Tu jesteś:
4
Składniki
1 porcja/porcje/porcji
ciasto
- • 300 mąki • 160 mleka • jajko • 40 g drożdży świeżych lub 5 g drożdży suszonych • płaska łyżeczka cukru • płaska łyżeczka soli
nadzienie
- • tapenada oliwkowa • suszone pomidory • 100 g ser pleśniowy błękitny np. lazur • oregano • miód
-
6
-
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
5
Przygotowanie
- Jajko rozdzielić na białko i żółtko.
Do naczynia miksującego dodać mąkę, drożdże, sól, żółtko, cukier i ciepłe mleko. Mieszamy 2min/interwał ciasto, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne.Uformować ciasto w kulę i umieścić w dużej misce, lekko naoliwionej. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość przez około 1 godzinę.
Po wyrośnięciu rozwałkować na posypanej mąką powierzchni na cienki prostokąt około 40 cm x 20 cm
Ciasto posmarować tapenadą oliwkową, równomiernie rozłożyć na nim pomidory oraz ser, posypać oregano.
Następnie ciasto zwinąć od długiego końca, mocno i szczelne, jak roladę. Roladę przeciąć wzdłuż na dwa pasy, ale nie do samego końca, ciasto zwinąć od długiego końca, mocno i szczelne, jak roladę. Roladę przeciąć wzdłuż na dwa pasy, ale nie do samego końca, które następnie zaplatając ze sobą stworzy okrąg. Skleić końce. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczeniaPrzykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
Wierzch pędzelkiem posmarować miodem, posypać oregano. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C przez 35 min. Wyjąć, zdjąć z papieru, ostudzić na kratce.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzBardzo dobry w smaku wypiek. Ja dodałam całe...
Bardzo dobry w smaku wypiek. Ja dodałam całe jajko,nie tylko żółtko i odrobinę oleju.Pięknie się prezentuje,cudownie pachnie i jeszcze lepiej smakuje. Podałam go z zupą krem pomidorowy.Na pewno jeszcze wrócę do tego przepisu.