3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Spienione mleko do cappuccino, latte macchiato


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

2 porcja/porcje/porcji

  • 200 - 400 g mleka, maks. 1,5 % zawartości tłuszczu, bardzo zimnego
  • 6
    4min
    Czas całkowity 4min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

    1. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać mleko, ubić 2-3 min/obr. 4.
    2. Następnie podgrzać 3-5 min/80°C/obr. 2-3. Nalać spienione mleko do szklanek lub filiżanek z espresso lub kawą.
10
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • wyszło! ...

    Zgłoszony przez EP... na marca 25, 2017 at 11:23.

    wyszło! tmrc_emoticons.-)
    podgrzałam tylko do 60 stopni

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • a spróbujcie odwrotnie.

    Zgłoszony przez krzysztofsliwa na sierpnia 21, 2016 at 15:36.

    a spróbujcie odwrotnie. Najpierw podgrzac mleko , a póżńiej miksowaćtmrc_emoticons.)

    mi tak wychodzi 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super pianka! Na razie za

    Zgłoszony przez MagdaRo na maja 21, 2016 at 22:15.

    Super pianka! Na razie za każdym razem wychodzi tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie wiem o co chodzi ale

    Zgłoszony przez Basiek76 na maja 16, 2016 at 19:34.

    Nie wiem o co chodzi ale próbowałem już na wszystkie sposoby i nic. Po podgrzaniu pianka opada. Zostaje tylko ciepłe mleko  tmrc_emoticons.((

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • przepis super polecam ubiła

    Zgłoszony przez elzbietamazan na stycznia 20, 2016 at 08:52.

    przepis super polecam ubiła się znakomicie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam wg przepisu i wyszło

    Zgłoszony przez Klaukus na grudnia 28, 2015 at 17:35.

    Robiłam wg przepisu i wyszło pyszne!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mi już za pierwszym razem

    Zgłoszony przez leeloo5 na listopada 28, 2015 at 12:06.

    Mi już za pierwszym razem wyszło - super - lepsze niż z ekspresu tmrc_emoticons.) może z UHT nie wychodzi - to sam syf nie mleko. Ja tylko świeżego używam.

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • piana świetna jak w

    Zgłoszony przez grayeyse na listopada 20, 2015 at 16:10.

    piana świetna jak w restauracji polecam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Użyłem mleka 3,2% z

    Zgłoszony przez xxzxcuzxmex na listopada 13, 2015 at 09:49.

    Użyłem mleka 3,2% z Biedronki, prosto z lodówki i w ogóle nie było pianki, ani trochę ;/ było tylko ciepłe

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • nie wyszło z żadnym mlekiem ,

    Zgłoszony przez gap14 na października 19, 2015 at 15:09.

    nie wyszło z żadnym mlekiem , ani chudym, ani tłustym, katastrofa!Closed lid tmrc_emoticons.~

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mleko 1,5%, zimne z lodówki,

    Zgłoszony przez Agnieszka 86 na września 5, 2015 at 14:07.

    Mleko 1,5%, zimne z lodówki, wszystko wg przepisu, ale... nic z tego... wypiłam kawę z ciepłym mlekiem, bo piany ani widać ani czućtmrc_emoticons.;) następnym razem spróbuję z tymi kostkami lodu.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nietety mi również nie wyszło

    Zgłoszony przez Coolanullle na sierpnia 6, 2015 at 12:17.

    Nietety mi również nie wyszło i to nie pierwszy raz  tmrc_emoticons.~

    Ania

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyszło super- mleko 2%

    Zgłoszony przez mucha123 na kwietnia 17, 2015 at 14:44.

    Wyszło super- mleko 2% mlekowity i podgrzenie do 70 stopni- nie więcej!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Podejście nr 3 i dalej

    Zgłoszony przez Mabuti na marca 20, 2015 at 17:04.

    Podejście nr 3 i dalej kompletnie nic! Wszystko zgodnie z przepisem i waszymi radami, czyli mleko 0,5% wyciągnięte z zamrażarki. To było już moje ostatnie podejście nie mam pojęcia co tutaj nie gra.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nic z tego. Jeszcze puki nie

    Zgłoszony przez storczyk1978 na marca 19, 2015 at 22:09.

    Nic z tego. Jeszcze puki nie zaczęłam podgrzewac to było spienione. Później wszystko siadło tmrc_emoticons.~

    Timcia

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Niestety mi też nie wyszło:(

    Zgłoszony przez Mabuti na marca 19, 2015 at 21:16.

    Niestety mi też nie wyszłotmrc_emoticons.(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Własnie przed chwilą był mój

    Zgłoszony przez kajdek na stycznia 25, 2015 at 17:45.

    Własnie przed chwilą był mój debiut. Pianka wyszła super. Mleko 3,2% z kartona - marka TESCO, schłodzone w lodówce do 3 stC. Ubijałam 3 minuty, z motylkiem, nastawa 4. Potem włączyłam grzanie, 3 minuty, nastawiłam 80 stC ale dogrzało do 60 stC i wystarczyło, dłużej nie podgrzewałam. Polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wychodzi z tego przepisu.

    Zgłoszony przez gufo na grudnia 22, 2014 at 14:01.

    Wychodzi z tego przepisu. Najlepsze wyszło mi kiedy....zapomniałam założyć motylek tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Z tego przepisu mleko mi nie

    Zgłoszony przez Idii na grudnia 12, 2014 at 20:04.

