Wyślij do wydruku
Chrzan

Wydrukuj:
 
Wyślij do wydruku
Przepis jest nieprzetestowany
Chrzan Przepis jest nieprzetestowany
user icon przez ewaks
utworzono: 03.04.2012 Zmieniono dnia: 03.04.2012
3

Składniki

  • 1 kilogram chrzanu w korzeniach
  • 1 szklanka octu 10%
  • 4 szklanki wody
  • 1 czubata łyżka cukru
  • 2 dwie łyżeczki soli
6
7
8
Przepis jest tworzony dla
 
 Thermomix TM 31
9

Przygotowanie

chrzan obrać, pokroić na kilkucentymetrowe części i moczyć w zimnej wodzie  kilka godzin

2. Ocet, wodę, cukier,  sól zagotować i ostudzić. 

3.  Do thermomixu włożyć chrzan, zalać zimną zalewą tak, żeby prawie go przykryła i miksować zwiększając obroty od 1 do 10, aż chrzan będzie miałki.

4. Odkryć pokrywę i na kilkanaście minut wystawić naczynie miksujące na powierze (na przykład na balkon) aby uleciała goryczka. 

5. Przełożyc gotowy chrzan do słoików.

6. Przed podaniem można zmieszać z kwaśną śmietaną lub zrobic z niego ćwikłę. 



5

Przygotowanie

chrzan obrać, pokroić na kilkucentymetrowe części i moczyć w zimnej wodzie  kilka godzin

2. Ocet, wodę, cukier,  sól zagotować i ostudzić. 

3.  Do thermomixu włożyć chrzan, zalać zimną zalewą tak, żeby prawie go przykryła i miksować zwiększając obroty od 1 do 10, aż chrzan będzie miałki.

4. Odkryć pokrywę i na kilkanaście minut wystawić naczynie miksujące na powierze (na przykład na balkon) aby uleciała goryczka. 

5. Przełożyc gotowy chrzan do słoików.

6. Przed podaniem można zmieszać z kwaśną śmietaną lub zrobic z niego ćwikłę. 



10

Wskazówki

Nie można precyzyjnie przewidzieć, ile potrzeba zalewy, ponieważ zależy to od tego jaki jest gatunek chrzanu, ile go zostanie po obraniu itp. Podczas ucierania należy parę razy zrobić przerwę, patrzeć jaka jest konsystencja i ewentualnie dolewać zalewy ale tak, aby ostatecznie chrzan nie był za rzadki lub za gęsty. 

11

Wskazówki

Nie można precyzyjnie przewidzieć, ile potrzeba zalewy, ponieważ zależy to od tego jaki jest gatunek chrzanu, ile go zostanie po obraniu itp. Podczas ucierania należy parę razy zrobić przerwę, patrzeć jaka jest konsystencja i ewentualnie dolewać zalewy ale tak, aby ostatecznie chrzan nie był za rzadki lub za gęsty. 

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…