3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Śródziemnomorski wieniec drożdżowy


Wydrukuj:
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

ciasto

  • • 300 mąki • 160 mleka • jajko • 40 g drożdży świeżych lub 5 g drożdży suszonych • płaska łyżeczka cukru • płaska łyżeczka soli

nadzienie

  • • tapenada oliwkowa • suszone pomidory • 100 g ser pleśniowy błękitny np. lazur • oregano • miód
  • 6
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

  1. Jajko rozdzielić na białko i żółtko.

    Do naczynia miksującego dodać mąkę, drożdże, sól, żółtko, cukier i ciepłe mleko. Mieszamy 2min/interwał ciasto, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne.Uformować ciasto w kulę i umieścić w dużej misce, lekko naoliwionej. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość przez około 1 godzinę.

    Po wyrośnięciu rozwałkować na posypanej mąką powierzchni na cienki prostokąt około 40 cm x 20 cm

    Ciasto posmarować tapenadą oliwkową, równomiernie rozłożyć na nim pomidory oraz ser, posypać oregano.
    Następnie ciasto zwinąć od długiego końca, mocno i szczelne, jak roladę. Roladę przeciąć wzdłuż na dwa pasy, ale nie do samego końca, ciasto zwinąć od długiego końca, mocno i szczelne, jak roladę. Roladę przeciąć wzdłuż na dwa pasy, ale nie do samego końca, które następnie zaplatając ze sobą stworzy okrąg. Skleić końce. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczeniaPrzykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.

    Wierzch pędzelkiem posmarować miodem, posypać oregano. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C przez 35 min. Wyjąć, zdjąć z papieru, ostudzić na kratce.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bardzo dobry w smaku wypiek. Ja dodałam całe...

    Zgłoszony przez AnnaDzieni na czerwca 17, 2020 at 15:43.

    Bardzo dobry w smaku wypiek. Ja dodałam całe jajko,nie tylko żółtko i odrobinę oleju.Pięknie się prezentuje,cudownie pachnie i jeszcze lepiej smakuje. Podałam go z zupą krem pomidorowy.Na pewno jeszcze wrócę do tego przepisu.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze