Tu jesteś:
4
Składniki
1 porcja/porcje/porcji
Zakwas na żurek
- 200 ml przegotowanej, letniej wody
- 100 g Maki żytniej typ 2000
- 60 g zakwasu żytniego lub 1 gruba kromka chleba żytniego na zakwasie (pokruszona)
- 3-4 suszone grzyby
- 2 ząbki czosnku (w łupince)
- łyżeczka suszonego majeranku
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 7-8 ziarnek pieprzu
-
6
5min
Czas całkowity 5minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- Czosnek rozgniatamy lekko dużym nożem. W dużym słoiku mieszamy wodę z mąką i zakwasem (lub kromką chleba), a następnie dodajemy pozostałe składniki. Słoik przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce (ja stawiam na blacie kuchennym) na 3-4 dni. Zapach zakwasu powinien być po tych kilku dniach dosyć intensywny - to oznaka, że zakwas prawidłowo pracował i nadaje się do przygotowania zupy.
- Gotowy zakwas używamy do przygotowania żurku (ja wcześniej wyciągam z niego same “farfocle” czyli czosnek i przyprawy, ale można też całość przecedzić przez sitko) lub chowamy do lodówki, gdzie możemy przechowywać go do 2 tygodni.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Zakwas się rozwarstwi, to normalne – można go raz dziennie wymieszać, ale nie jest to konieczne.
Z podanych proporcji wychodzi ok. 200-250g zakwasu (zalezy jak mocno go przecedzimy przez sitko). Jest to wystarczajaca porcja do rpzygotowania żurku z ABC, ponieważ zakwas jest intensywny i aromatyczny.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzWitam, wie ktoś może jaki chleb na pewno jest...
Witam, wie ktoś może jaki chleb na pewno jest żytni? (jaki sklep albo piekarnia), bo czasem można się nabrać i kupić podrabiany, specjalnie farbowany, który nawet nie leżał obok żytniego.
Ja dodaję do wody soli. Zakwas się szybciej...
Ja dodaję do wody soli. Zakwas się szybciej zrobi i jest smaczniejszy
klik308
Zakwas już się robi miejmy nadzieje że bedzie...
Zakwas już się robi miejmy nadzieje że bedzie super