thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
2 butelka/butelki/butelek
Poziom
--

Składniki

1 ekstrakt 250ml

  • skórka z dużego owocu pomarańczy, (lub cytryny, limonki)
  • 125 g wody przegotowanej i ostudzonej
  • 125 wódki 40 %

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Pomarańczę wyszorować i wyparzyć. Obrać z niej skórkę, usuwając dokładnie całą białą podskórkę (albedo) - jest gorzkie. Do obierania najlepiej posłużyć się obieraczką do warzyw. Skórkę drobniutko pokroić lub poszatkować w TM, ale przy tej ilości skórki raczej nie warto brudzić naczynia tmrc_emoticons.) Pokrojoną skórkę wrzucić do słoiczka. Zalać wodą wymieszaną z wódką. Wstrząsnąć, odłożyć w ciemne, suche miejsce (nie do lodówki)

    Ekstrakt jest gotowy do użycia po 7 dniach, ale po 2 miesiącach uzyskuje pełny aromat. Warto wstrząsnąć go od czasu do czasu. Termin ważności: 1 rok.

Porady

To rewelacyjny sposób by Wasze świąteczne wypieki pachniały naturą, a nie sztucznymi aromatami tmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ekstrakt pomarańczowy i cytrynowy

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?