3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Sałatka z makaronem, kaparami, rukolą i pesto z pietruszki i pestek dyni


Wydrukuj:
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

Skadniki na pesto

  • Natka pietruszki - 1 duży pęczek
  • Pestki dyni - 60 g
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Oliwa z oliwek Extra Virgin - 250 g
  • Płatki drożdżowe nieaktywne - 2 łyżki (20 g)
  • Sól - 1 łyżeczka (5 g), koniec pesto

składniki na sałatkę

  • Marchew - 45 g
  • Makaron bezglutenowy penne - 50 g
  • Pomidory koktajlowe - 50 g
  • Pomidory suszone (w zalewie odsączone) - 30 g
  • Kapary - 1 łyżka (10 g)
  • Rukola - 1 garść (20 g)
  • 6
    25min
    Czas całkowity 25min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
  • 9
5

Przygotowanie

    Przygotowanie pesto
  1. Przygotowanie pesto:


    Do naczynia miksującego przekładamy natkę pietruszki, pestki dyni i czosnek. Rozdrabniamy 4s/ obr. 7. Zgarniamy kopystką na dno naczynia miksującego, rozdrabniamy 3 s/ obr. 5, zgarniamy na dno.
    Dodajemy oliwę z oliwek, płatki drożdżowe nieaktywne i sól. Mieszamy 40s/ obr. wsteczne 2,5
    Przekładamy do szklanego słoiczka , zamykamy, przechowujemy w lodówce do 6 dni.
  2. Przygotowanie sałatki
  3. Przygotowanie sałatki:


    Marchew obieramy i kroimy w słupki.
    Do naczynia miksującego wlewamy 1000 ml wody. Na pokrywę naczynia miksującego nakładamy dolną część przystawki Varoma, przekładamy marchewki, gotujemy na parze 10 min/Varoma/obr. 1. Zdejmujemy przystawkę Varoma na chwile na bok.
    Do naczynia miksującego dodajemy makaron, zamykamy, nakładamy ponownie Varomę, gotujemy makaron zgodnie z czasem podanym na opakowaniu/Varoma/obr. wsteczne mieszanie. Makarony bezglutenowe to zazwyczaj około 8-10 min.
    W międzyczasie pomidory koktajlowe kroimy na połówki, pomidory suszone w paseczki.
    Zdejmujemy Varomę, marchewki przekładamy do miski.
    Ugotowany makaron odcedzamy przy użyciu Varomy lub koszyczka, płuczemy zimną wodą, przekładamy do miski z marchewkami,
    Dodajemy kapary, pomidory, pomidory suszone i rukolę i pesto, mieszamy dokładnie.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Miarka MT
    Miarka MT
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Wskazówka:


Pesto wykorzystamy jeszcze w 5 i 6 dniu diety. Możemy również użyć go do innych dań w diecie jeżlei mamy ochotę. Pozostałe pesto możemy zamrozić.
Płatki drożdżowe nieaktywne – to idealne rozwiązanie dla wegan i dla osób nie spożywających nabiału. Nadają pyszny serowy smak, a przy tym są zdrowe i bogate w witaminy z grupy B. Zwiększają odporność organizmu, mają działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne, obniżają poziom cholesterolu. Idealnie sprawdzają się do sosów, pesto, makaronów, sałatek. Nadają smak przypominający parmezan.
Makaron bezglutenowy możemy zamienić na gryczany lub pełnoziarnisty.

Twoja porcja: 1 porcja sałatki + 30 g pesto

Czas przygotowania: Pesto 2 min + sałatka 20 min

Kcal: 475 | B: 6.6 g | T: 28.2 g | W: 48.7 g


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy