3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Zapiekane zrazy w pomidorach


Wydrukuj:
4

Składniki

8 porcja/porcje/porcji

Zapiekane zrazy w pomidorach

  • 200 g sera gouda
  • 100 g czerwonej papryki
  • 500 g mięsa mielonego, Wołowo-wieprzowe
  • 1 puszki Pomidory krojine w zalewie
  • 100 g cebuli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 2 szczypty kardamonu
  • 0,5 łyżeczki kolendry
  • 0,5 łyżeczki Galku muszkatołowej
  • 1 łyżeczki soli himalajskiej
  • 1 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczki czosnku, granulowanego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczki papryki slodkiej
  • 6
    1h 40min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 150°C
    1. Do naczynia miksującego wrzucamy 100g papryki, rozdrabniamy 5sek, obr 4. Przekładamy do innego naczynia.
    2. Do naczynia miksującego wrzucamy 200g sera gouda pokrojonego na kawałki. Pezekladamy do naczynia z papryką.
    3. Do naczynia miksującego wrzucamy 100g cebuli i 2 łyżki oliwy, dusimy 3:30 min/ varoma/obr1
    4. W czasie duszenia, do miski z papryką i serem wbijamy jajko, dodajemy pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu, 2 szczypty kardamonu i rozkruszona w palcach kolendrę. Następnie naczynie żaroodporne smarujemy 2 łyżkami oliwy z oliwek przy pomocy pędzelka. Część oliwy spłynie na dno- pozostawiamy ją. Wlewamy puszkę pomidorów krojonych u pozostałe przyprawy: pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu, łyżeczkę papryki słodkiej, łyżeczkę papryki ostrej, łyżeczkę czosnku granulowanego, mieszamy i odstawiamy.
    5.Do cebuli wrzucamy 500g mięsa mielonego (ja uzylam gotowego wołowo- wieprzowego), oraz zawartość miski z serem i papryką.
    6. Mieszamy 10sek/ obr5
    7. Formujemy 8 zrazów i układamy w naczyniu żaroodpornym na pomidorach. Naczynie przykrywamy i wkładamy do piekarnika na 30 min, po tym czasie ściągamy pokrywkę i ustawiamy temp. 180, zapiekamy jeszcze 10-12 minut.
    Podajemy z pure z kalafior i ogórkami kiszonymi.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Danie zgodne z wytycznymi diety #keto
Makro obliczone na podstawie aplikacji fitatu: dla 1 porcji 376 kcal, B:15,28, T:32,4, W:6,3


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy