PRZEPIS NA THERMOMIX ®
Składniki
3 osoba/osoby
Ciasto
- olej - ja używam rzepakowego
- 2 czubate łyżki cukru brązowego lub innego słodziło, ja używam pasty z daktyli (przepis:ok200g suszonych daktyli mielę z ok0,5szkl. wody na gladką masę - w lodowce można przechowywać przez bardzo dlugi czas - używać można do wszystkiego zamiast cukru)
- 3 banany, najlepiej dojrzałe
- 0,35 litra mleka roślinnego
- 1 czubate łyżki maki ziemniaczej
- 1 płaskie łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 1 płaskiej łyżeczki suchych drożdży
- 250 g kaszy gryczanej niepalonej
-
6
35min
Czas całkowity 35minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
W misce do mleka o pokojowej temperaturze dodaję drożdze i odstawiam na czas przygotowania suchych skladników
Kaszę gryczaną mielę w "Blokada naczynia miksującego" obr.10 na mąkę - ok.1 min. (Jeżeli uzywam cukru, to mielę go razem z kaszą.)
Dodaję do mąki gryczanej mąkę ziemniaczaną i siemię lniane i wszystko razem mieszam ok. 15 sek obr.4
Dodaję do "Blokada naczynia miksującego" mleko z drożdzami + łyżkę oleju mieszam ok.40 sek obr 4 (na gładką masę)
Dodaję banany o temperaturze także pokojowej i miksuję z resztą w "Blokada naczynia miksującego" ok 30sek obr.4
Odstawiam na ok. 25 min
Dalej zostało nam usmażyć - na patelni bez tłuszczu, bądź z niewielką odrobiną. Ilość cukru/słodziła jaką używamy zależy od naszych upodobań (ja wolę trochę słodsze, wiec ew. można zmniejszyć podaną przeze mnie ilość).
Podawać można z dowolnymi dodatkami np. z brązowym cukrem pudrem, dżemem, owocami, bitą smietana, albo bez niczego. Najlepiej smakują ciepłe, więc jak już najemy się a ciasta zostało, resztę przekładam do miski, odstawiam do lodówki surową masę i resztę dosmażam jak ktoś znowu zapragnie
p.s. tak naprawdę zamiast bananów można uzyć jakichkolwiek owoców - zależy wyłącznie od naszych upodobań
Smacznego!
Mokre:
Suche:
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzInteresujące. Nie miałam bananów,...
Interesujące. Nie miałam bananów, dodałam jablka i zmiksowałam na wyższych obrotach. Też niezłe
Zrobiłam dziś na obiad. Starsza latorośl...
Zrobiłam dziś na obiad. Starsza latorośl zapytała się, czy to racuchy z orzechów Rzeczywiście, tak można pomyśleć. Szybkie w przygotowaniu, smaczne. Polecam dodać tyle cukru, ile sugeruje autorka. Racuchy wcale nie wychodzą za słodkie.
P.S. Nie miałam bananów, więc dodałam ok. 150g obranych jabłek.
Wyglądają apetycznie, na
Wyglądają apetycznie, na jutrzejsze śniadanko akurat
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
do wybróbowania:) dzięki za
do wybróbowania dzięki za przepis
Pozdrawiam
Agata