    Z tego przepisu mleko mi nie wyszło .Suche naczynie , schłodzone mleko i ......nic .....opada po podgrzaniu !!!

    Pozdrawiam  wszystkich Katarzyna

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • właśnie przygotowałam, mleko

    Zgłoszony przez Edddytek na listopada 14, 2013 at 09:47.

    Love właśnie przygotowałam, mleko schłodzone 1.5%, a potem w 60stopniach-> piana jak marzenie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • SUPER jest to mleko. Polecam

    Zgłoszony przez Lidka Abramowicz na października 28, 2013 at 14:08.

    SUPER jest to mleko. PolecamParty" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/party.png" alt="Party" width="19" height="23">tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.-) Smile" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/smile.png" alt="tmrc_emoticons.)" width="19" height="19">

    Lidka Abramowicz

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gdzieś indziej doczytałam,

    Zgłoszony przez kruszynka1977 na października 28, 2013 at 12:36.

    Gdzieś indziej doczytałam, aby najpierw rozdrobnić 5-6 kosztek lodu, potem dodać bardzo zimne mleko, ubić i dopiero podgrzać - tak zrobiłam i było wspaniałe mleko do kawy tmrc_emoticons.)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Żeby mleko się spienło przede

    Zgłoszony przez moniula1988 na stycznia 12, 2013 at 00:02.

    Żeby mleko się spienło przede wszystkim naczynie thermomixa musi być całkowicie suche, mleko dobrze schłodzone i najlepiej jak najmniej tłuste (np. 0,5%). Tak robię i zawsze mi wychodzitmrc_emoticons.;) z 250g mleka wychodzi prawie całe naczynie piany!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam serdecznie.Ja troszczkę

    Zgłoszony przez martinus na września 24, 2011 at 07:54.

    Witam serdecznie.Ja troszczkę zmodyfikowałem przepis,czyli zimne mleko 3,2% i nie 80 a 60 stopni.Pianka sztywna aż miło tmrc_emoticons.;)

    marcinmucha

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • no wlasnie. jesli ktos zna

    Zgłoszony przez karo9999karo na czerwca 27, 2011 at 14:01.

    no wlasnie. jesli ktos zna jakas tajemna recepture to poratujcie tmrc_emoticons.) 

    dodam ze robilam zgodnie z w/w przepisem  tmrc_emoticons.~ tmrc_emoticons.-~ Puzzled" src="http://przepisownia.pl/sites/all/modules/smileys/packs/Roving/puzzled.png" alt="tmrc_emoticons.~" width="19" height="19" />    tmrc_emoticons.(( tmrc_emoticons.-(( Cry" src="http://przepisownia.pl/sites/all/modules/smileys/packs/Roving/sad.png" alt="tmrc_emoticons.((" width="19" height="19" />

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • jak juz pisalam , nigdy nie

    Zgłoszony przez pusia na czerwca 27, 2011 at 12:26.

    jak juz pisalam , nigdy nie udalo mi sie ubic mleka wiecej nie probuje

    pusia

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • mi nie wyszlo :/

    Zgłoszony przez karo9999karo na czerwca 27, 2011 at 11:25.

    mi nie wyszlo :/

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • nie udało mi się nigdy ubić

    Zgłoszony przez pusia na maja 25, 2011 at 08:53.

    nie udało mi się nigdy ubić tak mleka. zawsze po podgrzaniu opada. robiłam wiele prób. szkoda

    pusia

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mi raz wychodzi ta piana a

    Zgłoszony przez renek35 na stycznia 31, 2011 at 12:32.

    Mi raz wychodzi ta piana a raz opada (nie do końca)...mimo ze daję zawsze mocno zmrożone mleczko. jednak za każdym razem kawa jest pyszna tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja robiłam dokładnie wg

    Zgłoszony przez Pippi na stycznia 31, 2011 at 11:58.

    Ja robiłam dokładnie wg przepisu. Wyszło mi super ale nie pamiętam czy mleko było z woreczka czy z kartonika (to może mieć znaczenie, w woreczku są chyba niepasteryzowane). Wydaje mi się, że najważniejsze to żeby mleko było naoprawdę zimne.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • zrobilam wszystko tak jak w

    Zgłoszony przez pusia na stycznia 31, 2011 at 11:39.

    zrobilam wszystko tak jak w przepisie. mleko sie spienilo ale po podgrzaniu do 80°C opadlo. zostalo tylko troche piany a reszta to plynne mleko. wzielam mleko 1,5%. czytalam w internecie, ze mleko do spienienia mozna podgrzewac tylko do 65 lub 70°C. czy komus udalo sie ubic mleko wg tego przepisu? 

    pusia

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Włożyłam mleko do zamrażarki

    Zgłoszony przez renek35 na stycznia 19, 2011 at 16:10.

    Włożyłam mleko do zamrażarki ale takie 3,2% i wyyjęłam bardzo zmrożone aż chrupało pod palcami....po 2 minutach piana mi wychodziła z TMtmrc_emoticons.) Więc czym zimiejsze tym więcej piany... Do piany ktora została w TM po zrobieniu kawy dodałam kakao rozpuszczalne  i lekko zmieszałam ... od tamtej pory dzieci czekają przy mnie gdy szykuję kawę tak im smakowała kakaowa pianatmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze