3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

TARTA NA SPODZIE JAGLANYM


Wydrukuj:
4

Składniki

8 porcja/porcje/porcji

FARSZ DO TARTY

  • 1 paczka szpinaku baby
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 300 g fileta łososia
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 1 kulka mozarelli
  • 1 szczypta bazyli suszonej do smaku
  • sól i pieprz do przyprawienia
  • pół szklanku jogurtu greckiego

SPÓD TARTY

  • szczypta soli do smaku
  • 2 całe jajka
  • 180 g suchej kaszy jaglanej
  • 6
    1h 35min
    Czas całkowity 1h 5min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Farsz
  1. Opróżnić i umyć naczynie miksujące. Na przystawkę Varoma ułożyć łososia.

    Do naczynia miksującego odać paczkę szpinaku baby, 1 ząbek czosnku, szczyptę soli  gotować 10 min/Varoma/obr.10.

     

     

     

  2. Nadziewanie tarty
  3. Po upieczaniu spodu od tarty na dnie ułożyć: szpinak, rozdzielonego na kawałki łozosia, 5 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół, mozarellę pokrojoną w plastry. Wszysko zalać ubitymi jajkami połączonymi z jogurtem greckim. Posypać pieprzem i bazylią.

    Piec w piekarniku 15 min.

  4. Gotowanie kaszy
  5. Do koszyczka wsypać całą kaszę. Do naczynia miksującego wlać 1000g wody, wsypać sól do smaku. Gotować 20 min/100°C/obr.4.

    Kasza powinna być ugotowana - lekko kleista.Odstawić do ostygnięcia.

     

  6. Formowanie ciasta
  7. Kiedy kasza ostygnie wsypać ją do opróznionego naczynia miksującego, dodać 2 jajka i mieszać 1 min/obr.3.

    Przygotowane ciasto  przełożyć do tartownicy - ugnieść dokłądnie palcami lub łużkę na całej formie razem z brzegami. Jesli używacie formy glinianej lub metalowej należy wysmarować ją masłem. Jeśli używacie formy sylikonowej nie ma takiej konieczności.

    Przygotowaną formę wstawić na 15 minut do rozgrzanego piekarnika.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Tartownica o średnicy 28 cm


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • W jakiej temperaturze piec sam spód?

    Zgłoszony przez malgorzata90 na grudnia 8, 2016 at 20:53.

    W jakiej temperaturze piec sam spód? tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam tartę ze wskazówkami

    Zgłoszony przez szczypiorek na maja 29, 2016 at 12:10.

    Zrobiłam tartę ze wskazówkami użytkownika ElaMedalis i wyszła bardzo dobra. Taka wersja dietetyczna jak ktoś nie chce tłustego ciasta kruchego.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis nie dopracowany.

    Zgłoszony przez ElaMedalis na kwietnia 30, 2016 at 18:35.

    Przepis nie dopracowany. Szpinak wrzucony na 10 obr. zostałby zupełni zniszczony nie do dalszegio użytku. Zalecam obroty wsteczne na max. 2-3.Do  sosu (1 jajko i 200g jogurtu greckiego - ilości w orzepisie są nieokładne. Nie ma ile jajek wg autora).Do sosu dodać 2ząbki czosnku, pieprz,sok z połówki cytryny,można dodaćnatkę pietruszki.

     

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze