Składniki
10 porcja/porcje/porcji
NADZIENIE
- 400 gramów piersi z kurczaka
- świeże zioła wedle uznania
- sól do smaku
- łyżeczkę papryki czerwonej słodkiej
- 80 gram startego żóltego sera, opcjonalnie można dodac fetę
- Kilka pieczarek
- oliwa z oliwek
Ciasto
- 200 gramów ciepłej wody
- 15 g drożdży świeżych
- 1 szczypta cukru
- 1 łyżeczka przyprawa do pizzy
- 1 łyżeczka oregano
- 15 gramów oliwy z oliwek lub oleju
- 400 gramów mąki przennej
- 1 łyżeczka soli
-
6
10h 30min
Czas całkowity 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
Przygotowanie
1. Wszystkie składniki w podanej kolejności wkładamy do naczynia miksującego
"Blokada naczynia miksującego" , wyrabiamy ciasto wpierw obroty 6/15 sek, następnie Interwał
"Ciasto" 2,5min
2. Wyrobione ciasto wyjmujęmy z naczynia i dzielimy ciasto na 10 częsci ( jezeli chcemy wiecej calzone to dzielimy na mniejsze porcje).
3. Walkujemy na owal każda porcję na grubośc ok 5 milimetrów. Nadzienie układamy na środku i formujemy pieroga, zamykamy szczelnie ciasto.
4. Gotowe calzone wkładamy do uprzednio nagrzanego piekarnika na 180 stopni na ok 10 min
NADZIENIE
1. Pokrojoną na kawalki pierś wkładamy do naczynia miksującego, dodajemy solidną porcję swieżych ziół ( ja dodałam bazylię, mięte i oregano), sól wedle uznania, łyżeczkę papryki słodkiej oraz pieczarki i na koniec oliwE ok 2 łyzki stołowe. Mielimy 5 sek/ obroty 8. Gdy farsz zostanie zmielony dolewamy odrobinę wody i dusimy 2 min/Varoma.
3. Nasępnie przestudzamy farsz, dodajemy starty ser i dokładnie mieszamy.
Smacznego!
Ciasto
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Calzone z farszem śmialo można użyć jako dodatek do zupy, a farsz tak naprawdę zależy od naszej fantazji
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzTrochę zmodyfikowałam farsz😀 bo miałam...
Trochę zmodyfikowałam farsz😀 bo miałam wiecej produktów do zużycia, wyszło dobre 😀