PRZEPIS NA THERMOMIX ®
Składniki
budyń
- 800 g mleka 2%
- 200 g śmietany kremówki 30-36%
- 2 żółtka
- 1 całe jajo
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 50 g mąki kukurydzianej
- 30 g mąki pszennej - dla dzieci na diecie bezglutenowej zastąpić mąką kukurydzianą
- 70 g cukru
część czekoladową
- 50 g mleka
- 25 g kakao naturalnego
- 25 g czekolady mlecznej najlepiej w proszku lub pokruszoną na kawałki
-
6
-
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
Wszystkie składniki na budyń umieścić w naczyniu i wymieszać 10 sek. / obr. 4
Założyć motylek na noże i gotować 12 min. / 90*C / obr.2; Na 30 sekund przed końcem zwiększyć obroty do pozycji 4.
Otworzyć naczynie, zdjąć motylek i ponalewać do kubeczków, miseczek wypłukanych zimną wodą - do 1/2 wysokości.
Kakao rozmieszać w szklance z mlekiem, tak żeby nie było grudek.
Naczynie z resztą budyniu śmietankowego zamknąć, dodać czekoladę i gotować 3 mni. / 90*C / obr.3 Zaraz po uruchomieniu TM wlać przez otwór w pokrywie kakao z mlekiem. Po ugotowaniu można "napowietrzyć" deser włączając na 20 sek obr 5-6 (ale niekoniecznie)
Czekoladowy budyń nalać na śmietankowy i poczekać aż ostygnie.
Żeby na wierzchu budyniu nie tworzył się "korzuszek", którego większość dzieci nie lubi, trzeba każdy kubek czy miseczkę zakryć folią spożywczą lub aluminiową.
budyniu
części czekoladowej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Do części czekoladowej można dodać łyżkę kremu orzechowego wykonanego w TM ( to dla tych dzieci, które mogą jeść orzechy)
Orginalny deser Monte ma ok 7% tłuszczu dlatego dodałam śmietankę kremówkę.
Taki deser jest pożywny ( moja wersje nie jest bardzo słodka - orginał słodszy ) więc nie należy przesadzać z jego jedzeniem, zwłaszcza przez male dzieci.
Przygotowując całą porcję można okręcone folią kubeczki włożyć do lodówki i przechowywać do 3 dni.
Smacznego
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzSuper pomysł. Deser bardzo
Super pomysł. Deser bardzo dobry. Gratuluję pomysłu
a nam niestety albo się nie
a nam niestety albo się nie udało albo nie wiem co..po prostu było niedobre i daleko do smaku prawdziwego Monte. Strasznie mocno było czuć makę ziemniaczaną, mimo, że daliśmy tyle ile w przepisie i w ogóle nie było słodkie. ratowaliśmy deser syropem czekoladowym ale i tak był nie do zjedzenia.
Poza tym uważam, że trzeba dopracować przepis i napisać dokładnie ile części jasnej trzeba zostawić, bo ktos kto drukuje przepis nie drukuje do niego komentarzy, a z komentarzy wynika, tak naprawdę ile trzeba tej części zostawić.
pychotka
pychotka
Właśnie chciałam zapytać ile
Właśnie chciałam zapytać ile ma zostać budyniu jasnego w naczyniu. Nie jest to w przepisie napisane tak jasno. Też zostawiłam około polowy. Pytałam, jeszcze przed zrobieniem pierwszy raz na grupie FB THERMOMIX PL ile inni zostawiają. I różnie. Nawet czasem tylko na dnie. Ale dla mnie to było dziwne. Bo jak ma wyjść masa ciemna gęsta bez mąki? Ale deser na stałe został u mnie w rodzinie wprowadzony
Przepyszny i zdrowy deser!
Przepyszny i zdrowy deser!
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
Takie sobie. W "białej"
Takie sobie. W "białej" warstwie czuć mąkę kukurydzianą. Bardzo delikatnie przelewałam budynie a i tak się zmieszały :/ niezła inspiracją ale do dopracowania....
O co chciałabyś zapytać,
O co chciałabyś zapytać, Doroto? Bo nie rozumiem pytania.
Odpowiadając na wcześniejsze pytanie: ile budyniui ma zostać na część czekoladową? -ok połowy. Nigdy nie mierzyłam ani nie ważyłam, żeby wiedzieć dokładnie. Ale za każdym razem wychodzi pyszne
Pozdrawiam, Ela
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Bardzo dobry. Zostawiłam
Bardzo dobry. Zostawiłam połowę budyniu jasnego i dałam czekoladę mleczną. Bo przecież sama czekolada z mlekiem byłaby za rzadka.
Też chciałbym zapytać???
Też chciałbym zapytać???
Bardzo dobre... Polecam
Bardzo dobre... Polecam
A ile tej reszty budyniu ma
A ile tej reszty budyniu ma zostać na część czekoladową?
świetny deser. Choć nie
świetny deser. Choć nie jestem dzieckiem to i tak takie desery lubię.
Cieszę się, że deserek
Cieszę się, że deserek smakuje nie tylko malym, ale i tym dużym
U nas też znika szybciutko
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Miałam trzymac dietę ale nie
Miałam trzymac dietę ale nie wytrzymałam i zrobiłam na śniadanie
rozkosz po prostu pychotka
Nie przyznam się ile porcji zjadałam 
Człowiek jest wart tyle, ile warte są jego słowa...
ElaK napisał: Super, że
Ja również szukałam, ale nie znalazlam u siebie w żadnym sklepie ;o)
Znalazła w internecie
http://sklepdukana.pl/produkty-/12-maizena-skrobia-kukurydziana-400g.html
http://allegro.pl/skrobia-kukurydziana-900g-mazeina-dieta-dukana-i3186713883.html
ale musze znaleźć więcej chętnych to sobie zamówie, bo po jedno opakowanie do testowania się nie opłaca ;o)
;o)
Super, że dzieciom smakowało
Super, że dzieciom smakowało
Jadziu, tej struktury o której piszesz można się pozbyć używając skrobi kukurydzianej zamiast mąki kukurydzianej
Ale ja jakoś nie mogę u nas kupić, nawet w sklepie ze zdrową żywnością
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Zrobiłam... wyszło pyszne...
Zrobiłam... wyszło pyszne... moim dzieciakom nie przeszkadzała odrobinę ziarnista struktura - wcinały ze smakiem ;o) dziekuję za super przepis ;o) Pozdrawiam.
;o)
super propozycja... muszę
super propozycja... muszę sprawdzić czy moim małym pożeraczom oryginalnego to nowe monte posmakuje ;o)
;o)
Proszę bardzo Cieszę
Proszę bardzo
Cieszę się, że w końcu udało mi się dobrać odpowiednie składniki i teraz same możemy robić dzieciom (i nie tylko
 
pyszny, pożywny deser.
Dajcie znać jak zrobicie, jak Wam smakowało takie "domowe, termomiksowe Monte"
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Wypróbowałam jest pyszne,
Wypróbowałam
jest pyszne, dodałam czekolady z orzechami i miałam orzechowy posmaczek
. Następnym razem zastąpię mąkę kukurydzianą skrobią kukurydzianą, troszkę przeszkadza mi struktura jaką daje ta mąka (uwielbiam gładkie kremy). Dzięki jeszcze raz za ten przepis 
Elu moje dzieciaki uwielbiają
Elu moje dzieciaki uwielbiają Monte
dziekuję za przepis 
Wspaniale :party: :party:
Wspaniale
Bedziemy robic deser
Dzieki
Jesli chodzi o przepisy, to i mnie czasem sie zdarza podac skladnik, a znalezc potem inny na jego miejscu

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

Elu, świetnie to wymyśliłaś!
Elu, świetnie to wymyśliłaś! Ja też już kupiłam sobie specjalnie MONTE w sklepie, żeby wiedzieć jak ono smakuje w oryginale. Okazuje się , że są dwa rodzaje MONTE: w dużych i w małych kubeczkach (cztero pakach). To moje było z orzechami w smaku i część czekoladowa stanowiła ponad 3/4 kubeczka, a biała resztę. U Ciebie te proporcje są 1:1 , ale oczywiście to nie ma najmniejszego znaczenia. Dzięki za inspiracje.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Dzięki za podpowiedź Już
Dzięki za podpowiedź
Już jest tak jak być powinno
Daj znać, jak deser smakował chłopakom.
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Elu ten deser musi być
Elu ten deser musi być pyszny, zrobię go w wekend i zaproszę mojego chrześniaka na pyszności
mój junior też przetestuje
a ja ostatnio miałam podobny problem, spróbuj po słowie cukru postawić 2-3 spacje i problem powinien zniknąć - u mnie to pomogło
pozdrawiam
słodko 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
kurcze, znów mam problem z
kurcze, znów mam problem z niechcianymi składnikami!
Ma być 70 g cukru!!! a nie " / xylitolu " Poprawiam 5 razy i nie mogę tego wyciąć!
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/