3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ekstrakt pomarańczowy i cytrynowy


Wydrukuj:
4

Składniki

2 butelka/butelki/butelek

1 ekstrakt 250ml

  • skórka z dużego owocu pomarańczy, (lub cytryny, limonki)
  • 125 g wody przegotowanej i ostudzonej
  • 125 wódki 40 %
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Pomarańczę wyszorować i wyparzyć. Obrać z niej skórkę, usuwając dokładnie całą białą podskórkę (albedo) - jest gorzkie. Do obierania najlepiej posłużyć się obieraczką do warzyw. Skórkę drobniutko pokroić lub poszatkować w TM, ale przy tej ilości skórki raczej nie warto brudzić naczynia tmrc_emoticons.) Pokrojoną skórkę wrzucić do słoiczka. Zalać wodą wymieszaną z wódką. Wstrząsnąć, odłożyć w ciemne, suche miejsce (nie do lodówki)

    Ekstrakt jest gotowy do użycia po 7 dniach, ale po 2 miesiącach uzyskuje pełny aromat. Warto wstrząsnąć go od czasu do czasu. Termin ważności: 1 rok.

10
11

Porady

To rewelacyjny sposób by Wasze świąteczne wypieki pachniały naturą, a nie sztucznymi aromatami tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • To białe pod skórką wcale nie

    Zgłoszony przez DaMa na marca 19, 2016 at 06:31.

    To białe pod skórką wcale nie jest gorzkie, bo jest słodkawe a zawiera tak wiele pożytecznych składników, że warto je wrzucić do soku kiedy robimy sok. Nie nazywa się albedo. Proszę sprawdzić co to jest albedo tmrc_emoticons.) Poza tym - fajny przepis.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wypróbowane, polecam !

    Zgłoszony przez ala505 na kwietnia 1, 2014 at 10:59.

    Wypróbowane, polecam !

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepisik, jutro go

    Zgłoszony przez magi1 na grudnia 7, 2012 at 21:44.

    Super przepisik, jutro go sobie przygotuję tmrc_emoticons.D dziekuję tmrc_emoticons.D  

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Taki tez robie ale podobnie

    Zgłoszony przez ElaK na grudnia 6, 2012 at 00:01.

    Taki tez robie ale podobnie jak Vercia dodaje wiecej skorek - z 1kg owocow roznych i do tego 100g brazowego cukru.

    Suepr Lidio, ze podalas te przepisy, naturalne zawsze lepsze  tmrc_emoticons.D  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo podobne do LIMONCELLO

    Zgłoszony przez veronicab71 na grudnia 5, 2012 at 21:08.

    Bardzo podobne do LIMONCELLO , tam jest wiecej skòrek i cukierBig Smile Big Smile  U mnie jeszcze stoi 7 butelek, pycha tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.;)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • polecam również wykonanie

    Zgłoszony przez lidien na grudnia 5, 2012 at 18:05.

    polecam również wykonanie ekstraktu z prawdziwej wanilii. Swój zrobiłam  w marcu i dopiero teraz czuję, że nabrał walorów aromatycznych. 

    http://www.przepisownia.pl/przepisy/ekstrakt-z-wanilii/341186

    Lidia

    http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dzięki i zabieram się za

    Zgłoszony przez smoczek na grudnia 5, 2012 at 18:03.

    dzięki i zabieram się za zrobienie-też wolę naturalne od "sztuczydeł"  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • już poprawiłam. chyba jakiś

    Zgłoszony przez lidien na grudnia 5, 2012 at 17:57.

    już poprawiłam. chyba jakiś chochlik się wdarł i zjadł mi część przepisu tmrc_emoticons.)

    Lidia

    http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam, bardzo interesujące

    Zgłoszony przez smoczek na grudnia 5, 2012 at 17:09.

    Witam,

    bardzo interesujące -zaciekawiło mnie to, ale - przydałby się jeszcze tylko sposób zrobienia ekstraktu tmrc_emoticons.~

    pozdrawiam! tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze