Tu jesteś:
4
Składniki
400 g
SMALEC Z GĘSI BEZ DODATKÓW
- 500 g sadło z gęsi, wypłukane i odsączone
-
6
40min
Czas całkowity 40minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
5
Przygotowanie
- 1. Sadło z gęsi wkładamy do czystego i suchego naczynia.
2. Wytapiamy 30min/110C/obr."Mieszanie"
3. Po tym czasie przecedzamy przez koszyczek by oddzielić pozostałe błony, cząstki od tłuszczu.
4. Tłuszcz przelać do wyparzonego słoika, zakręcamy i po wystudzeniu przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni.
5. Gdyby na dnie wytrącała się woda nalezy usunąć ją przekładając do innego naczynia.
6. Gotowy smalec możemy również mrozić, wtedy taki tłuszcz można przechowywać do roku czasu.
SMALEC
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz