- TM 31
Składniki
Śledzie
- 500 gramów filetów ze śledzi
Cebula karmelizowana
- 2,5 MT octu 10 %
- 300 gramów cukru bialego
- 500 gramów cebuli białej, połówki
- 2 czubate łyżki miodu
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Śledzie pokroić na paski 3- 4 cm i połączyć z ostudzoną cebulą.
PRZECHOWYWAĆ w lodówce do 7 dni.
Cebulę pokroić w TM 4 sek. obr 4.
Na dużej patelni rozgrzać dużą ilość oleju (przykryć dno na ok. 3 mm)
Na patelnię dodać cebulę, ocet, cukier i miód.
Smażyć na wolnym ogniu do momentu aż płyn wyparuje a cebula nabierze ciemno złotego koloru i będzie błyszcząca(ok. 1- 2 godziny) Smażymy bez przykrycia co jakiś czas mieszając.
Śledzie
Karmelizowanie cebuli
Porady
Można użyć gotowych śledzi w oleju chociaż najlepsze są filety śledziowe solone- wtedy trzeba wymoczyć aż będą odpowiednio słone.
Cebulę karmelizowaną można dodawać też do innych potraw np. do pieczonych mięs.
Cebulę karmelizowaną można przygotować też z cebuli czerwonej.
POLECAM- Lidka Abramowicz
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Numerous games available on the internet provide us with hours of enjoyable distraction. Typically, I take a break every hour to play bubble shooter
Niestety dla mnie totalna porażka. Cebula skarmelizowała się, ale po ostudzeniu na patelni zrobiła mi się jedna wielka skorupa. W smaku było ok - strasznie słodkie, ale ok. Natomiast przy gryzieniu cebula tak przyklejała się do zębów, że trudno ją było odlepić. Nie dodałam jej do śłedzi bo bałam się, że nic z tej skarmelizowanej breji nie wyjdzie.
Wy zachwalacie a mnie nic nie wyszło.
Długo się robi a po odparowaniu wody bylo tak gęste że ciężko było do śledzi przełożyć.
Ocet śmierdzial w całym domu - mąż wściekły ciągle przciąg robił. W końcu cebula karmelizowana stała się kamieniem........
Te śledzie są hitem każdej imprezy Polecam spróbować, naprawdę warto.
Lubię się dzielić swoimi przepisami. Postaram się coraz częściej to robić " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/wink.png" alt="" width="19" height="19"> POZDRAWIAM. L.A." src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/love.png" alt="" width="19" height="19">
Lidka Abramowicz
To ja DZIĘKUJĘ, że chciało Ci się testować mój domowy przepis. POZDRAWIAM." src="http://przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/party.png" alt="" width="19" height="23"> " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="" width="19" height="19">
Lidka Abramowicz
Najlepsze śledzie jakie można sobie wyobrazić, bardzo dziękuję za ten przepis!
Śledzie - absolutny hit każdego małego i dużego przyjęcia
Jadłam te śledzie ,więc z czystym sumieniem mogę polecić. Bardzo dobre. Pozdrawiam
pyszne śledzie ,polecam
Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa
Are you sure to delete this comment ?