3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Serek mascarpone


Wydrukuj:
4

Składniki

  • 0,5 litra smietanki 30% lub 36%
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny
5

Przygotowanie

  1. Do suchego naczynia miksującego wlać śmietankę, ustawić czas 5 min / 80st / obr 1. Następnie dodać sok z cytryny i ustawić czas 10 min / 80st / obr. 1. przelać do innego naczynia, przykryć i odstawić na około 30 min. W tym czasie masa zgęstnieje i powinny wytrącić się grudki. Na oddzielną miskę nałożyć pasujące sitko nakryć kilkoma warstwami ligniny albo cienką ściereczką kuchenną, przelać masę. Ostudzoną, nakryć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na 24h

     

10
11

Porady

Warstwa serka nie powinna przekraczać grubości 2cm, ułatwi to szybsze oddzielenie się serwatki tmrc_emoticons.;)

Można oczywiście zrobić z większej ilości śmietanki, należy pamiętać wtedy że znacząco może wydłużyć się czas oddzielania serwatki. Serek jest gotowy gdy ma odpowiednią konsystencę, taką jak w sklepie :P

Musze jeszcze napisać, że te grudki które sie wytrącają są bardzo małe i praktycznie niezauważalne, ale tak ma być tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Dodany do wypróbowania

    Zgłoszony przez Asiak1 na stycznia 21, 2015 at 21:43.

    Dodany do wypróbowania tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja robiłem ze zwykłej

    Zgłoszony przez jakub-hrycek na kwietnia 16, 2013 at 13:13.

    Ja robiłem ze zwykłej śmietanki 30% ale moim zdaniem z UHT też powinien wyjść tmrc_emoticons.;)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Śmietana powinna być UHT czy

    Zgłoszony przez Maja11 na kwietnia 16, 2013 at 00:26.

    Śmietana powinna być UHT czy niepasteryzowana?

    Maja11

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dokładnie nie wiem ile go

    Zgłoszony przez jakub-hrycek na stycznia 18, 2013 at 14:58.

    Dokładnie nie wiem ile go wychodzi, więc nie będę sciemniał tmrc_emoticons.;)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • tak, jak najbardziej można

    Zgłoszony przez jakub-hrycek na stycznia 18, 2013 at 14:52.

    tak, jak najbardziej można używać go do deserów/ciast. Według mnie wychodzi nawet lepszy niż w sklepie tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • juuupiii to bedzie taki sam

    Zgłoszony przez karo9999karo na stycznia 18, 2013 at 10:14.

    juuupiiitmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.-D Lol" alt="tmrc_emoticons.D" src="http://przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/lol.png" width="19" height="19"> to bedzie taki sam serek jak ze sklepu? Mozna go pozniej dodawac do kremow i innych dań?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • rewelacja!! muszę spróbować!

    Zgłoszony przez lidien na stycznia 17, 2013 at 22:15.

    rewelacja!! muszę spróbować! ile g serka wychodzi z tej ilości śmietanki? 

    Lidia

    http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze