3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Piernik na Guinnesie


Wydrukuj:
4

Składniki

30 porcja/porcje/porcji

  • 330 ml piwa Guinness
  • 520 g mąki pszennej
  • 4 łyżki kakao
  • 2,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4,5 łyżeczki imbiru
  • ½ łyżeczki białego pieprzu
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 duże jajka
  • 200 g cukru
  • 3 MT melasy (może być miód, ale lepiej kupić w zdrowej żywności melasę)
  • 3,5 MT oleju
  • 6
    1h 10min
    Czas całkowity 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1.  

     

    1.Piwo zagotować, zdjąć z palnika

     

    2.Założyć motylek , wbić jajka, melasę i cukier – ucierać 4 min/37º/obr. 3. Po upływie 3 min wlewać olej.

     

    3.W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, kakao, sodę, imbir, pieprz i cynamon, dodać do jajek, wlać piwo i  wyrobić 2min/Blokada naczynia miksującego/Ciasto

     

     

     

    4.Dużą, kwadratową formę wyłożyć papierem do pieczenia, przelac do niej ciasto i piec w temp. 175ºC 50-60 minut ( w zależności od piekarnika) do tzw. suchego patyczka.

     


10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Piernik fantastyczny. Inny niż wszystkie. Najlepiej smakuje z bitą śmietaną lub z polewą czekladową.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Przepis beznadziejny-"duża blacha",w...

    Zgłoszony przez meredith na grudnia 22, 2016 at 11:54.

    Przepis beznadziejny-"duża blacha",w komentarzach-"zapomniałam napisać".Lepiej by było usunąc ten przepis bo po co ktoś ma się męczyć a efekt będzie opłakany.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • witam, Co oznacza "duża

    Zgłoszony przez Nasia na grudnia 22, 2015 at 12:08.

    witam,

    Co oznacza "duża kwadrratowa blacha" Mogę prosić o wymiary?

    Natalia

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Co oznacza miarka MT , np. 3

    Zgłoszony przez kucharczyk52 na grudnia 4, 2015 at 00:29.

    Co oznacza miarka MT , np. 3 MT  Melassy  bardzo prosze o te informacje bo piernik wyglada bardzo ciekawie

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cieszę się, że smakuje. 

    Zgłoszony przez ewaks na grudnia 14, 2011 at 18:26.

    Cieszę się, że smakuje. 

    Ewa K-S

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Piernik bardzo dobry.

    Zgłoszony przez l.leszkowicz@wp.pl na listopada 19, 2011 at 14:41.

    Piernik bardzo dobry. Dziekuję za przepis.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • może być przyprawa do

    Zgłoszony przez ewaks na listopada 7, 2011 at 16:53.

    może być przyprawa do piernika, tylko trzeba zobaczyć  jaki ma skład i ewentualnie zrezygnowac z części cynamonu i pieprzu.

    Ewa K-S

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • czy można zastąpić czymś

    Zgłoszony przez gepart44 na listopada 7, 2011 at 16:15.

    czy można zastąpić czymś imbir? np.przyprawą doo piernika? w domu mam tylko świeży a takiego w przyprawie niestety nie...

     

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Można zastosować inne piwo,

    Zgłoszony przez ewaks na listopada 7, 2011 at 08:06.

    Można zastosować inne piwo, ale to już nie będzie to samo  tmrc_emoticons.;)

    Ewa K-S

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • a czy do ciasta można użyć

    Zgłoszony przez lidien na listopada 6, 2011 at 20:02.

    a czy do ciasta można użyć innego piwa?

    Lidia


    http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepraszam, zapomniałam

    Zgłoszony przez ewaks na listopada 6, 2011 at 17:13.

    Przepraszam, zapomniałam napisać, że piwo wlać po dodaniu sypkich produktów i dopiero wtedy wyrobić..

    Ewa K-S

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • zagotować piwo i co dalej?

    Zgłoszony przez lidien na listopada 6, 2011 at 15:03.

    zagotować piwo i co dalej? chyba brak części przepisu ;(

    Lidia


    http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze