thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5
Czas przygotowania
36min
Czas całkowity
36min
porcja/porcje/porcji
38 porcja/porcje/porcji
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 13/03/13
zmieniono dnia: 14/03/13

Składniki

Ciasto:

  • 2,5 MT mleka, łyżka cukru, 50g drożdży , 500g mąki, pół łyżeczki soli , 2 łyżki oleju, 2 jajka,olej do smażenia.

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    ciasta:
  1. Podane składniki umieścić w  naczyniu i  wymieszać 3 min ,poz.3-4, temp 37 stopni. Następnie   wyrabiać 3 min, Interwał.
     Ciasto  pozostawić ok. 15 minut  w  kielichu  by urosło. Wyjąć, rozwałkować , formować paszteciki , nadziewać dowolnym farszem. Odstawić  na  kolejne  15 minut . do wyrośnięcia i smażyć na  oleju, na patelni z obu stron.

Porady

Uwaga:

Rodzaje farszu:
Oczywiście dowolność. Może to być kawałek mięsa z zupy  , zmielony i przesmażony na patelni  z dodatkiem cebuli, pieprzu, soli.
Mogą to być pieczarki z cebulą  usmażone na patelni, może to być farsz taki jak do pierogów z grzybami i kapustą . Zależy to od naszej inwencji.
Prawdziwe paszteciki szczecińskie są z mięsem.
Smacznego!

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Paszteciki prawie jak szczecińskie

Wydrukuj:

Komentarze

  • czerwca 30, 2022 at 11:19

    Witam, co to jest za jednostka przy mleku "MT"??

  • marca 2, 2018 at 16:14

    Paszteciki bardzo dobre 😋 robiłam z kapustą i grzybami oraz z pieczarkami i serem. Do tego barszczyk czerwony. Pycha.


  • kwietnia 15, 2017 at 19:34

    Przepyszne!!! PRAWIE jak Szczecińskie Wink
    Zrobiłam z serem i pieczarkami

    Szczecinianka z Guildford

  • czerwca 1, 2016 at 13:02

    Ja polecam zrobić jeszcze pasztecika w jajku i obtoczyć w bułce tartej tmrc_emoticons.D wtedy to będą prawdziwe Szczecińskie paszteciki tmrc_emoticons.D  Pozdrawiam Szczecinianka z Wiednia tmrc_emoticons.D 

  • września 2, 2015 at 21:35

    Paszteciki wyszly przepyszne,z barszczykiem mniam mniam,  szkoda tylko ze nie ma wskazowek jak je zlepic ale jakos sobie poradzilam dzieki za przepis

  • listopada 27, 2013 at 11:49

    Dzięki Małgosiu mam pomysł na obiad gotowy tmrc_emoticons.) Cooking 10

  • marca 18, 2013 at 20:59

     

    Nie napisałam w jaki sposób nadziewa się paszteciki. Otóż, po rozwałkowaniu ciasta na  grubość ok 0,5 cm wykrawam dowolnej wielkości prostokąty i nakładam na środek farsz. Zwijam je i formuję  paszteciki, kilka min rosną i na patelnię, nie musi to być w  głebokim tłuszczu.Są wówczas mniej kaloryczne. Cooking 9

  • marca 17, 2013 at 19:52

      Witaj Magi,

    co do Twojego pytania - nie nie piekłam  tych pasztecików w piekarniku, ponieważ najlepsze pieczone są z Twojego przepisu ,z pieczarkami i kapustą. Innych już nie piekę. tmrc_emoticons.) Ale mozna spróbować!

    Pozdrawiam serdecznie tmrc_emoticons.)

  • marca 17, 2013 at 19:45

    Witaj Veroniko,

    dzięki wielkie za podpowiedź,rzeczywiście nie zwróciłam na to uwagi-a tak jest. tmrc_emoticons.)

    A na imię mam Małgorzata.

    Pozdrawiam cieplutko Love

  • marca 17, 2013 at 15:56

    Smoczku przepis fajny tmrc_emoticons.D dodaje do wypróbowania tmrc_emoticons.D a mam pytanko czy mozna je np upiec w piekarniku ??? próbowałaś kiedyś???? pewnie wtedy będą jeszcze mniej kaloryczne tmrc_emoticons.D pozdrawiam tmrc_emoticons.D