Składniki
6 słoik/słoiki/słoików
wiśnie
- 1000 gramów wiśni
-
6
10min
Czas całkowity 10minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
Drylowanie wiśnie do dżemów bez zachowania dużych kawałków wiśni: 6 sek/obr 4.Po tym zawartośc wylać na druszlak z większymi dziurami (ale takimi, przez które nie przejda pestki) i przecedzić łyżką. Na druszlaku powinny zostać same pestki.
Być może nazwa drylowanie wpisana jest na wyrost, ale opisze szybki sposób pozbycia sie pestek wiśni. Idealnie dla tych, którzy nie mają drylownicy, a nie lubią pestkowac wiśni ręcznie. Ja wykorzystuję te wiśnie (w cukrze) do jogurtów i deserów więc zalezy mi na tym by były większe kawałki. dla tych, którzy chcą zrobić dzem z wiśni będzie jeszcze łatwiej.
Umyte wiśnie bez szypułek wrzucamy do naczynia ( ja dzieliłam na porcje po pół kg. miksujemy 3 sek/obr. 4.
Po tym przelewamy wiśnie na talerz/miseczkę i wybieramy pestki (polecam użycie rękawiczek celem ochronienia skówry przed przebarwieniami). Czynność trwa kilka minut.
Drylowanie do dżemów
Drylowanie do zalewy cukrowej (duże kawałki owoców)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzJa polecam, mnie bardzo pomoglo, drylownicy nie...
Ja polecam, mnie bardzo pomoglo, drylownicy nie posiadam.
Fajny pomysł ale czy nożom to
Fajny pomysł ale czy nożom to nie zaszkodzi
A ja polecam tę metodę.
A ja polecam tę metodę. Własnie wydrylowałam kilka kg wisni i moim zdaniem jest to o wiele szybszy sposób od drylowania drylownicą. Pozdrawiam
Niestety, nie polecam tego
Niestety, nie polecam tego sposobu. Dużo pracy i "babrania się", a efekt nie jest idealny. Ewentualnie dla osób, które nie posiadają drylownicy jest to jakaś alternatywa, ale i tak radziłabym kupić dodatkowy sprzęcić do usuwania pestek.
co za suer pomysł
co za suer pomysł
Adin
odchodzą bardzo ładnie,
odchodzą bardzo ładnie, trochę widac to na zdjęciu.
bardzo łądnie odchodzą:)
bardzo łądnie odchodzą
ale fajny sposób
ale fajny sposób
super pomysł, szkoda że nie
super pomysł, szkoda że nie widziałam wcześniej Polecam
....bardzo fajny
....bardzo fajny sposób
Super przepis!!!!!!!!!
Super przepis!!!!!!!!! Właśnie "przerobiłam" 4 kg wiśni. Z wiśni zrobiłam dżem, wcześniej je odcedziłam, sok zagotowałam z cukrem ( będzie pyszny zimą ) , a z pestek ugotowałam kompot
joaren
Polecam! Wreszcie
Polecam! Wreszcie wypróbowałam i jestem bardzo zadowolona,bo nie muszę się bawić pół dnia z drylowaniem
Sposób fajny , ale czy te
Sposób fajny , ale czy te pestki ładnie odchodzą?
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"