3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Naleśniki gryczane (bezglutenowe, wegańskie)


Wydrukuj:
4

Składniki

5 osoba/osoby

Ciastno naleśniowe

  • 500 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 1100 ml wody
  • łyżka oliwy z oliwek lub masła
  • szczypta soli
5

Przygotowanie

  1. 1. Kaszę gryczaną mielimy na mąkę (2 minuty / obroty 10).

    2. Dodajemy wodę, oliwę z oliwek, szczyptę soli i wszystko bardzo dokładnie mieszamy (2 minuty / obroty 10).

    UWAGA: mąką potrafi przykleić się do boków Thermomixa - wówczas należy pomóc sobie kopystką i wrócić do miksowania.

    3.  Smażymy cienkie naleśniki na dobrej jakości patelni z powłoką nieprzywierającą. Gdy naleśnik odchodzi od patelni, delikatnie obracamy go na drugą stronę i trzymamy jeszcze przez chwilę.

    Przepis pochodzi z blogu - www.ku-zdrowiu.pl

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Naleśniki można jeść na słono lub na słodko. Są bardzo zdrowe - szczególnie w porównaniu z tradycyjnymi.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Wyśmienite naleśniki. Dziękuję za przepis

    Zgłoszony przez Annaska na marca 30, 2018 at 22:48.

    Wyśmienite naleśniki. Dziękuję za przepis

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiam z poowy przepisu dla dwch osb Jestem w...

    Zgłoszony przez monzio na czerwca 30, 2017 at 16:48.

    Zrobiłam z połowy przepisu dla dwóch osób. Jestem w trakcie pieczenia. Wyszły pyszne Big Smile dobrze się przewracają Cooking 10 ze zwykłymi miałam cały czas problem tmrc_emoticons.(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ogromna ilość wychodzi z tego przepisu - jak dla...

    Zgłoszony przez kota7 na marca 8, 2017 at 19:14.

    Ogromna ilość wychodzi z tego przepisu - jak dla pułku wojska. Smak może jeszcze wymaga przyzwyczajenia i nie mam wyczucia jak długo smażyć - ale w końcu znalazłam naleśniki bg o normalnej konsystencji 😃 Smażyłam na oleju kokosowym i kokosowego tez dodałam do ciasta 👍

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo fajne naleśniczki,

    Zgłoszony przez pomidorzyca na września 19, 2016 at 15:22.

    Bardzo fajne naleśniczki, zrobiłam z połowy porcji bo jest nas tylko dwoje. Pierwsze z naleśników wyszły grubsze i ciężko się je obracaxło ale później doszłam do wprawy i wylewałam ciasto na przechyloną patelnię, które pięknie się po niej rozlewało i łatwiej było je później przewracać, fakt, że i tak były troszkę kruche, ale za to jakie przepyyyyyszne i zdrowe tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Genialne! W końcu znalazłam

    Zgłoszony przez karolinar85 na września 17, 2016 at 12:08.

    Genialne! W końcu znalazłam przepis na naleśniki bezgutenowe wegańskie, które podczas smażenia nie przywierają do patelni (a mam dobrą, teflonową), można zrobić cieniutkie, są miękknie, a nie gumowe. Naprawdę extra tmrc_emoticons.) Synek zjadł ze smakiem i nawet ja też, mimo że kaszy gryczanej nie lubię tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszne naleśniki. Mój

    Zgłoszony przez Agata Żmudzka na sierpnia 30, 2016 at 20:23.

    Przepyszne naleśniki. Mój synek powiedział, że to najlepsze naleśniki na świecie tmrc_emoticons.)))Dziękuję

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super naleśniczki! Szybko ,

    Zgłoszony przez zafra na lutego 14, 2016 at 14:03.

    Super naleśniczki! Szybko , prosto i bez glutenu☺

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super wyszły i smaczniejsze

    Zgłoszony przez Skrzat_Gołąbek na stycznia 18, 2016 at 19:47.

    Super wyszły tmrc_emoticons.) i smaczniejsze niż standardowe

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Naleśniczki super!

    Zgłoszony przez zafra na stycznia 7, 2016 at 02:47.

    Naleśniczki super!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Być może to kwestia jakości

    Zgłoszony przez ku-zdrowiu.pl na października 26, 2014 at 19:20.

    Być może to kwestia jakości kaszy gryczanej. Czy na pewno użyłaś niepalonej? Jeśli ciasto przypomina konsystencją ciasto naleśnikowe, to problemem może być nieodpowiednia powłoka patelni (musi być naprawdę nieprzywierająca) lub zła temperatura (jak jest zbyt wysoka to naleśnik rozwarstwia się i przywiera do patelni). Nie zrażaj się - na pewno się uda!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mi to nie wyszło!!!

    Zgłoszony przez urbiatko na października 26, 2014 at 18:43.

    Mi to nie wyszło!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie wiem jak Wam, ale mi to

    Zgłoszony przez urbiatko na października 26, 2014 at 18:41.

    Nie wiem jak Wam, ale mi to ciasto nie wyszło. Na pewno nie przypominało to ciasta naleśnikowego, wszystko znalazło się w koszu. Normalnie papa.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze