Tu jesteś:
PRZEPIS NA THERMOMIX ®
4
Składniki
1 porcja/porcje/porcji
Shakshuka ze szpinakiem, chorizo i serem feta
- 10 g Natka pietruszki – 10 g
- 50 g Cebula – 50 g
- 1 porcji Czosnek – 1 mały ząbek (3 g)
- 45 g Masło – 45 g
- 30 g Chorizo – 30 g
- 70 g Szpinak baby – 70 g
- 1 szczypty Sól morska, pieprz – 1-2 szczypty
- 30 g Ser feta – 30 g
- 1 łyżeczki Siemię lniane – 1 łyżeczka (5 g)
- 2 porcji Jaja kurze - 2 szt
-
6
18min
Czas całkowity 18minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- 1. Do naczynia miksującego przekładamy natkę pietruszki, rozdrabniamy 5 s/ obr. 9. Zgarniamy kopystką na dno naczynia miksującego.
2. Dodajemy obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulę i czosnek, rozdrabniamy 4 s/ obr. 5. Zgarniamy kopystką na dno naczynia miksującego.
3. Dodajemy masło, i pokrojone w paseczki chorizo, dusimy 4 min/ 120°C/ obr. 1.
4. Dodajemy szpinak, sól i pieprz do smaku, dusimy 1 min/ 100°C/ obr. 1.
5. Dodajemy pokruszony ser feta i siemię lniane, dusimy 1 min/ 100°C/ obr. 1.
6. Na górnej przystawce Varomy wykładamy papier do pieczenia, najlepiej pomięty, wtedy łatwiej się układa. Nie zakrywamy bocznych otworów, aby para się mogła przedostać.
7. Na Papier wykładamy szpinakową masę, wbijamy jaja, przykrywamy.
8. Naczynie miksujące płuczemy, wlewamy 400 ml wody, gotujemy na parze 11 min/ Varoma/ obr. 2.
Shakshuka ze szpinakiem, chorizo i serem feta
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz