3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Zakwas na żurek


Wydrukuj:
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

Zakwas na żurek

  • 200 ml przegotowanej, letniej wody
  • 100 g Maki żytniej typ 2000
  • 60 g zakwasu żytniego lub 1 gruba kromka chleba żytniego na zakwasie (pokruszona)
  • 3-4 suszone grzyby
  • 2 ząbki czosnku (w łupince)
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 7-8 ziarnek pieprzu
  • 6
    5min
    Czas całkowity 5min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. Czosnek rozgniatamy lekko dużym nożem. W dużym słoiku mieszamy wodę z mąką i zakwasem (lub kromką chleba), a następnie dodajemy pozostałe składniki. Słoik przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce (ja stawiam na blacie kuchennym) na 3-4 dni. Zapach zakwasu powinien być po tych kilku dniach dosyć intensywny - to oznaka, że zakwas prawidłowo pracował i nadaje się do przygotowania zupy.
  2. Gotowy zakwas używamy do przygotowania żurku (ja wcześniej wyciągam z niego same “farfocle” czyli czosnek i przyprawy, ale można też całość przecedzić przez sitko) lub chowamy do lodówki, gdzie możemy przechowywać go do 2 tygodni.
10
11

Porady

Zakwas się rozwarstwi, to normalne – można go raz dziennie wymieszać, ale nie jest to konieczne.

Z podanych proporcji wychodzi ok. 200-250g zakwasu (zalezy jak mocno go przecedzimy przez sitko). Jest to wystarczajaca porcja do rpzygotowania żurku z ABC, ponieważ zakwas jest intensywny i aromatyczny.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Ja dodaję do wody soli. Zakwas się szybciej...

    Zgłoszony przez IzaSkrobek na marca 29, 2018 at 17:13.

    Ja dodaję do wody soli. Zakwas się szybciej zrobi i jest smaczniejszy

    klik308

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zakwas już się robi miejmy nadzieje że bedzie...

    Zgłoszony przez BeataRoskosz na stycznia 23, 2017 at 13:05.

    Zakwas już się robi miejmy nadzieje że bedzie super

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze