thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Śledzie

  • 500 gramów filetów ze śledzi

Cebula karmelizowana

  • 2,5 MT octu 10 %
  • 300 gramów cukru bialego
  • 500 gramów cebuli białej, połówki
  • 2 czubate łyżki miodu

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Śledzie
  1. Śledzie pokroić na paski 3- 4 cm i połączyć z ostudzoną cebulą.

    PRZECHOWYWAĆ w lodówce do 7 dni.

  2. Karmelizowanie cebuli
  3. Cebulę pokroić w TM 4 sek. obr 4.

    Na dużej patelni rozgrzać dużą ilość oleju (przykryć dno na ok. 3 mm)

    Na patelnię dodać cebulę, ocet, cukier i miód.

    Smażyć na wolnym ogniu do momentu aż płyn wyparuje a cebula nabierze ciemno złotego koloru i będzie błyszcząca(ok. 1- 2 godziny) Smażymy bez przykrycia co jakiś czas mieszając.

     

     

Porady

Można użyć gotowych śledzi w oleju chociaż najlepsze są filety śledziowe solone- wtedy trzeba wymoczyć aż będą odpowiednio słone.

Cebulę karmelizowaną można dodawać też do innych potraw np. do pieczonych mięs.

Cebulę karmelizowaną można przygotować też z cebuli czerwonej. 

POLECAM-  Lidka Abramowicz

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Śledzie w cebuli karmelizowanej L.A.

Wydrukuj:

Komentarze

  • października 18, 2022 at 10:13

    Numerous games available on the internet provide us with hours of enjoyable distraction. Typically, I take a break every hour to play bubble shooter

  • października 4, 2017 at 13:54
    2.0

    Niestety dla mnie totalna porażka. Cebula skarmelizowała się, ale po ostudzeniu na patelni zrobiła mi się jedna wielka skorupa. W smaku było ok - strasznie słodkie, ale ok. Natomiast przy gryzieniu cebula tak przyklejała się do zębów, że trudno ją było odlepić. Nie dodałam jej do śłedzi bo bałam się, że nic z tej skarmelizowanej breji nie wyjdzie.

  • września 1, 2017 at 22:05

    Wy zachwalacie a mnie nic nie wyszło. tmrc_emoticons.(
    Długo się robi a po odparowaniu wody bylo tak gęste że ciężko było do śledzi przełożyć.
    Ocet śmierdzial w całym domu - mąż wściekły ciągle przciąg robił. W końcu cebula karmelizowana stała się kamieniem........

  • maja 16, 2017 at 19:53
    5.0

    Te śledzie są hitem każdej imprezy tmrc_emoticons.) Polecam spróbować, naprawdę warto.

  • października 17, 2013 at 17:31
    5.0

    Lubię się dzielić swoimi przepisami. Postaram się coraz częściej to robić tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;-) Wink" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/wink.png" alt="tmrc_emoticons.;)" width="19" height="19"> POZDRAWIAM. L.A.Love" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" alt="Love" width="19" height="19">

    Lidka Abramowicz

  • października 17, 2013 at 17:30
    5.0

    To ja DZIĘKUJĘ, że chciało Ci się testować mój domowy przepis. POZDRAWIAM.Party" src="http://przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/party.png" alt="Party" width="19" height="23">tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" width="19" height="19">

    Lidka Abramowicz

  • października 7, 2013 at 08:54
    5.0

    Najlepsze śledzie jakie można sobie wyobrazić, bardzo dziękuję za ten przepis!

  • października 7, 2013 at 07:59
    5.0

    Śledzie - absolutny hit każdego małego i dużego przyjęcia  Cooking 10

  • października 3, 2013 at 20:24
    5.0

    Jadłam te śledzie ,więc z czystym sumieniem mogę polecić. Bardzo dobre. tmrc_emoticons.) Pozdrawiam tmrc_emoticons.;)

  • października 3, 2013 at 01:13
    5.0

    pyszne śledzie ,polecam  tmrc_emoticons.)

    Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa tmrc_emoticons.;)

Are you sure to delete this comment ?