3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chaczapuri adżarskie


Wydrukuj:
4

Składniki

2 porcja/porcje/porcji

nadzienie

  • 100 g sera białego typu włoskiego
  • 100 g sera mozzarella
  • 2 jajka

ciasto drożdżowe

  • pół łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 5 g oliwy
  • 10 g drożdży
  • 150 g wody
  • 220 g mąki
  • 6
    2h 0min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

    Chaczapuri adżarskie
  1. Do naczynia Thermomix wlewamy wodę, dajemy drożdże i cukier. Mieszamy czas 3 min/tem. 37/obr.2.Zostawiamy na 15 minut. Następnie dodajemy mąkę, sól i oliwę. Wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał.

    Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

    Ciasto wyjmujemy z naczynia Thermomix, przekładamy na stolnice. Dzielimy na dwie części i wałkujemy coś na kształt owalu. Zawijamy brzegi tak aby uzyskać kształt łódki (posiłkowałam się Youtubemtmrc_emoticons.))

    Nadzienie:

    Do naczynia Thermomix dajemy obydwa rodzaje serów i mieszamy czas 10s/obr.4 Nie musimy mieć gładkiej konsystencji sera. Ważne aby mozzarella wymieszała się z drugim serem.

    Ser przekładamy do łódeczek. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 200 stopni przez 30 minut. Następnie do każdej łódki wbijamy jajko i wkładamy ponownie do pieca na 5 minut. Po tym czasie białko powinno nam się ściąć. Jeżeli nie to uważnie obserwujemy i czekamy na moment ścięcia się białka.

    Sposób jedzenia: Odrywamy po kawałku ciasta i maczamy w jajku.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Sposób jedzenia: Odrywamy po kawałku ciasta i maczamy w jajku.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • This one is my fav quordle...

    Zgłoszony przez alexreynolds na listopada 11, 2023 at 04:26.

    This one is my fav quordle

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dziś będzie na kolację

    Zgłoszony przez Bodek_B na stycznia 31, 2020 at 14:12.

    dziś będzie na kolacjęCooking 4

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne, zrobiłam na kolację, wszyscy zachwyceni.

    Zgłoszony przez Katarzyna Gawron na grudnia 8, 2019 at 19:08.

    Pyszne, zrobiłam na kolację, wszyscy zachwyceni.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • niestety nie dla mnie,ciasto na bulke ok ale z tym...

    Zgłoszony przez sasia na lutego 26, 2018 at 21:08.

    niestety nie dla mnie,ciasto na bulke ok ale z tym jajkiem to porazka sorry

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Danie poprawne w smaku, jednak ciasto pozostawia...

    Zgłoszony przez justola na września 5, 2017 at 19:04.

    Danie poprawne w smaku, jednak ciasto pozostawia sporo do życzenia. Moim zdaniem jest to zwykła drożdżowa buła, zupełnie nie taka w smaku jak do tej pory jadłam u Gruzinów. Będę szukać innego przepisu.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bardzo dobre. Zrobiłam ze słonym serem typu...

    Zgłoszony przez AlaPap na sierpnia 26, 2017 at 19:58.

    bardzo dobre. Zrobiłam ze słonym serem typu feta. Można dodać szynkę pod ser (żeby się nie przypaliła), pokrojoną paprykę.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne ale trzeba kontrolowa czas aby nie wyszy za...

    Zgłoszony przez KasiaB na maja 15, 2017 at 19:07.

    Pyszne, ale trzeba kontrolować czas aby nie wyszły za suche.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczne. Jadłam na ciepło, a następnego...

    Zgłoszony przez Mozetka na listopada 19, 2016 at 21:37.

    Bardzo smaczne. Jadłam na ciepło, a następnego dnia na wycieczce na zimno i też było ok. Polecam Cooking 4

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pychotka....pychotka

    Zgłoszony przez Marzena2374 na września 21, 2016 at 21:27.

    Pychotka....pychotka .....PYCHA....

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam ale się pośpieszyłam

    Zgłoszony przez Chanelka na kwietnia 30, 2016 at 15:37.

    Zrobiłam ale się pośpieszyłam i dałam od razu jajko tmrc_emoticons.-( ale piekłam tylko 25minut i zrobiłam sos czosnkowy w którym maczaliśmy ciasto.Było smaczne - oczywiście zrobiłam x2 czyli 4 szt tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • muszę wypróbować. Jak zrobie

    Zgłoszony przez Leonek2013 na kwietnia 7, 2016 at 09:55.

    muszę wypróbować. Jak zrobie ocenie  tmrc_emoticons.(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • To jest naprawdę super; ja

    Zgłoszony przez olale na marca 4, 2016 at 10:44.

    To jest naprawdę super; ja daję co mam do mozarelli albo serek capri, albo ricottę a nawet dawałam zwykły twaróg tylko troszkę go doprawiłam i zawsze wychodzi bardzo smaczne  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam dziś i wyszło jak

    Zgłoszony przez leon59 na lutego 28, 2016 at 20:44.

    Zrobiłam dziś i wyszło jak suchar , myślę że 30 min w 200 stopniach to stanowczo przesadzony czas , ja i tak po 20 min wyciagnęłam i dodałam jajko  , niestety efekt był taki , że ciasto było twarde i wyschnięte , a szkoda bo wyglądało wszystko bardzo apetycznie.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pycha, pycha, pycha!!!

    Zgłoszony przez kama26 na lutego 18, 2016 at 10:20.

    Pycha, pycha, pycha!!! tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Podoba mi się Łatwe, lekkie,

    Zgłoszony przez gufo na stycznia 21, 2016 at 15:19.

    Podoba mi się tmrc_emoticons.) Łatwe, lekkie, szybkie a jajko dodaje pazura. Ćhłopaki wchłonęli.

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ale pyszności! 

    Zgłoszony przez mikulina na stycznia 20, 2016 at 18:00.

    Ale pyszności! 

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ser typu włoskiego można

    Zgłoszony przez Psotka69 na stycznia 20, 2016 at 10:04.

    Ser typu włoskiego można dostać w lidlu lub w innych sklepach np. lewiatan pod nazwą capri 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ser typu włoskiego to znaczy

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na stycznia 20, 2016 at 05:23.

    Ser typu włoskiego to znaczy jaki?

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy ser typu włoskiego mogę

    Zgłoszony przez aha_2006 na stycznia 9, 2016 at 07:12.

    Czy ser typu włoskiego mogę zastąpić białym serem półtłustym?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetne danie, pyszne i

    Zgłoszony przez Masełko na grudnia 18, 2015 at 14:13.

    Świetne danie, pyszne i ciekawe. Wszyscy byli zadowoleni. Polecam!!!  Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dodaje do wypróbowania 

    Zgłoszony przez Ananaska007 na grudnia 6, 2015 at 11:41.

    Dodaje do wypróbowania  Love Cooking 9 Cooking 10

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze