3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Babka cytrynowa bezglutenowa


Wydrukuj:
4

Składniki

12 kawałek/kawałki/kawałków

Babka cytrynowa bezglutenowa

  • 250 g masła
  • 200 g cukru
  • 200 g mąki ryżowej, białej
  • 4 jajka
  • 10 g skórki z cytryny, cienko obranej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, bezglutenowego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
    • Appliance TM 21 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 21
5

Przygotowanie

    Ciasta
  1. Do naczynia miksującego wsypać cukier, dodać skórkę z cytryny i zmielić 20s/obr.10. Cytrynowy cukier puder przesypać do innego naczynia.
  2. Do naczynia miksującego włozyć masło i rozpuścić 3min/70st.C/Obr.2. Masło przelać do innego naczynia.
  3. Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać cukier puder cytrynowy, cukier waniliowy i wymieszać 2min/obr.5.
    W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 st.C oraz formę na babkę z kominem posmarować tłuszczem i obsypać mąką ziemniaczaną.
  4. Dodać mąkę ryżową, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, wymieszać 10s/obr.5. Wymieszać ponownie 30s/obr.4. i w trakcie mieszania przez otwór w pokrywie dodać roztopione masło.
  5. Ciasto przelać do przygotowanej formy na babkę i piec 40-50 min, przed wyjęciem sprawdzić czy patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Babkę pozostawić po upieczeniu na ok. 15 min w formie, następnie przełozyć na paterę i posypać cukrem pudrem lub polać lukrem cytrynowym.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Polanie babki lukrem spowoduje, że babka dłużej będzie wilgotna w środku.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Rany jaka ona pyszna! Zrobilam bez lukru i...

    Zgłoszony przez goofinka na kwietnia 8, 2023 at 15:52.

    Rany jaka ona pyszna! Zrobilam bez lukru i połowę już zjedliśmy (a miała być na Niedzielę Wielkanocną). Szkoda że nie mam już ryżu żeby dorobić mąkę ryżową. Zapisałam już w swoich ulubionych i na pewno będę powtarzać.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze