3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Drylowanie wiśni


Wydrukuj:
4

Składniki

6 słoik/słoiki/słoików

wiśnie

  • 1000 gramów wiśni
  • 6
    10min
    Czas całkowity 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Drylowanie do dżemów
  1. Drylowanie wiśnie do dżemów bez zachowania dużych kawałków wiśni: 6 sek/obr 4.Po tym zawartośc wylać na druszlak z większymi dziurami (ale takimi, przez które nie przejda pestki) i przecedzić łyżką. Na druszlaku powinny zostać same pestki.

  2. Drylowanie do zalewy cukrowej (duże kawałki owoców)
  3. Być może nazwa drylowanie wpisana jest na wyrost, ale opisze szybki sposób pozbycia sie pestek wiśni. Idealnie dla tych, którzy nie mają drylownicy, a nie lubią pestkowac wiśni ręcznie. Ja wykorzystuję te wiśnie (w cukrze) do jogurtów i deserów więc zalezy mi na tym by były większe kawałki. dla tych, którzy chcą zrobić dzem z wiśni będzie jeszcze łatwiej.

    Umyte wiśnie bez szypułek wrzucamy do naczynia ( ja dzieliłam na porcje po pół kg. miksujemy 3 sek/obr. 4.

    Po tym przelewamy wiśnie na talerz/miseczkę i wybieramy pestki (polecam użycie rękawiczek celem ochronienia skówry przed przebarwieniami). Czynność trwa kilka minut.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Ja polecam, mnie bardzo pomoglo, drylownicy nie...

    Zgłoszony przez Azja na lipca 17, 2022 at 12:46.

    Ja polecam, mnie bardzo pomoglo, drylownicy nie posiadam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Fajny pomysł ale czy nożom to

    Zgłoszony przez Gladzinka na września 30, 2016 at 16:18.

    Fajny pomysł ale czy nożom to nie zaszkodzi tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A ja polecam tę metodę.

    Zgłoszony przez smoczek na lipca 18, 2016 at 23:08.

    A ja polecam tę metodę. Własnie  wydrylowałam kilka kg wisni i moim zdaniem  jest to  o wiele szybszy sposób  od drylowania drylownicą.  tmrc_emoticons.;) Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Niestety, nie polecam tego

    Zgłoszony przez Agary na lipca 12, 2016 at 20:54.

    Niestety, nie polecam tego sposobu. Dużo pracy i "babrania się", a efekt nie jest idealny. Ewentualnie dla osób, które nie posiadają drylownicy jest to jakaś alternatywa, ale i tak radziłabym kupić dodatkowy sprzęcić do usuwania pestek.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • co za suer pomysł

    Zgłoszony przez Adin na marca 14, 2016 at 22:56.

    co za suer pomysł tmrc_emoticons.)

    Adin

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • odchodzą bardzo ładnie,

    Zgłoszony przez ewelinkadab na sierpnia 16, 2015 at 18:22.

    odchodzą bardzo ładnie, trochę widac to na zdjęciu.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bardzo łądnie odchodzą:)  

    Zgłoszony przez ewelinkadab na sierpnia 16, 2015 at 18:17.

    bardzo łądnie odchodzątmrc_emoticons.)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ale fajny sposób

    Zgłoszony przez agjan2 na sierpnia 13, 2015 at 19:24.

    ale fajny sposób

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • super pomysł, szkoda że nie

    Zgłoszony przez LeiR na sierpnia 1, 2015 at 15:04.

    super pomysł, szkoda że nie widziałam wcześniej tmrc_emoticons.) Polecam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ....bardzo fajny

    Zgłoszony przez Majeczka-BW na lipca 27, 2015 at 17:28.

    ....bardzo fajny sposób

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis!!!!!!!!!

    Zgłoszony przez joaren na lipca 25, 2015 at 15:34.

    Super przepis!!!!!!!!! Właśnie "przerobiłam" 4 kg wiśni. Z wiśni zrobiłam dżem, wcześniej je odcedziłam, sok zagotowałam z cukrem ( będzie pyszny zimą tmrc_emoticons.) ) , a z pestek ugotowałam kompot tmrc_emoticons.) 

    joaren

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam! Wreszcie

    Zgłoszony przez omd_jola na lipca 20, 2015 at 11:55.

    Polecam! Wreszcie wypróbowałam i jestem bardzo zadowolona,bo nie muszę się bawić pół dnia z drylowaniem

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Sposób fajny , ale czy te

    Zgłoszony przez gabi49 na lipca 10, 2015 at 14:01.

    Sposób fajny , ale czy te pestki ładnie odchodzą?

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze