Tu jesteś:
4
Składniki
1 słoik/słoiki/słoików
- 300 g nóżek kurczaka, bez skóry, bez kości, bez ścięgien, pokrojonych na kawałki (z ok. 500 g nóżek kurczaka)
- 200 g warzyw, mieszanych, białych (selera, cebuli, czosnku, pora), pokrojonych na kawałki
- 4 gałązki mieszanych ziół, świeżych, (szałwii, rozmarynu, pietruszki), tylko liście
- 150 g soli morskiej, gruboziarnistej
- 100 g białego wina
- 1 liść laurowy, suszony
- 1 goździk
- 5 nasion kolendry
-
6
15min
Czas całkowity 15minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć kawałki mięsa kurczaka, rozdrobnić 5 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia.
- Do naczynia miksującego włożyć wszystkie warzywa i zioła, rozdrobnić 10 s/obr. 5.
- Dodać sól, rozdrobnione mięso, wino, liść laurowy, goździk i nasiona kolendry, gotować 25 min/Varoma/obr. 2, na pokrywkę naczynia miksującego zamiast miarki postawić koszyczek.
- Zdjąć koszyczek, założyć miarkę, zmiksować 1 min/obr. 10. Przełożyć do szczelnie zamknietego słoika, pozostawić do ostygnięcia.
- Do naczynia miksującego włożyć kawałki mięsa kurczaka, rozdrobnić 5 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Komentarze
OdpowiedzOd dawna nie kupuję żadnych gotowych bulionów...
Od dawna nie kupuję żadnych gotowych bulionów ani kostek - ten koncentrat bulionu jest rewelacyjny. Nie dodałam kolendry, bo nie miałam, a także zamiast wina dałam wodę.
Zrobiłam zgodnie z przepisem tylko zamiast nasion...
Zrobiłam zgodnie z przepisem tylko zamiast nasion kolendry dałam 1/2 płaskiej łyżeczki zmielonej kolendry. Wyszło mętne, słone, nie dobre
Jak długo mozna przechowywać taki bulion w...
Jak długo mozna przechowywać taki bulion w lodówce?
czegos takiego mi brakowało
czegos takiego mi brakowało
Czy musi być sól gruboziarnista? Dałam zwykłej...
Czy musi być sól gruboziarnista? Dałam zwykłej i jest bardzo słone...
W przepisie pisze 4 gałązki mieszanych ziół,...
W przepisie pisze 4 gałązki mieszanych ziół, świeżych, (szałwii, rozmarynu, pietruszki), tylko liście- i moje pierwsze pytanie, jeśli nie mam dostępu do świerzej szałwii i rozmarynu , to co w takim wypadku ... dać suszone, czy ominąć te składniki ? No i kolejne pytanie te 4 gałązki to ma być po 4 z każdego rodzaju , czy 4 łącznie ? Dziękuję za odp i pozdrawiam
Jakie trzeba mięso do bulionu żeby dobry...
Jakie trzeba mięso do bulionu żeby dobry wyszedł i czy trzeba gotować mięso czy dodaje się surowe?
mamatymka:ja robiłam wg przepisu z udek,...
mamatymka:ja robiłam wg przepisu z udek, niestety, tez zupa zrobiła się mętna, smak bez rewelacji.
mamula:...
mamula:
Bulion robiłam z piersi kurczaka. Po dodaniu do rosołu zupa zrobiła się mętna i pełno było w niej farfocli. Poza tym smak był mdły.
olo342:Co prawda odpowiadam dwa lata po zadaniu...
olo342:Co prawda odpowiadam dwa lata po zadaniu pytania, ale ponieważ pytanie się pojawia często (bez odpowiedzi), to pewnie jeszcze komuś odpowiedź sie przyda- pierś jest po prostu za chuda, bulion nie będzie miał smaku.
Zrobiłam. W końcu zupy będą bez chemii! Super...
Zrobiłam. W końcu zupy będą bez chemii! Super gęsta konsystencja , nie dodałam wszystkich ziół bo akurat w sklepach nie było. Mimo to świetnie wyszedł!
Ja zawsze robię podwójna porcję ...
Ja zawsze robię podwójna porcję
Przepis prosty a efekt rewelacja!
Rzekła lilia do motyla: "nikt nie patrzy, niech pan zapyla!"
Bardzo dobre, potrawy z jego dodatkiem zyskują...
Bardzo dobre, potrawy z jego dodatkiem zyskują zupełnie inny smak. Zamiast wina dodałam wody
A jaki jest termin wanoci takiego bulionu Gdzie go...
A jaki jest termin ważności takiego bulionu? Gdzie go przechowujecie?
Ju nie wyobraam sobie zupy lub innej potrawy bez...
Już nie wyobrażam sobie zupy lub innej potrawy bez tego pysznego dodatku. Zaraziła już tym innych. 🤗
Witam czy mozna użyć zamiennie piersi z kurczaka...
Witam czy mozna użyć zamiennie piersi z kurczaka ?
Nie mialam soli gruboziarnistej i dalam zwykla w...
Nie mialam soli gruboziarnistej i dalam zwykla w tej samej ilosci i niestety chyba popsulam caly bulion. Jest tak okropny ze szkoda mi uzytych skladnikow
polecam
polecam
Bulion ten jest już zawsze w mojej lodowce.
Bulion ten jest już zawsze w mojej lodowce.
Jest genialny i idealny, mój ulubiony...
Jest genialny i idealny, mój ulubiony bulion
Czy można użyć innego mięsa niż z...
Czy można użyć innego mięsa niż z nóżek? Np piersi?
Zawsze chciałam robić sama bulion ale dopiero...
Zawsze chciałam robić sama bulion ale dopiero gdy zakupiłam TM spełniam swoje kulinarne pragnienia
Polecam świetny dodatek dla Kury Domowej
Zrobiłam go drugi raz,
Zrobiłam go drugi raz, wyszedł zupełnie inaczej. Zupa nim doprawiona pycha. Polecam, prosty w wykonaniu i zdrowszy niż gotówce.
robilam juz kilka razy i jest
robilam juz kilka razy i jest super, dodaje jako przyprawa do zup lub czasem mieszam z woda jak potrzebuje bulion rosolowy na baze sosow
z tych proporcji wyszedl duzy sloik, podzielilam na mniejsze i zamrozilam
robilam tez bulion warzywny i tak samo bardzo dobry
Wyraźnie podane że gotujemy
Wyraźnie podane że gotujemy na pozycji Varoma a więc do dzbanka wkładamy surowe
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Moze pytanie zabrzmi dziwnie
Moze pytanie zabrzmi dziwnie ale mięso z nozek ma byc ugotowane?
Bardzo dobry i zdrowy bez
Bardzo dobry i zdrowy bez chemii
Używam od roku zamiast kostek
Używam od roku zamiast kostek rosołowych. Na początku musiałam się przezwyczaić do lekko innego smaku, ale teraz jest ok.
Polecam - zdrowo i smacznie.
Robię już któryś raz i za
Robię już któryś raz i za każdym razem inaczej wygląda, zarówno kolorystycznie jak i konsystencja jest nieco inna,ale smak zawsze tak samo świetny.Idealny do wielu potraw.SUPER
Tak długo się zbierałam do
Tak długo się zbierałam do zrobienia tego bulionu, ale naprawdę nie ma dużo pracy przy nim. Gorąco polecam
Ten bulion powinien być w
Ten bulion powinien być w każdym domu
Świetny przepis na naturalny produkt 
Kolejny przetestowana
Kolejny przetestowana receptura i oceniam ją na 5*. Zdrowo i bez chemii.
Super przepis, biulion na
Super przepis, biulion na prawdę ułatwia gotowanie a co najważniejsze bez żadnej chemii, soli jest bardzo dużo ale jest to konieczne
i tak kiedy gotuje się potrawy to dodajemy zazwyczaj sól. Polecam 
Nie, nie jest.Można
Nie, nie jest.Można dodaćwody, ale trzeba uważać, żeby nie rzesadzić, bo będzie rzadkie. Można w ogóle pominąć
1 łyżeczka bulionu to tak
1 łyżeczka bulionu to tak jakby 1 kosta rosołowa
przechowywać możesz bardzo długo w lodówce nawet kilka miesięcy bo tam jest masa soli więc samo się konserwuje 
http://www.kielkismaku.pl -> chyba wszystko o hodowli kiełków
http://www.exbus.pl -> polecam wyjazdy po Europie
Mam pytanie, jak długo może
Mam pytanie,
jak długo może stać w lodówce? i ile łyżek dajecie na 1 l zupy?
dzieki
Genialny przepis - ułatwia
Bulion fantastyczny, łatwy w
Bulion fantastyczny, łatwy w przygotowaniu, nie psuje, jest aromatyczny, nie wyobrazam sobie zupy bez niego
Uwielbiam ten bulion!
Uwielbiam ten bulion! Gotowanie zupy tra chwilę.
Czy można użyć pierś z
Czy można użyć pierś z kurczaka zamiast nóżek?
Dlaczego bez marchewki?
Dlaczego bez marchewki?
zupy z dodatkiem bulionu
zupy z dodatkiem bulionu smakują zupełnie inaczej. polecam
Świetny! A potrawy z nim
Świetny! A potrawy z nim smakują rewelacyjnie
Rewelacja, zawsze pod ręką
Rewelacja, zawsze pod ręką
Ile małych łyżeczek trzeba
Ile małych łyżeczek trzeba użyć na 1 litr bulionu?
Super sprawa! Ma być słone,
Super sprawa! Ma być słone, bo sól konserwuje, dlatego może długo stać w lodówce, a samego się przecież nie je
a jaki zapach po dodaniu do wrzącej wody mmm....
Meg
a mój nie da się nawet
a mój nie da się nawet spróbować tak jest słony, masakra, robiony wg przepisu...
super przepis
super przepis
Gdzie kupujecie nasiona
Gdzie kupujecie nasiona kolendry? Byłam dziś na zakupach i nie znalazłam
a byłam w dużym markecie...
Będę musiała zrobić bez użycia tychże, może coś mi z tego wyjdzie w miarę smacznego
Dziewczyny czy wino jest
Dziewczyny czy wino jest koniecznością? Bo zabrałam się za robienie a jakos przeoczyłam wino... czekac do jutra i kupic czy zrobic bez - czy uzycz jakis zamiennik??