Składniki
łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do piueczenia
ciasto
- 1 łyżeczki proszku do p[ieczenia
 - 30 gramów oliwy, oleju kokosowego lub innego tłuszczu
 - 3 łyżeczki cukru waniliowego wykonanego w TM
 - 100 gramów cukru
 - 100 gramów skrobi ziemniaczanej
 - 2 jajka
 - 700 mleko
 - 200 gramy Kaszy jaglanej odważonej na sucho
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Kaszę jaglaną odważyć i dobrze wypłukać pod bierzącą wodą i przelać wrzątkiem lub suchą uprażyć na patelni.
Włożyć do naczynia i wlać ok 500g mleka. Być może trzeba będzie w trakcie dolać aby kasza się nie przypaliła. Ustawić ok 20min, 100 stopni, obroty 1.
Jak kasza się ugotuje,zmiksować ok 10-15 sek obr 6, ma być gładko.
Dodać pozostałe mleko oraz składniki, dobrze wymieszać. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany.
Składniki są podane w przybliżeniu, niestety takie rzeczy zawsze robię na oko, a wiadomo ze jedni wolą bardziej słodkie inni mniej. Cukier można zastąpić innymi słodkimi pochodnymi typu ksylitol, syrop z agawy itp. Temperatura też jest zależna od ilości kaszy, ja gotuję ok 90-100 stopni.
Gofrownicę rozgrzać i łyżką nakładać porcję, piec aż do zarumienienia.
Moje dzieci nie zauważyły różnicy między tradycyjnymi goframi a tymi. Nie próbowałam ale myślę że z mlekiem roślinnym również da radę

Smacznego

Porady
Pamietajmy ze gotowanie w TM nie zwalnia nas z myślenia więc trzeba zawsze kontrolować i doprawiać tak jak się lubi![]()
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
                    
                    
                                    
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
Pierwszy raz przepis podany na tej stronie mi sie nie udal. Ciasto nie kleilo sie, probowalam robic placki na patelni efekt byl taki Sam. W koncu po 2 godzinach skapitulowalam.
zrobilam tak jak bylo w przepisie, ciasto bylo gestosci smietany, drugi raz nie mam ochoty na eksperymenty.
Ooooooo!!! Cudowny przepis! Uwielbiam kaszę i wszelkie jej zastosowania! Dzięki!
Uwielbiam kaszę jaglana przepis daję do wypróbowania