3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Calzone nadziane ziołową piersią z kurczaka


Wydrukuj:
4

Składniki

10 porcja/porcje/porcji

NADZIENIE

  • 400 gramów piersi z kurczaka
  • świeże zioła wedle uznania
  • sól do smaku
  • łyżeczkę papryki czerwonej słodkiej
  • 80 gram startego żóltego sera, opcjonalnie można dodac fetę
  • Kilka pieczarek
  • oliwa z oliwek

Ciasto

  • 200 gramów ciepłej wody
  • 15 g drożdży świeżych
  • 1 szczypta cukru
  • 1 łyżeczka przyprawa do pizzy
  • 1 łyżeczka oregano
  • 15 gramów oliwy z oliwek lub oleju
  • 400 gramów mąki przennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 6
    30min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    Ciasto
  1. 1. Wszystkie składniki w podanej kolejności wkładamy do naczynia miksującego Closed lid, wyrabiamy ciasto wpierw obroty 6/15 sek, następnie Interwał Dough mode 2,5min

    2. Wyrobione ciasto wyjmujęmy z naczynia i dzielimy ciasto na 10 częsci ( jezeli chcemy wiecej calzone to dzielimy na mniejsze porcje).

    3. Walkujemy na owal każda porcję na grubośc ok 5 milimetrów. Nadzienie układamy na środku i formujemy pieroga, zamykamy szczelnie ciasto.

    4. Gotowe calzone wkładamy do uprzednio nagrzanego piekarnika na 180 stopni na ok 10 min

     

  2. NADZIENIE

     

    1. Pokrojoną na kawalki pierś wkładamy do naczynia miksującego, dodajemy solidną porcję swieżych ziół ( ja dodałam bazylię, mięte i oregano), sól wedle uznania, łyżeczkę papryki słodkiej oraz pieczarki i na koniec oliwE ok 2 łyzki stołowe. Mielimy 5 sek/ obroty 8. Gdy farsz zostanie zmielony dolewamy odrobinę wody i dusimy 2 min/Varoma.

    3. Nasępnie przestudzamy farsz, dodajemy starty ser i dokładnie mieszamy.

     

    Smacznego!

10
11

Porady

Calzone z farszem śmialo można użyć jako dodatek do zupy, a farsz tak naprawdę zależy od naszej fantazji tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy