Tu jesteś:
4
Składniki
8 porcja/porcje/porcji
Zapiekane zrazy w pomidorach
- 200 g sera gouda
- 100 g czerwonej papryki
- 500 g mięsa mielonego, Wołowo-wieprzowe
- 1 puszki Pomidory krojine w zalewie
- 100 g cebuli
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- 2 szczypty kardamonu
- 0,5 łyżeczki kolendry
- 0,5 łyżeczki Galku muszkatołowej
- 1 łyżeczki soli himalajskiej
- 1 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczki czosnku, granulowanego
- 1 jajko
- 1 łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżeczki papryki slodkiej
-
6
1h 40min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
5
Przygotowanie
- Rozgrzewamy piekarnik do 150°C
1. Do naczynia miksującego wrzucamy 100g papryki, rozdrabniamy 5sek, obr 4. Przekładamy do innego naczynia.
2. Do naczynia miksującego wrzucamy 200g sera gouda pokrojonego na kawałki. Pezekladamy do naczynia z papryką.
3. Do naczynia miksującego wrzucamy 100g cebuli i 2 łyżki oliwy, dusimy 3:30 min/ varoma/obr1
4. W czasie duszenia, do miski z papryką i serem wbijamy jajko, dodajemy pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu, 2 szczypty kardamonu i rozkruszona w palcach kolendrę. Następnie naczynie żaroodporne smarujemy 2 łyżkami oliwy z oliwek przy pomocy pędzelka. Część oliwy spłynie na dno- pozostawiamy ją. Wlewamy puszkę pomidorów krojonych u pozostałe przyprawy: pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu, łyżeczkę papryki słodkiej, łyżeczkę papryki ostrej, łyżeczkę czosnku granulowanego, mieszamy i odstawiamy.
5.Do cebuli wrzucamy 500g mięsa mielonego (ja uzylam gotowego wołowo- wieprzowego), oraz zawartość miski z serem i papryką.
6. Mieszamy 10sek/ obr5
7. Formujemy 8 zrazów i układamy w naczyniu żaroodpornym na pomidorach. Naczynie przykrywamy i wkładamy do piekarnika na 30 min, po tym czasie ściągamy pokrywkę i ustawiamy temp. 180, zapiekamy jeszcze 10-12 minut.
Podajemy z pure z kalafior i ogórkami kiszonymi.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Danie zgodne z wytycznymi diety #keto
Makro obliczone na podstawie aplikacji fitatu: dla 1 porcji 376 kcal, B:15,28, T:32,4, W:6,3
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz