thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 31/10/11
zmieniono dnia: 05/12/12

Składniki

  • 3 strąki wanilii
  • 1 szklanka wódki (można również użyć brandy lub rumu)
  • szklany słoiczek, butelka (z zakrętką)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. przepis nie na TM ale nie sposób się nie podzielić z Thermomaniakami tmrc_emoticons.)

    laski wanilii przeciąć wzdłuż i (bądź też na pół, aby po zalaniu alkoholem były całkowićie zanużone) umieścić w słoiczku lub butelce i zalać alkoholem tak, aby były zanużone.

    odstawić w chłodne i ciemne miejsce (ale nie do lodówki) na 2 miesiące od czasu do czasu potrząsając. Po tym czasie nabierze pełnego aromatu i można go stosować. 

    Ekstrakt jest bardzo wydajny. Stosować wedle upodobań 2-3 łyżeczki na 1 kg produktu.

  2. to wspaniały naturalny zastępnik sztucznych aromatów!

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ekstrakt z wanilii

Wydrukuj:

Komentarze

  • listopada 29, 2021 at 16:49

    Warte spróbowania 👍

  • listopada 12, 2020 at 12:13

    Dopiero co znalazłam tą stronę i zarejestrowałam się..... Zaczęłam przeglądać przepisy i od razu trafił mi się taki rarytas tmrc_emoticons.-) Dziękuję bardzo Smile

  • września 18, 2016 at 23:34

    Przepis porywam do swoich ulubionych i w najbliższym czasie zrobię, tym bardziej, że cukier  waniliowy robię od dawna a ekstrakt kupowałam ale mam nadzieję że dzięki przepisowi za który dziękuję  tmrc_emoticons.) więcej nie kupię tej chemii Big Smile 

  • czerwca 5, 2013 at 19:47

    nie ma za co dziękować tmrc_emoticons.) mój ma juź ponad rok. jak mi ubywa dokładam kolejną laskę i dolewam alkoholu. W podobny sposób można zrobić wspaniałe aromaty cytrynowy i pomarańczowy ze skórek tmrc_emoticons.) również polecam

    Lidia


    http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/

  • czerwca 5, 2013 at 14:42

    Super. Dodaje do wyprobowania tmrc_emoticons.D kupie wanilie i do buteleczki tmrc_emoticons.D dzieki Lidio tmrc_emoticons.D

  • czerwca 4, 2013 at 23:45
    5.0

    Gabrysiu, polecam  tmrc_emoticons.)  Robię od lat wg takiego samego przepisu i jest świetnym dodatkiem do deserów, lodów, ciast a czasami do kawy  tmrc_emoticons.;) Polecam!  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • czerwca 4, 2013 at 22:27
    5.0

    Świetna sprawa! Znalazłam przepis przypadkiem. Kto juz robił? Pochwalcie się. tmrc_emoticons.;) Ja zrobię wkrótce, przyda się do ciast i biszkoptów. Big Smile

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • grudnia 7, 2012 at 10:53

    Super sprawa!  Napewno super produkt i napewno sobie zrobiętmrc_emoticons.)

    Uwierz w to, kiedyś napewno ci się udatmrc_emoticons.).

  • grudnia 5, 2012 at 23:55
    5.0

    Potwierdzam, jest super  tmrc_emoticons.)  Sama tez taki robie od kilku lat i nic go nie zastapi  Big Smile  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • grudnia 5, 2012 at 21:23
    5.0

    Nigdy nie robiłam, ale muszę spróbować dziekuję za przepis Party Love