![thumbnail image 1](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/nf7bcqvz-b619e-179528-cfcd2-fsmhu9ac/78a73d7b-8951-420f-874d-a54839417806/main/listki-wielozbozowe-z-wiosennymi-ziolami.jpg)
![thumbnail image 2](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/nf7bcqvz-b619e-179528-cfcd2-fsmhu9ac/ab6da486-c005-4782-9066-f5135d82fb19/main/listki-wielozbozowe-z-wiosennymi-ziolami.jpg)
![thumbnail image 3](https://pl.rc-cdn.community.thermomix.com/recipeimage/nf7bcqvz-b619e-179528-cfcd2-fsmhu9ac/bd5e4270-1477-409d-beab-4c28fb4e5c18/main/listki-wielozbozowe-z-wiosennymi-ziolami.jpg)
Składniki
listki wielozbożowe -wiosenne dodatki:
- ½ pęczka świeżej kolendry
- 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem
- ½ pęczka natki pietruszki
ciasto:
- 100 g płatków owsianych
- 50 g otrębów żytnich
- 50 g zarodków pszennych
- 40 g mąki kukurydzianej
- 160 g mąki pszennej typ 450
- ½ łyżeczki kurkumy
- 5 g soli morskiej
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki pieprzu świeżo mielonego (kolorowego lub czarnego)
- 60 g oleju słonecznikowego
- 200 g zimnej wody
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
płatki, otręby i zarodki zmielić na mąkę 30 s / obr.10
dodać mąki, sól, pieprz, cukier i kurkumę i wymieszać 15 s / obr.4; przesypać do innego naczynia
2.wszystkie warzywa umyć i osuszyć, cebulę pokrioć na ćwiartki, szczypior pokroić na 5 cm kawałki z ziół oderwać same listki. Tak przygotowane warzywa umieścić w naczyniu i zmiksować 7 s / obr.7; zdjąć pokrywę, zgarnąć kopystką ze ścianek na dno i ponownie posiekać 7s / obr 7
3.dodać olej, wodę i mąki i wymieszać 30 s / obr.3
4.wyjąć ciasto z naczynia, zagnieść w jedną bryłkę, podzielić na 3-4 placki i każdy cienko rozwałkować
5.cały placek przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem, posmarować olejem i posypać dowolną przyprawą (ja delikatnie posypałam mieszanką do grilla), pokroić radełkiem lub długim ostrym nożem na kwadraty, trójkąty... dowolne kształty i wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 165*C na 10-15 minut ( u mnie 12minut) aż się delikatnie zezłocą.
6.gdy przestygną połamać według linii nacięć i zjeść ze smakiem
listków wielozbożowych:
Porady
Przechowywać w szczelnym słoju lub puszce.
Zamiast przyprawą do grilla można posypać płatkami chili (wersja bardziej ostra)
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
o matko!! aż się zaśliniłam!!! jutro robimy!!!
Wyszły prawie idealnie
delikatnie musiałam zmodyfikowac gdyż ciasto było zbyt klejace - generalnie super i zdrowo!!!
wyglądają apetycznie
dokupie produkty które mi brakują i wypróbuje ![tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/wink.png)
Wygląda świetnie
Jak tylko kupię brakujące składniki to zaraz upiekę
Dziękuję bardzo Elu :*
Cos pod krakersy, tylko zdrowiej
? Swietne, do wypròbowania
![Love Love](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/love.png)
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
Eluniu super. Dodaje do wyprobowania. Moj Junior bedzie zachwycony - uwielbia takie przekaski. Pozdrawiam![tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D](/bundles/tmrcfront/js/tinymce-plugins/tmrc_emoticons/img/lol.png)
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję![Smile](https://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/smiley/packs/roving/smile.png)
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Are you sure to delete this comment ?