozywcza tak by ona dotykala masy - unikniemy w ten sposob tworzenia sie korzucha.Pozostawiamy do wystygniecia a nastepnie na kilka godzin do lodowki do stezenia. 
- Za pomoca motylka w czystym, suchym i co najwazniejsze chlodnym naczyniu ubijamy smietane 2 min, obr.3 
- Wyciagamy budyn z lodowki i jesli ma konsystencje gestego kremu przechodzimy do kolejnego kroku, jesli zgestnial za bardzo , ak ze lyzka w nim "stoi " wrzucamy budyn do  "Blokada naczynia miksującego"  i miksujemy przez kilka sekund na obrotach od 3 do max 5/6 tak aby go "rozbic" "Blokada naczynia miksującego"  i miksujemy przez kilka sekund na obrotach od 3 do max 5/6 tak aby go "rozbic"
- W duzym naczyniu laczymy RECZNIE wolnymi ruchami od dolu do gory budyn z ubita smietana az do uzyskania jednolistej, gladkiej puszystej masy , - W miedzyczasie dodajemy tez tarta czekolade - mozemy to zrobic ewentualnie mikserem elektrycznym ale tylko wtedy gdy uzyliwmy smietany do ubijania rozlinnej i jestesmy pewnie ze nam sie ona nie rozwodni. 
- Dobrym zwyczajem jest odstawienie kremu na chwile do lodowki. - Mozna tez od razu przekladac nim tort. 
Porady
Krem wystarczy na przelozenie tortu srednicy 25cm , do blachy 30tki lepiej zrobic poltorej porcji.
jako skladnik podalam czekolade juz starta poniewaz najleopszy efekt uzyskamy z wiorkami czyli czekoladzie startej na grubej tarce , ja robie to w mig w robocie z odpowiednia tarcza.
mozemy tez oczywiscie rozdrobnic czekolade w tm.
Osobiscie uzywam tylko smietany roslinnej -musze miec pewnosc ze krem bedzie odpowiednio gesty.
gestosc budyniu duzo zalezy od mleka, ja uzywam tego 1,5% ale i tak rezultat zmienial sie po zmienieniu firmy mleka, takze najlepiej znalezc to idealne dla was
ja budyn robie wieczorem i rano lacze go ze smietana, ale wystarczy zeby byl odpowiednio zimny
nie podaje czasu przygotrowania bo to zalezy od odpoczynku w lodowce. samo gotowanie to chwila, schodzi wiecej z myciem i suszeniem  "Blokada naczynia miksującego"   i z mieszaniem recznym
"Blokada naczynia miksującego"   i z mieszaniem recznym 
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
 
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze