3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Gryczane racuchy z bananami wegańskie i bezglutenowe


Wydrukuj:
4

Składniki

3 osoba/osoby

Ciasto

  • olej - ja używam rzepakowego
  • 2 czubate łyżki cukru brązowego lub innego słodziło, ja używam pasty z daktyli (przepis:ok200g suszonych daktyli mielę z ok0,5szkl. wody na gladką masę - w lodowce można przechowywać przez bardzo dlugi czas - używać można do wszystkiego zamiast cukru)
  • 3 banany, najlepiej dojrzałe
  • 0,35 litra mleka roślinnego
  • 1 czubate łyżki maki ziemniaczej
  • 1 płaskie łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 1 płaskiej łyżeczki suchych drożdży
  • 250 g kaszy gryczanej niepalonej
5

Przygotowanie

    Mokre:
  1. W misce do mleka o pokojowej temperaturze dodaję drożdze i odstawiam na czas przygotowania suchych skladników

  2. Suche:
  3. Kaszę gryczaną mielę w Closed lid obr.10 na mąkę - ok.1 min. (Jeżeli uzywam cukru, to mielę go razem z kaszą.)

    Dodaję do mąki gryczanej mąkę ziemniaczaną i siemię lniane i wszystko razem mieszam ok. 15 sek obr.4

    Dodaję do Closed lid mleko z drożdzami + łyżkę oleju mieszam ok.40 sek obr 4 (na gładką masę)

    Dodaję banany o temperaturze także pokojowej i miksuję z resztą w Closed lid ok 30sek obr.4

    Odstawiam na ok. 25 min

    Dalej zostało nam usmażyć - na patelni bez tłuszczu, bądź z niewielką odrobiną. Ilość cukru/słodziła jaką używamy zależy od naszych upodobań (ja wolę trochę słodsze, wiec ew. można zmniejszyć podaną przeze mnie ilość).

    Podawać można z dowolnymi dodatkami np. z brązowym cukrem pudrem, dżemem, owocami, bitą smietana, albo bez niczego. Najlepiej smakują ciepłe, więc jak już najemy się a ciasta zostało, resztę przekładam do miski, odstawiam do lodówki surową masę i resztę dosmażam jak ktoś znowu zapragnietmrc_emoticons.;)

    p.s. tak naprawdę zamiast bananów można uzyć jakichkolwiek owoców - zależy wyłącznie od naszych upodobań

    Smacznego!tmrc_emoticons.)

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Interesujące. Nie miałam bananów,...

    Zgłoszony przez avisgor na kwietnia 2, 2017 at 21:05.

    Interesujące. Nie miałam bananów, dodałam jablka i zmiksowałam na wyższych obrotach. Też niezłe tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam dziś na obiad. Starsza latorośl...

    Zgłoszony przez Agary na listopada 19, 2016 at 12:24.

    Zrobiłam dziś na obiad. Starsza latorośl zapytała się, czy to racuchy z orzechów tmrc_emoticons.) Rzeczywiście, tak można pomyśleć. Szybkie w przygotowaniu, smaczne. Polecam dodać tyle cukru, ile sugeruje autorka. Racuchy wcale nie wychodzą za słodkie.

    P.S. Nie miałam bananów, więc dodałam ok. 150g obranych jabłek.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyglądają apetycznie, na

    Zgłoszony przez mikulina na stycznia 5, 2015 at 19:42.

    Wyglądają apetycznie, na jutrzejsze śniadanko akurat  Cooking 10

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • do wybróbowania:) dzięki za

    Zgłoszony przez Agata Michaud na stycznia 5, 2015 at 18:21.

    do wybróbowaniatmrc_emoticons.) dzięki za przepis tmrc_emoticons.)

    Pozdrawiam

    Agata 

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze