Przejdź do treści

Forum Przyprawa Maggi

Rozszerz wyszukiwanie
Filtry

  • Aktywność
  • Data

Anuluj
Wyników na stronę:

Niekoniecznie jestem fanką tej przyprawy Kiedyś ją lubiłam, dodawałam ją częściej. Potem jednak zaczęłam interesować się tematyką zdrowego odżywiania się oraz wczytałam się w skład. Wiem, ze niewielkie ilości nikomu nie zaszkodzą, wole jednak dmuchać na zimne oraz wybieram zdrowsze przyprawy bez dodatków składników takich jak wzmacniacze smaku ( np słynny glutaminian sodu).

Jeśli szukacie zdrowych dodatków do codziennego gotowania polecam zerknąć sobie na stronę Planteon
https://planteon.pl

Można kupić tam przyprawy z certyfikowanych upraw i bez szkodliwych dodatków.


Musze przyznac ze ja nie za bardzo przypadam za maggi jako przyprawa...do czego najczesciej jej uzywacie? Do zupy lub moze do tataru?


Witam  tmrc_emoticons.bigsmile Czy znacie przepis na przyprawę Maggi?  Szukałam w Internecie, ale niestety nic konkretnego nie znalazłam. Wyszperałam jedynie, żeby posiekany lubczyk zalać wodą z solą i odrobiną octu i przechowywać w lodówce. Ale czy to się nie zepsuje? Czy to przecedzić czy ma stać tak razem z lubczykiem? I czy taki lubczyk będzie już miał smak Maggi?

Bardzo proszę o pomoc, bo chciałabym się pozbyć już tych "witaminek" E  tmrc_emoticons.puzzled


Znalazłam w internecie chyba taki sam  przepis:

Lubczyk zmiksować, zalać mocno słoną wodą z odrobiną octu i niech się moczy. Najpierw woda jest żółta, potem zielon, potem brązowieje i jest maggi.

Myślę, że przechowywana w lodówce się nie zepsuje. Wszak sól jest doskonałym konserwantem. Trzeba eksperymentować. Ja tez spróbuję jak kupię lubczyk.


Dziękuję bardzo za odpowiedź tmrc_emoticons.smileA w jakich proporcjach planuje Pani dać lubczyk, wodę i sól?


tmrc_emoticons.wink Nie mam pojęcia, nie zastanawialam się jeszcze nad tym bo nie mam lubczyku. Trzeba eksperymentować.Spróbuję ze szklanką wody  i 1 łyżką soli.


Jeszcze raz bardzo dziękuję tmrc_emoticons.smile Będę eksperymentować :P


czy udało się komuś zrobić??


Przyznaję się bez bicia, że o tym przepisie zapomnialam. tmrc_emoticons.puzzled tmrc_emoticons.bigsmile


Witam serdecznie.

 

Czy ktos robil  za pomoca TM  Maggi  i moze podzielic sie doswiadczeniami oraz podac proporcje?

tmrc_emoticons.cooking_1


Mam lubczyk w ogrodzie,ale nigdy nie wpadlam na taki pomysl ,aby zrobić z niego maggi :O

Dobra podpowiedz,w tym roku spróbuję,dam soli jak do ogórków kiszonych 1 łyżka na 1 litr wody-metodą prób i błędow

pozdrawiam


No  i  znalazlam taki  przepis  tmrc_emoticons.bigsmile nie w plynie ale jako pasta

 

prosze przepis tu wagowo ok 7 czesci listkow lubczyku na 1 czesc soli (proponowalabym nie ta najtansza z chemia) lubczyk rozdrabniasz na paste w malakserze ( ja zastapie oczywiscie TM) potem dodajesz sol i mieszasz tak dlugo az sie rozpusci. po czym pakujesz w  sloiczki, zakrecasz i trzymasz w chlodnym miejscu. podobno w lodowce mozna przechowywac przez rok. 


Super Małgosiu (kirsche63).  Może po swoim eksperymencie podasz  dokładniejsze proporcje lubczyku i soli?  tmrc_emoticons.bigsmile Czy to jest 700g lubczyku i 100g soli? tmrc_emoticons.puzzled To chyba sporo wychodzi tej przyprawy?


Witam .

Siedem  do jednego czyli 700  g lubczyku i 100 g soli, te same proporcje sa przy robieniu pasty z pietruszki , koperku, a komu za duzo to bierze 350 "zieleniny" i 50g soli. tmrc_emoticons.wink


Małgosiu, dziękuję. tmrc_emoticons.bigsmile Napisz jak "wyszła" Twoja  przyprawa. tmrc_emoticons.wink


Ponownie podbiję temat, może ktoś znalazł rozwiązanie? tmrc_emoticons.smile