Składniki
2 porcja/porcje/porcji
nadzienie
- 100 g sera białego typu włoskiego
- 100 g sera mozzarella
- 2 jajka
ciasto drożdżowe
- pół łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 5 g oliwy
- 10 g drożdży
- 150 g wody
- 220 g mąki
-
6
2h 0min
Czas całkowity 1h 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
Do naczynia Thermomix wlewamy wodę, dajemy drożdże i cukier. Mieszamy czas 3 min/tem. 37/obr.2.Zostawiamy na 15 minut. Następnie dodajemy mąkę, sól i oliwę. Wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał.
Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Ciasto wyjmujemy z naczynia Thermomix, przekładamy na stolnice. Dzielimy na dwie części i wałkujemy coś na kształt owalu. Zawijamy brzegi tak aby uzyskać kształt łódki (posiłkowałam się Youtubem
)
Nadzienie:
Do naczynia Thermomix dajemy obydwa rodzaje serów i mieszamy czas 10s/obr.4 Nie musimy mieć gładkiej konsystencji sera. Ważne aby mozzarella wymieszała się z drugim serem.
Ser przekładamy do łódeczek. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 200 stopni przez 30 minut. Następnie do każdej łódki wbijamy jajko i wkładamy ponownie do pieca na 5 minut. Po tym czasie białko powinno nam się ściąć. Jeżeli nie to uważnie obserwujemy i czekamy na moment ścięcia się białka.
Sposób jedzenia: Odrywamy po kawałku ciasta i maczamy w jajku.
Chaczapuri adżarskie
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Sposób jedzenia: Odrywamy po kawałku ciasta i maczamy w jajku.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzdziś będzie na kolację
dziś będzie na kolację
Pyszne, zrobiłam na kolację, wszyscy zachwyceni.
Pyszne, zrobiłam na kolację, wszyscy zachwyceni.
niestety nie dla mnie,ciasto na bulke ok ale z tym...
niestety nie dla mnie,ciasto na bulke ok ale z tym jajkiem to porazka sorry
Danie poprawne w smaku, jednak ciasto pozostawia...
Danie poprawne w smaku, jednak ciasto pozostawia sporo do życzenia. Moim zdaniem jest to zwykła drożdżowa buła, zupełnie nie taka w smaku jak do tej pory jadłam u Gruzinów. Będę szukać innego przepisu.
bardzo dobre. Zrobiłam ze słonym serem typu...
bardzo dobre. Zrobiłam ze słonym serem typu feta. Można dodać szynkę pod ser (żeby się nie przypaliła), pokrojoną paprykę.
Pyszne ale trzeba kontrolowa czas aby nie wyszy za...
Pyszne, ale trzeba kontrolować czas aby nie wyszły za suche.
Bardzo smaczne. Jadłam na ciepło, a następnego...
Bardzo smaczne. Jadłam na ciepło, a następnego dnia na wycieczce na zimno i też było ok. Polecam
Pychotka....pychotka
Pychotka....pychotka .....PYCHA....
Zrobiłam ale się pośpieszyłam
Zrobiłam ale się pośpieszyłam i dałam od razu jajko
ale piekłam tylko 25minut i zrobiłam sos czosnkowy w którym maczaliśmy ciasto.Było smaczne - oczywiście zrobiłam x2 czyli 4 szt 
muszę wypróbować. Jak zrobie
muszę wypróbować. Jak zrobie ocenie
To jest naprawdę super; ja
To jest naprawdę super; ja daję co mam do mozarelli albo serek capri, albo ricottę a nawet dawałam zwykły twaróg tylko troszkę go doprawiłam i zawsze wychodzi bardzo smaczne
Zrobiłam dziś i wyszło jak
Zrobiłam dziś i wyszło jak suchar , myślę że 30 min w 200 stopniach to stanowczo przesadzony czas , ja i tak po 20 min wyciagnęłam i dodałam jajko , niestety efekt był taki , że ciasto było twarde i wyschnięte , a szkoda bo wyglądało wszystko bardzo apetycznie.
Pycha, pycha, pycha!!!
Pycha, pycha, pycha!!!
Podoba mi się Łatwe, lekkie,
Podoba mi się
Łatwe, lekkie, szybkie a jajko dodaje pazura. Ćhłopaki wchłonęli.
Ale pyszności!
Ale pyszności!
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
Ser typu włoskiego można
Ser typu włoskiego można dostać w lidlu lub w innych sklepach np. lewiatan pod nazwą capri
Ser typu włoskiego to znaczy
Ser typu włoskiego to znaczy jaki?
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Czy ser typu włoskiego mogę
Czy ser typu włoskiego mogę zastąpić białym serem półtłustym?
Świetne danie, pyszne i
Świetne danie, pyszne i ciekawe. Wszyscy byli zadowoleni. Polecam!!!
Dodaje do wypróbowania
Dodaje do wypróbowania
