thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
10min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
Łatwy
  • TM 5
opublikowany: 15/10/17
zmieniono dnia: 09/02/19

Składniki

surówka z czarnej rzodkwi (rzepy) z jabłkiem

  • 400 g czarna rzepa, świeża
  • 200 g jabłek, do jedzenia
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 2 czubate łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 szczypty soli morskiej
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, świeżo mielonego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    rzodkiew (rzepa)
  1. rzodkiew (400 gram) obrać dokładnie z czarnej skórki,
    pokroić na plastry, następnie plastry pokroić
    na 2-3 centymetrowe paski
  2. pokrojoną rzepę wsypać do naczynia miksującego,
    przykryć pokrywką, założyć miarkę,
    ustawić czas na 10 sekund, prędkość na 6 - rozdrobnić,
    wspać do miseczki i odstawić na chwilę
  3. jabłka
  4. Jabłka (200-300 gram) obrać,
    Jeżeli mają ładną skórkę obrać niedokładnie - zostawić fragmenty skórki - wtedy w surówce będą ładne kolorowe drobinki (zależnie od użytych jabłek - zielone, czerwone lub złote),
    pokroić na ćwiartki
  5. pokrojone jabłka wsypać do naczynia miksującego,
    przykryć pokrywką, założyć miarkę,
    ustawić czas na 5 sekund, prędkość na 4 - rozdrobnić
    zawartość zgarnąć kopystką ze ścianek naczynia.
  6. wykończenie - połączenie wszystkich składników
  7. do naczynia miksującego z jabłkami dodać odłożoną rozdrobnioną rzodkiew, 2 łyżki majonezu, 2 łyki jogurtu greckiego, 2 łyżeczki miodu, 2 szczypty soli, 2 szczypty pieprzu
  8. mieszać wszystkie składniki 10 sekund, obroty wsteczne Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" prędkość 3
  9. przełożyć do miseczki,
    podawać świeżo przygotowane

Porady

można pomiędzy krokiem 2 a 3 dodać 100 g marchewki obranej, pokrajonej na kawałki lub marchewkę + seler naciowy + cebulę.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Czarna rzodkiew (czarna rzepa) z jabłkiem - surówka

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?